Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Igaz barátságok és sok-sok szeretet

Tíz évvel ezelőtt az egykori gyermekkönyvtár helyén, a Böszörményi úton nyitotta meg kapuit a Hegyvidéki Kulturális Szalon, amely a kezdetektől igen népszerű volt, és az itt élők egyik legkedvesebb találkozási pontjává vált. Az intézménynek ma már egy közel hatszáz négyzetméteres ház ad otthont, ahová idősek és fiatalok is szinte „hazajárnak”, hiszen – mint mondják – az esztendők során a szalon közössége igazi családdá formálódott. A jubileumi évfordulót érdekes előadásokban, meghitt beszélgetésekben, táncban és dallamokban gazdag fesztivállal sikerült felejthetetlenné varázsolni.

Arany napok a termékeny, őszi napsütésben

A kávézókat, sörözőket, kiülős teraszokat, cukrászdákat elnézve úgy tűnik, most mindent beleadunk az együttlétekbe, pótoljuk, amit az elmúlt években – leginkább kényszerűségből – elmulasztottunk. Kezünkre játszik az őszbe húzódó nyár, amely oly hosszan kitartott az idén. Valószínűleg azonban a hűvösebb idő sem könnyen tántorítana el minket a találkozásoktól, amikre most talán még nagyobb kedvvel, sütéssel, főzéssel készülünk a konyhában is.

Gyorskorcsolyában és görkorcsolyában is maradandót alkotna

Az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Shaolin Sándor inspirálóan hat Végh Bíborkára, aki a sportág tradicionális, 400 méteres változatát űzi. A Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium diákjával beszélgettünk, aki ráadásul nemcsak ezzel a jeges sportággal, hanem a görkorcsolyával is jó barátságban van.

Még több Aktív Hegyvidék-program

Fiatalok, felnőttek, idősek számára egyaránt kínál sportos időtöltést az Aktív Hegyvidék programsorozat. A foglalkozásokon, edzéseken továbbra is ingyenesen vehetnek részt a XII. kerületiek, akik szeptembertől még szélesebb kínálatból válogathatnak.

Védett hüllőparadicsom a Sas-hegy

Bár a kerület számtalan pontjáról jól látszik, mégis – nagyon sokunk számára – ismeretlen terület a Sas-hegy. Elautózunk alatta, felnézünk rá, de nem másszuk meg, pedig egyedülálló természeti értékei és a városra nyíló tágas panorámája megérnek egy kirándulást. Egy napsütötte, kora őszi reggelen jártuk be a helyet Vatai Annával, az ottani látogatóközpont munkatársával.

A gyors onkológiai diagnózis életet menthet

Hegyvidéki onkológiai betegek esetében az elfogadott bejelentkezéstől számítva legfeljebb hét napon belül ingyenesen elvégzik a szakorvos által kért CT- vagy MR-vizsgálatot a Budai Egészségközpontban. A beutalóval rendelkezőket az „Egészséges Budapest” program keretében várják. A részletekről dr. Puhl Mária radiológust, osztályvezető főorvost kérdeztük.

Menedék az egykori varroda falai között

Klinda Pál katolikus pap alapította a Boldog Katalin Nagyleányotthont, amely a mai Lauder óvoda épületében működött egykor. A második világháborúban varrodaként üzemelt az intézmény, ahol sok üldözött kapott munkát, lakhatást, menedéket. Az alapító emlékére, aki az itt dolgozó mintegy száz zsidó nő és gyerek életét védte a nyilasterror idején, emléktáblát avatott a Lauder iskola.

A lakók szavaztak a Diós árok járdájáról

Szavazásra bocsátotta a Diós árokban tervezett járda kialakításának módját a Hegyvidéki Önkormányzat, a megvalósítás a lakók döntése alapján kezdődött meg a napokban. Régóta várt forgalomtechnikai fejlesztésről van szó, ami jelentősen növeli majd a gyalogosbiztonságot. A részletekről Szálka Miklóst, a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület korábbi elnökét kérdeztük.

„Óvodát építeni mindig öröm”

Elkészült a Bárányfelhő Svábhegyi Református Óvoda a Felhő utcában. A magyar kormány által biztosított forrásokból, a főváros és a Hegyvidéki Önkormányzat segítségével felépülő, 5 csoportos, impozáns intézménybe az első nevelési évben 70 gyermek nyert felvételt. Az ünnepélyes átadáson Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó mellett részt vettek Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester, Gulyás Gergely miniszter, valamint Soltész Miklós és Fürjes Balázs államtitkárok is.

„Aranymosás” a rajziskolában: hegyvidéki díszpolgár lett Lázár Zsuzsa

Közel harminc éve működik sikerrel a Budai Rajziskola, amelynek vezetője és egyik alapítója, Lázár Zsuzsa most megkapta a „Hegyvidék Díszpolgára” címet. A kitüntetés átadása alkalmából barátai, munkatársai méltatták a porcelántervező művész rendkívüli teljesítményét a MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen.

Jelenléti oktatás biztonságos körülmények között

Új szabályokkal kezdődött meg a tanév. A legfontosabb, hogy a gyerekek és a pedagógusok egészségének megóvása mellett folyhasson a hagyományos jelenléti oktatás, azaz ne legyen szükség a digitális tanrend bevezetésére.