Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A grépfrút olyan citrom, ami kapott egy lehetőséget

Igaz, déligyümölcsök egész évben kaphatók, érdemes most mégis kihasználni a bőséges téli kínálatot, hiszen a friss hazai gyümölcsök megjelenésére még sokáig várni kell. A déligyümölcsök – talán mert a nevük is ezt sugallja – leginkább édességek alapanyagául szolgálnak, pedig számtalan sós, pikáns, néha meghökkentő fogás is készülhet belőlük, nyersen és főve egyaránt. Bátran kísérletezzünk hát szokatlan változatok elkészítésével: megszínesíthetjük, felfrissíthetjük velük egyhangú téli ételeink sorát!

A Fácán vendéglő története a legújabb kutatások alapján

Számos híres étterem működött Budapesten az elmúlt évszázadokban. A legnevesebbek egyike a zugligeti Fácán vendéglő volt, amelyet Krúdy Gyula egyenesen a város legszebb mulatóhelyének nevezett a Nagy kópé című regényében. Az alábbi írás egy rövidített és átdolgozott változata a Pest Budában 2019. december 6-án megjelenő A Fácán vendéglő igaz története című tanulmánynak. A témában előadást hallgathatnak meg az érdeklődők február 5-én a Hegyvidék Galériában, ahol az új kutatási eredményeket, képeket és levéltári anyagokat is láthatják majd.

„Fűszálon a világ” – mélyre ásott emlékek előhívása

Egyfajta emlékképeket, emléktájakat tekinthetnek meg a látogatók Maria B. Raunio festőművész Hegyvidék Galériában megnyílt új kiállításán, amely az utóbbi néhány évben készült munkáiból válogat. A „majdnem monokróm” festmények zöldes, kék színeikkel a levegőt és a vizet idézik, a szakralitással érintkeznek.

„Nekünk a tű a mindenség!”

Ruttka Andrea textilművész munkáiból nyílt kiállítás a Galéria 12 Kávézó és Borbárban. Ezúttal főként a gombostűkből alkotott képeiből válogatott, de néhány nyomata is látható a G 12 Egyesület állandó kiállítóhelyén.

Az év állata a tavaszi álganajtúró

Az év állata 2020-ban a tavaszi álganajtúró. Erről az ízeltlábúról azért érdemes szólni, mert a Hegyvidéken is otthon van, és nyáron könnyen összefuthatunk vele a zöld területeken. Egyike a legnagyobb és legszebb bogaraknak a környékünkön, ráadásul elég gyakori is, így aztán szinte biztosan utunkba kerül egy-egy erdei kirándulás során.

Vadvirágos legelők a hegyvidéki méheknek

Több mint ezer fő részvételével közvélemény-kutatást végzett a Hegyvidéki Zöld Iroda, amelyből kirajzolódott, milyen környezetvédelmi témák foglalkoztatják leginkább a kerület lakóit. Mint kiderült, az itt élők az egyik legfontosabb feladatnak tartják az oktatást, szemléletformálást, ami a most zajló Méhbarát Hegyvidék programnak is az alapja.

Megváltozott munkaképességűek sütik a kovászos kenyeret

Nincsenek adalékanyagok, vannak viszont minőségi biohozzávalók és őskovász. Így készülnek a válogatott kenyerek és péksütemények a Böszörményi úti Bake My Day látványpékségben és reggelizőhelyen, ahol megváltozott munkaképességű emberek végzik szinte az összes feladatot.

A jelen, a jövő és évezredek érzései

Nagyszerű előadásokkal köszöntötték a magyar kultúra napját a MOM Kulturális Központban. Előbb a Kaláka együttes alapító tagjai, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, valamint Sebestyén Márta léptek fel a Tizenöt zsoltár című lemezük anyagával, majd a „Fölszállott a páva 2019” produkciót láthatta a közönség.

Megduplázza kapacitását a meddőségi centrum

A nagyszabású fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan jóval nagyobb kapacitással és az eddigieknél is jobb eredményességgel működhet a Szent János Kórház meddőségi centruma – mondta el lapunknak dr. Konc János centrumvezető főorvos és dr. Kanyó Katalin laborvezető. A központ két alapító tagja arról is beszélt, hogy a kormány legújabb családpolitikai intézkedései révén ingyenessé válnak a meddőségkezeléshez használt gyógyszerek és egyes térítésköteles vizsgálatok is.

Télen is zajlik a kátyúzás

Bár a farkasordító hideg egyelőre elkerülte Budapestet és így a Hegyvidéket is, a téli időjárás azért nem kíméli a XII. kerületi utakat.

Óvodakóstolgató február 5-én 17 órakor

Kedves Édesanyák, Édesapák! Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az Óvodakóstolgató című rendezvényünkre február 5-én 17 órakor a Jókai Klubban.