Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A legjobb májusi ajánlat: eper, spárga, saláta

A 17. századig Európában csak a vadon termő szamócát ismerték. Ezt XIV. Lajos uralkodása idején próbálták meg először nemesíteni, csekély eredménnyel: a gyümölcs kicsi maradt. Mígnem 1713-ban Frézier kapitány (akinek a neve véletlenül éppen a francia fraise szóval cseng egybe, ami epret jelent) chilei útjáról öt tő epret hozott haza, a kertjében elültette, és sikeresen szaporítani tudta. Így hát az utókor nemcsak a tűzijátékokról írt kézikönyvéért, hanem a ma létező néhány száz eperfajtáért is hálás lehet neki. Az eper páratlan gyümölcs, önmagában is tökéletes. Egyszerűen nagyszerű. Ha mégis párt kellene választani mellé, elsőként mindenki a tejszínre gondol, pedig – mint példáink mutatják – a fehér csirkehús, a harsányzöld saláták, a pirított magok mind illenek hozzá. A zöldfélék között a spárga a május slágere, de a ropogós levelű saláták is ilyenkor a legkívánatosabbak.

Mik azok a mrgarok?

Ma már nem alkalmazott technikával, kötőanyag nélkül épített karámokban tartották egykor a juhokat a Krk szigeten gazdálkodó pásztorok. A Baška-völgy feletti fennsíkon álló, felülről nézve kővirágokat formázó mrgarokkal most közelebbről is megismerkedhetnek a polgármesteri hivatal látogatói a folyosógaléria legújabb fotókiállításán.

Kortárs amerikai jazz a legmagasabb színvonalon

Az elmúlt években a Hegyvidék nemcsak felkerült a főváros jazztérképére, de olyan koncerteknek is tanúi lehettünk itt, amik a Duna túlpartjáról, sőt az ország más részeiről is idevonzották a közönséget. Az idén tavasszal már hetedszer élvezhettük végig a GetCloser jazzfesztivál eseményeit, s a legújabb jazzünnep, a JazzFest Budapest megnyitójának és két zárókoncertjének is a MOMkult adott otthont.

Felragyoghatnak a hányatott sorsú művek

Harmadik alkalommal látható válogatás a legnagyobb hazai magánkollekció, a debreceni Antal–Lusztig-gyűjtemény anyagából a Hegyvidék Galériában. Ezúttal az Elvont Művészek Csoportjához tartozó alkotók munkáiból nyílt kiállítás A művészet rejtett arcai 1947–49 címmel, amit több rendezvény is kísér a következő hetekben.

Énekszóval köszöntötték fiatalok és idősek a természetet

Országos mozgalom indult a Normafáról, ahol a madarak és fák napja alkalmából első alkalommal szervezett dalos találkozót a Hegyvidéki Önkormányzat, valamint az Erdő Ajándéka Erdei Iskola és Alapítvány. A város tetején 600-an, míg országszerte és a határon túl több mint 25 ezren köszöntötték énekszóval a természetet ugyanabban az időpontban.

„Megpróbálunk olyan hálókat szőni, amikbe bele lehet kapaszkodni”

Mintha a munkahelyünkön azt mondanák, hogy mostantól nem napi 8, hanem 16 órát kell dolgozni, mert a kolléga feladatait is át kell vállalni. Majd feltesszük magunknak azokat a bizonyos kérdéseket… Nagy Anna szerint ilyen az a pillanat, amikor a szülő szembesül azzal, hogy egyedül kell felnevelnie gyermekét. Az Egyszülős Központ kuratóriumi elnökével a magyar lakosság közel tíz százalékát érintő kihívásokról, az egyedülálló szülők mindennapjairól és a Magyar jakobinusok tere 2. szám alatt megnyílt egyszülős közösségi és segítő térről beszélgettünk, valamint sok más mellett arról is szó esett, hogy miért nincsenek csonka családok.

Szabadban és szabadon festettek az Időspiknik résztvevői

A Hegyvidéki Önkormányzat által koordinált „Zöld Környezet és Egészség” projekt keretében zajlik a népszerű Időspiknik programsorozat. A legutóbbi összejövetelen jó levegőn, árnyat adó fák alatt alkothattak a résztvevők. Aki pedig kedvet kapott a festéshez, akár folytathatja is „tanulmányait” a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, hiszen sohasem késő elkezdeni!

A hegyvidékiek szeretik a virágokat

A Hegyvidéki Önkormányzat által szervezett legutóbbi program iránti érdeklődést látva legalábbis nehéz lenne cáfolni a címbéli állítást. A kétévnyi kihagyás után ismét megrendezett virágosztásnál az asztalok előtt hosszan kígyózó sorok igazolták, hogy a kezdeményezés továbbra is tetszik az embereknek.

