Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Aki énekel, kétszeresen imádkozik”

A Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület tagjai immár tizenöt esztendeje igyekeznek önként minél többet tenni a Csángóföldön élő gyerekek magyar nyelvű oktatásáért, az ottani magyar kultúra megtartásáért. Advent harmadik hetében a Hegyvidéki Kulturális Szalonban csángó fiatalok karácsonyi műsorral köszönték meg azt a sok odafigyelést és támogatást, amit az anyaországban élőktől – köztük a Hegyvidéki Önkormányzattól is – kaptak.

„Valakit, valamit szeretni kell”

Nyáron paradicsomot ültetnek, sétálnak a parkban, gyönyörködnek a természetben. Télen ünneplőbe öltöztetik a szobákat, közösen készülnek a szeretet ünnepére: énekeket, verseket tanulnak, festenek, horgolnak. A Szent János Kórház ápolási osztályán vendégeskedtünk, ahol azokat az idős betegeket ismerhettük meg közelebbről, akik nemcsak a hétköznapokat, de a karácsonyt is együtt töltik.

Az anyukák csak az érintésükkel és a hangjukkal segíthetnek

A koraszülött csecsemők szüleinek sokszor hosszú napokat kell várniuk arra a pillanatra, amikor először a kezükben tarthatják gyermeküket. Szeretetüket pedig nem fejezhetik ki akárhogyan; az ösztönös gondoskodás helyett nem marad más számukra, mint bízni az orvosokban. A Szent János Kórház koraszülött osztályán jártunk, ahol édesanyának és gyermekének karácsonykor is az a legszebb ajándék, ha egymáshoz érhetnek.

Legyen édes az ajándék!

Lehet belőle hóember, télapó, mosolygós felhő vagy bármi, ami éppen az eszünkbe jut. Ha pedig nem sikerült olyan jól a forma, akkor megesszük. Az Advent a Hegyvidéken karácsonyi vásár keretében a Hegyvidéki Kulturális Szalonban a marcipánszobrászat mesterségét tanulhatták meg az édesszájú és kreatív családtagok.

Karácsony „nyom nélkül”, környezettudatosan

Világszerte egyre több az olyan mozgalom, ami a környezettudatosság fontosságára hívja fel a figyelmet. A műanyagmentes július és az autómentes augusztus után most, decemberben a hulladékmentesség került fókuszba – ez utóbbihoz csatlakozott a Zero Waste karácsonyi vásár is. A Hegyvidéki Kulturális Szalonban olyan ajándékok közül válogathattunk, amikkel „nyom nélkül” szerezhetünk örömet szeretteinknek.

„Igazi sportos karácsonyunk van!”

Az válassza az öttusát, aki szereti a kihívásokat, kitartó, és erre tudja szentelni a fél életét – így gondolkodik Mészáros Emma, aki korosztályos világbajnok az egyik legsikeresebb magyar sportágban. A Kós Károly iskola diákjával beszélgettünk.

Majdnem klasszikus karácsonyi fogások

A klasszikus magyar karácsonyi ételeket mindenki ismeri széles e hazában, nem is érdemes a megújításukon gondolkodni, mert úgy szeretjük őket, ahogy vannak. Ha azonban felmerül, hogy a hagyományoknak megfelelően legyen hal, rák, pulyka, gesztenye, mégis újítsunk egy kicsit, kerüljön valami más az asztalra, ám ne merészkedjünk túl messzire, akkor választhatunk az alábbi receptekből.

Hegyvidéki emlékképek régi karácsonyokról

„A magyar karácsonyok hangulatához hozzá tartozik a fehérbe öltözött természet ragyogása. Az idei 1929-es szegény karácsony felett hetekig ott borongott az ég szürkesége. Már-már úgy látszott, hogy kívül-belül fekete marad a karácsony. Kedd hajnalra virradóra aztán sűrű pelyhekben megindult a havazás. Mintha karácsonyi angyalok öltöztették volna fehér prémes bundába az öreg János-hegyet és a Svábhegyet. Szerencsére jól átfagyott talajra hullott országszerte a csillogó karácsonyi disz. Előkerülnek a ródlik és benépesedik a szép ünnepnap pihenőjén az öreg Svábhegy hangos kirándulók seregével s mindenütt az országban régi hagyományokhoz illően havas utakon indulhatunk éjféli misére” – fogalmazott a Friss Újság cikke az 1929-es ünnepekről. Az alábbiakban néhány hegyvidéki emlékképet villantunk fel régi karácsonyok idejéből.

Programok a még zöldebb Hegyvidékért

Több mint ezer fő részvételével közvélemény-kutatást végzett a Hegyvidéki Zöld Iroda, amelyből kirajzolódott, milyen környezetvédelmi témák foglalkoztatják leginkább az itt élőket. Most induló sorozatunkban ezeket járjuk körül – elsőként azt, hogy a zöld területek bővítése, állapotuk javítása érdekében mit tesz az önkormányzat irodája a hegyvidékiekkel együttműködve.

A hegyvidéki nemzetiségi önkormányzatok közmeghallgatásai

Az év végéhez közeledve ismét közmeghallgatást tartottak a XII. kerületi nemzetiségi önkormányzatok. Az októberi választások után újból vagy újonnan megalakuló képviselő-testületek tagjai az idén lezajló programjaikról és jövő évi terveikről is beszéltek. (A többi közmeghallgatásról januári számunkban olvashatnak.)

Mikulás-szán és fürdőbomba a családi napon

Adventi családi napra gyűltek össze a gyerekek, valamint hozzátartozóik és pedagógusaik a Fekete István Általános Iskola, Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben. Játékkal kezdődött, vásárral folytatódott, majd közös tánccal zárult a program.

Családbarát fejlesztések a János kórházban

Miközben előkészítés alatt áll a Szent János Kórház többéves átalakítási programja, a betegeknek szerencsére nem kell újabb éveket várniuk arra, hogy végre javulást tapasztaljanak az ellátás körülményeiben. Az éppen zajló és a mostanában átadott fejlesztésekről dr. Takács Péter, az intézmény főigazgatója beszélt lapunknak.

Gyerekek ajándékoztak gyerekeknek

Hagyomány a Hegyvidéken, hogy az iskolák különböző adománygyűjtéseket szerveznek, ezzel szebbé téve határon inneni és túli gyerekek karácsonyát. Az idén sem történt ez másképp.

Nívódíj a Hegyvidéki Kulturális Szalonnak

A Hegyvidék közösségi és kulturális életét két kiváló helyszínnel gazdagította az önkormányzat az elmúlt ciklusban: az egyik a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont, a másik pedig a Hegyvidéki Kulturális Szalon új épülete. Míg a Lóvasút műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában tavaly decemberben, a szalon az új, kulturális célú középületek mezőnyében a napokban nyerte el az Építőipari Nívódíjat.

Évet zárt a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület

A kommunális adóból származó bevételt utak, járdák, lépcsők, gyalogátkelők és támfalak karbantartására, építésére fordítja az önkormányzat. A konkrét felhasználásra a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület tehet javaslatot. A civilekből álló grémium évzáró ülésén az idei eredmények mellett a jövő évi tervekről is szó esett.