Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Most még a Fradinál vannak céljaim”

Nemrégiben írta alá élete első profi szerződését a Ferencvárosban futballozó Zsélyi Milán. A Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium érettségi előtt álló diákja mindent annak rendel alá, hogy idővel bemutatkozhasson a Fradi felnőttcsapatában.

Kömény és kel kell a stressz ellen

Noha ma már szinte mindig mindent lehet kapni az üzletekben, mégis vannak zöldségek, gyümölcsök, ételek, amik bizonyos évszakokhoz kötődnek, akkor esnek a legjobban, ösztönösen abban az időszakban vágyunk rájuk a leginkább. Most az őszieken a sor.

Hetven éve a kultúra szolgálatában a MOM „csodapalotája” (I.)

Kettős jubileumát ünnepelhetjük a MOM Kulturális Központnak: a felavatása hetven éve, 1951 novemberében történt, a korszerű felújítása pedig tíz éve, 2011-ben fejeződött be. Most korabeli lapok írásait, híradásait felidézve mutatjuk be az épület történetét.

Vadmacskavédelem a vadasparkban

A hazai erdők legrejtettebb életet élő állata a vadmacska. Még a rendszeres túrázók, erdészek, vadászok sem nagyon találkoznak vele. Most széles szakmai összefogás kezdődött a pilisi állomány feltérképezésére, ami a későbbi védelmi és tenyésztési program alapja lehet.

„Sokat segít, ha lelépünk a piros lámpánál”

Az egész világon nagyon sok nem látó embernek ad reményt a kutatásaival. Azt mondja, alapjában véve lusta, mégis folyton dolgozik, egész egyszerűen azért, mert szereti azt, amit csinál. A matematika segítségével lazít, és képes akár egy órán keresztül egy helyben állva gondolkodni valamin anélkül, hogy észrevenné, mi zajlik körülötte. Most 51 éves, 25 évesen hagyta el Magyarországot, tízévi amerikai élet után Svájcba költözött, de gondolkodásában „végtelenül magyar” maradt. Roska Botond neurobiológussal, a bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Intézet alapító professzorával, a Hegyvidék díszpolgárával beszélgettünk.

A „Hegyvidék főutcája”, a Böszörményi út (I.)

Az önkormányzat a következő időszakban kiemelt figyelmet szentel a „Hegyvidék főutcájának”, a Böszörményi útnak. Így teszünk mi is, és bemutatjuk olvasóinknak az utca történetét a kezdetektől napjainkig. Az első részben arról lesz szó, hogyan és miért alakult ki ez az út, és miért volt annyira fontos az egykori csendőrlaktanya felépítése.

Évek és képek

Diplomamunkájához a divatot választotta, akkor készült az a fotó, amiből a híres Fabulon-plakát lett. A Magyar Iparművészeti Főiskola grafika tanszakán végzett, az idén vehette át aranydiplomáját az utódintézményben, a MOME-n. Szerteágazó munkásságát fotók, reklámok, könyvillusztrációk jellemzik. A november 5-én a 75. születésnapját ünneplő Németh Andrea fotóművésszel beszélgettünk.

A Szent János Kórház COVID-osztályán is egyre több az új beteg

Fontos, hogy minél többen éljenek az ingyenes és akár életmentő oltás lehetőségével, kerüljék a tömeget, és ha tehetik, viseljenek maszkot – javasolja dr. Horváth Benedek. Az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő COVID-osztályának műszakvezetőjét a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, a vakcinák hatékonyságáról és a negyedik hullám kihívásairól is kérdeztük.

Új rektorral újul tovább a Testnevelési Egyetem

A modellváltás miatt megújuló keretek között, új rektorral kezdte meg az őszi szemesztert a Testnevelési Egyetem. Dr. habil. Sterbenz Tamással, a nemrég kinevezett vezetővel szakmai célkitűzéseiről, a kampuszfejlesztés eddigi és további lépéseiről, valamint az intézmény bővülő szolgáltatásairól, a Hegyvidéken betöltött szerepéről beszélgettünk.

Sikeres példák alapján folytatódhat a hegyvidéki városközpont fejlesztése

A Hegyvidék főutcája néven olyan városfejlesztési stratégia megvalósításába fogott bele az önkormányzat néhány évvel ezelőtt, ami a Böszörményi út és közvetlen környezete városközponti szerepének erősítését tűzte ki célul. A program néhány eleme már megvalósult a polgármesteri hivatal épülete körüli területen, és megfelel annak az alapvető elvárásnak, hogy vonzó, gyalogosbarát helyszínné váljon, ahol az emberek szívesen töltik az idejüket. A kedvező tapasztalatok alapján folytatódik a projekt, a további lépésekről Pokorni Zoltán polgármester és Hapszné Tarcsafalvi Eszter főépítész beszélt lapunknak.

Kötelességünk valóra váltani ’56 álmát

1956 nagy közös élmény volt: a szabadság közös élménye. A rabságból való szabadulásé, az örömé, a reményé, az egyenlőtlen küzdelemben elnyert szabadságé – mondta ünnepi beszédében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint 1956 az egyik legnagyobb történelmi csoda. A Hegyvidéki Önkormányzat koszorúzással egybekötött megemlékezése az ’56-os hősök előtti tiszteletadás mellett a kiemelkedő oktató-nevelő munkát végző pedagógusok elismerésére is alkalmat adott.