A legjobb májusi ajánlat: eper, spárga, saláta
A 17. századig Európában csak a vadon termő szamócát ismerték. Ezt XIV. Lajos uralkodása idején próbálták meg először nemesíteni, csekély eredménnyel: a gyümölcs kicsi maradt. Mígnem 1713-ban Frézier kapitány (akinek a neve véletlenül éppen a francia fraise szóval cseng egybe, ami epret jelent) chilei útjáról öt tő epret hozott haza, a kertjében elültette, és sikeresen szaporítani tudta. Így hát az utókor nemcsak a tűzijátékokról írt kézikönyvéért, hanem a ma létező néhány száz eperfajtáért is hálás lehet neki. Az eper páratlan gyümölcs, önmagában is tökéletes. Egyszerűen nagyszerű. Ha mégis párt kellene választani mellé, elsőként mindenki a tejszínre gondol, pedig – mint példáink mutatják – a fehér csirkehús, a harsányzöld saláták, a pirított magok mind illenek hozzá. A zöldfélék között a spárga a május slágere, de a ropogós levelű saláták is ilyenkor a legkívánatosabbak.