Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Vénusz almájától Vilmos körtéjéig

A római korban a birsalma a szerelmet és a termékenységet szimbolizálta, innen a szép Vénusz almája elnevezés is. Ám hiába előkelő múltja, finom, fanyar íze, kompóton és birsalmasajton kívül nemigen készítünk belőle mást. Igaz ez a körtére is, a most már aranyló sárgára érett Vilmosra és társaira, amelyek a gyümölcsöstálon kívül aligha kerülnek más formában az asztalunkra. Példának kedvéért birsalmából és körtéből, a jól ismert módon, finom krémlevest lehet főzni, ahogyan a mostanában „színpadra” lépő brokkoliból is. Az alábbi receptek, reméljük, adnak némi inspirációt.

Harcok a Hegyvidéken az 1956-os forradalom idején

Hatvanhárom év telt el az 1956-os forradalom és szabadságharc óta, de még mindig újabb és újabb részletek látnak napvilágot az akkori történésekről. Tavaly jelent meg Eörsi Lászlónak A „budai srácok” 1956 című könyve, amelyből a pontos leírásoknak köszönhetően szinte utcáról utcára haladva kapunk bepillantást a történésekbe. Az alábbiakban a Hegyvidéken, azon belül is leginkább az Alkotás utca környékén zajló harcokat idézzük fel.

Vigyázzunk az ereinkre!

Érelmeszesedés, az időskori érszűkület veszélyei és a megelőzés fontossága címmel tartott előadást dr. Regáli László érsebész az Idősek Egészség Iskolája októberi találkozóján. A Budai Egészségközpont szakorvosa a leggyakrabban előforduló kórképekhez kapcsolódó tünetekkel is megismertette a Hegyvidéki Kulturális Szalon nagytermét megtöltő közönséget.

Megőrizni a keresztény Európa sarkköveit

In hoc signo vinces! (E jelben győzni fogsz!) – egy fénylő kereszttel ezt a feliratot látta 312. október 27-én délben Nagy Konstantin a Maxentinus elleni győztes csata előtt, amely nemcsak a római birodalom vezetéséről döntött, hanem a keresztényüldözés lezárását is jelentette. A kereszt mint jelkép azonban nemcsak ilyen magasztos formában jelenhet meg – bármilyen is a kidolgozása, a tartalma sohasem változik.

„Az agyag jobban tudja, milyennek kell lennie”

Egy közel hetvenéves művészi pályafutás és egy barátság története elevenedett meg Schrammel Imre keramikusművész Föld és fény című kiállításának megnyitóján a Hegyvidék Galériában. Az időutazást a művész régi barátja, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke vezette a szeretet és a tisztelet jegyében.

A siker receptje – 150 éves az Auguszt cukrászda

Az Augusztok idestova 150 éve azért dolgoznak, hogy olyan süteményeket készítsenek, amik örömet szereznek az embereknek. Ezek az édességek nemcsak a béke idején, hanem a legnagyobb háborúk közepette is képesek voltak mosolyt csalni a megtört arcokra. Magyarország legrégebbi cukrászdinasztiájának történetéről Auguszt Olga mesélt lapunknak.

Óvodakert-avatás és faültetés Bálint gazdával

Fűszernövényekkel, zöldségekkel és almafával gazdagodott a Hegyvidéki Mesevár Óvoda. A veteményes kialakításában a gyerekek is részt vettek, míg a „100 fa 100 óvodának a 100 éves Bálint gazdától” program keretében Bálint György és Pokorni Zoltán közösen ültetett el egy facsemetét közvetlenül az új óvodakert mellett.

Hogyan lehet egyszerűen energiát megtakarítani?

A XII. kerületben a lakosság mellett a nem önkormányzati kézben lévő állami és kereskedelmi-szolgáltató épületek felelősek legnagyobb arányban az éghajlatváltozásban közrejátszó üvegházhatású gázok, elsősorban a szén-dioxid kibocsátásáért. Éppen ezért a Hegyvidéki Önkormányzat szakmai párbeszédre hívta a különböző fenntartású intézmények üzemeltetőit, hogy tapasztalatcserével, egymást segítve találjanak megoldást a fosszilis eredetű energia felhasználásának számottevő csökkentésére.

Motiváció az életmódváltáshoz és a testmozgáshoz

Koppenhága, Frankfurt, Párizs, Sao Paulo, Barcelona, Róma és Birmingham után az idén a Hegyvidék adott otthont a MOVE Congressnek, a világ egyik legnagyobb szababidősporttal foglalkozó konferenciájának. A Budapest Kongresszusi Központban tartott előadások meghallgatása mellett a hatvankét országból érkező közel ötszáz szakember különleges mozgásformákat is kipróbálhatott a Városmajor utcai sportközpontban.

Életrevaló-program az eredményes gyerekekért

Hamarosan a hegyvidéki óvodákban is elindulhat az egyéni és közösségi eredményességet előmozdító Életrevaló-program – erről is szó esett a Budai Oktatási Napokon, aminek központi témája az érzelmi és szociális intelligencia fejlesztése volt.

Nem váltunk hűtlenné 1956 értékeihez

Az igazságnak, becsületnek és a józan észnek hatalmában áll újra és újra megküzdeni – mondta ünnepi beszédében Pokorni Zoltán polgármester, aki szerint a demokrácia az életünket befolyásoló kényszerekkel is együtt jár, de sosem jelenthet olyan brutális erőszakot, amit a diktatúrák idején kellett átélnünk. A Hegyvidéki Önkormányzat október 23-i rendezvénye az ’56-os hősökről való megemlékezésen túl ezúttal is alkalmat adott arra, hogy díjakat vegyenek át a legkiválóbb hegyvidéki pedagógusok és mindazok, akik kiemelkedő módon segítik a színvonalas oktató-nevelő munkát.