Városlakó madarak és alkalmi látogatók

Madárnagyhatalom vagyunk – állapította meg A Hegyvidék madarai című előadás kezdetén Bajor Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület budapesti csoportjának elnöke. Az ornitológiailag kiemelkedően gazdag Magyarországon belül Budapest, különösen a XII. kerület vonzó célpontja a világ madarászainak. Mi, bár itt élünk, talán nem is tudjuk, mi röppen kertünk fáinak ágai között.

Levendula, kicsit másképp

A levendula méltán közkedvelt kerti virág, amely egyszerre dísz- és gyógynövény, továbbá alapanyaga az otthon készülő kézműves illatszereknek. A hagyományos molyriasztó zsákocskák mellett szappan és szörp, fagylalt és gyertyadísz is készülhet belőle.

Madarak, fák és még annyi minden más!

Természetismereti fesztiválnak adott otthont a svábhegyi Jókai-kert, ahol egyszerre ünnepelhettük a madarakat, a fákat és az év állatfajait is. A zöld környezet, a ragyogó napsütés és az izgalmas programok garanciát jelentettek a sikerre.

Városvédő Pallasz Athéné svábhegyi kirándulása

A budai Szentháromság téren, az egykori városháza – ma: Vármúzeum – sarkánál őrködik 1928 óta Pallasz Athéné görög istennő közel 240 éves szobra. Illetve 1964-ben egy másolat került a helyére, mivel az eredeti állagmegóvás céljából Pestre, a városháza folyosójára költözött. Napjainkban is ott látható a hosszú utat bejáró, egy kút tetejéről induló, majd még a Svábhegyen is „kiránduló” műalkotás.

Gyerekek futottak a gyerekekért

A fővárosban elsőként csatlakozott a Hegyvidéki Önkormányzat a Magyar Hospice Alapítvány Nárcisz-programjához. Ehhez kapcsolódik a Hospice Nárcisz Futás, amelyet az alapítvány immár ötödik alkalommal rendezett meg a Gesztenyés kertben. Négyszáz hegyvidéki óvodás és általános iskolás vett részt az eseményen, hogy kimutassa együttérzését, segíteni akarását beteg kortársai iránt.

Újra fellobbant a hegyvidéki olimpiai láng

„Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos” – szól az ismert mondás, amely tökéletesen igaz az idén már tizenharmadik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Olimpiára is. A XII. kerületi iskolák ötödikesei a szokásokhoz híven ismét az ókori vetélkedés versenyszámait elevenítették fel korhű díszletek között.

Mesés kalandozások kezdődtek a Hegyvidék főutcáján

A hokétusz megszólaltatása, ujjal festett szőlőszemek, Fű Benő elkészítése, koalatorna – első hallásra csupa mesésnek tűnő időtöltés várta a gyerekeket és szüleiket a Városháza téren, a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtti területen, valamint a Margaréta játszótéren május első két hétvégéjén. És ez így lesz még további hat alkalommal: kézműves foglalkozások, zenei játékok, mesekoncertek, bábelőadások színesítik a Hegyvidéki Önkormányzat által szervezett „Mesés kalandozás a Hegyvidék főutcáján” című programsorozatot.

Vizsgálják a Böszörményi úti omlás körülményeit

A Böszörményi úti irodaházak bontásával kapcsolatos aktuális tudnivalókról rendszeresen hírt adunk lapunk hasábjain, ezúttal is arra kértük Orbán Imrét, a BBSZ 2022 Kft. ügyvezetőjét, hogy válaszoljon a környékbelieket érintő kérdésekre. Beszélgetésünket követően, lapunk megjelenése előtt egy nappal azonban váratlan esemény történt: leomlott a bontás alatt lévő, Böszörményi út 20-22. szám alatti irodaház két felső szintje, jelentős mennyiségű törmelék hullott az épület előtti járda- és útszakaszra, emiatt másnap reggelig a villamosok sem közlekedhettek. Az alábbiakban a tervezett munkálatok részleteivel foglalkozó interjút, valamint az önkormányzat rendkívüli intézkedéseiről szóló összefoglalót olvashatják.

Kutya jó nap volt a Hegyvidéken!

Nincsenek kutyások és nem kutyások. A kutya gazdi nélkül csak „kuty”. A póráz pedig pár száz év múlva akár teljesen szükségtelen lehet. Az első hegyvidéki Kutya jó napon érdekes előadásokkal, vitafórummal és interaktív programokkal várták a szervezők a vendégeket, akik nemcsak a tudatos kutyatartás fortélyairól tanulhattak a Gesztenyés kertben, de azt is megtudhatták, mit köszönhet az emberi civilizáció a négylábú hősöknek.

Rendelésre jön a fogaskerekű

Hajnalban és késő este már csak akkor indul el a fogaskerekű, ha hívjuk. A fogashoz hasonlóan a 155-ös és a 156-os buszokon is lehetővé vált a kerékpárszállítás, a Normafa buszos kiszolgálásának bővítése kapcsán pedig társadalmi egyeztetést kezdett a Budapesti Közlekedési Központ.