Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Glatz Oszkár, a Városmajor festője

Százötven éve, 1872. október 13-án született Glatz Oszkár, a nagybányai festőiskola meghatározó alakja, aki számos szállal kapcsolódik a Hegyvidékhez. Megalapította a Városmajori Művésztelep Társaságot, egykori lakóháza falán pedig emléktábla hirdeti, hogy 1930-tól haláláig, 1958-ig a Városmajor utca 32.-ben élt és alkotott. A Farkasréti temetőben nyugszik, és hagyatékának egy jelentős része a Hegyvidéki Önkormányzat tulajdonát képezi. A XII. kerületnek adományozott képeivel is illusztrálva most cikkek és tanulmányok segítségével elevenítjük fel a Kossuth-díjas festőművész életét.

Az okos természetbarát kertje

„A permakultúrás kertben a természettel együtt dolgozunk, törekszünk a diverzitásra” – mondja Blunck Réka humánökológus, az ELTE oktatója. Tőle kértünk segítséget, hogy eligazodjunk ezen a fél évszázados, de még mindig kicsit ismeretlen kertészeti szakterületen.

Hegyvidéki közlekedésbiztonság – kicsit másképp

Ahol az utcán is biztonságban érezzük magunkat és családtagjainkat, ott jó lakni! Biczók Péter közlekedés- és várostervezési szakemberrel, a Város és Mobilitás Intézet alapító vezetőjével, a Magyar Kerékpárosklub Bel-Budai Területi Szervezetének nemrég kinevezett irányítójával beszélgettünk a Hegyvidék közlekedési sajátságairól – nem csak kerékpáros szempontból.

Klasszikus és mai közönségkedvencek az Országos Rajzfilmünnepen

Egyszerre 150-180 helyszínen zajlottak az Országos Rajzfilmünnep eseményei, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban is két napon át pezsgett a közösségi élet. Stanzel Júlia programvezetőt kérdeztük az idei rendezvényről és a lehetséges folytatásról.

Egy békés harcművészet

Hogyan segíthetnek a harcművészetek a fizikai atrocitással fenyegető konfliktushelyzetekben – a többi között erről is kérdeztük az Egyesült Államokban élő Török Tamás 8 danos dzsiudzsicumestert, aki ebben a témában tartott gyakorlati oktatást a Győri úti Shuhari dojóban. Az USA harcművészeti csapatának dzsiudzsicu- és grapplingedzője szerint önbizalommal, valamint a megfelelő viselkedés és néhány küzdősporttechnika elsajátításával minimálisra csökkenthető az áldozattá válás esélye.

Hideg napokon meleg falatokra vágyunk

December eleje a hűvös nappalok, a hideg éjszakák, az elcsendesedés ideje. Még távol vannak az ünnepek, de már elmúltak az olyan nagy „gasztronómiai alkalmak”, mint például a Márton-napi libasütés. Hallgassunk most is a szervezetünkre, az okosan navigál minket: melegben hideget, hidegben meleget kívánunk. Nem nagy lakomákra vágyunk, jobban esik egy tányér forró leves, egy meleg mártásos hús és még az édességekből is inkább a sült, főtt változat. Az ünnepekre koncentrálva mostanában a spórolás is szempont lehet. Elővehetjük a régi, egyszerű családi recepteket, praktikákat, miközben felfedezhetünk olyan feledésbe merülő, egészséget óvó, olcsó alapanyagokat, mint a zab.

„Higgyetek bennük, mert ők élni akarnak!”

„Túléljük”, „Az eső egyetlen cseppel kezdődik” – beszédes címeket kaptak azok a fotók, amik most már a Szent János Kórház gyermek-, koraszülött és csecsemőosztályának folyosóján adnak reményt az aggódó családoknak. A koraszülöttek világnapján szülőktől és orvosoktól hallottunk történeteket arról, miért kell hinnünk a csodákban.

Két építészeti díjat nyert a Normafa látogatóközpontja

Az elmúlt hetekben két építészeti díjat is kiérdemelt a Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában elkészülő Normafa Park Látogatóközpont. A tervezőiroda, a Benczúr–Weichinger Studio Kft. az Év Háza pályázat Hella Támogatói Különdíját, valamint a Média Építészeti Díj Europa Design Belsőépítészeti Különdíját vehette át munkájáért. Az elismerések hátteréről az egyik tervezővel, Weichinger Miklóssal beszélgettünk.

Ökotudatosság és otthonosság a megújult adventi vásáron

Dunai uszadékfából készített karácsonyfa és energiatakarékos fényfüzérek díszítik a Városháza téri adventi vásárt. Nemcsak a környezettudatos megoldások, hanem az otthonos kialakítás, a családcentrikus programok, valamint a portékák, ételek és italok változatos kínálata is számtalan újdonságot tartogat a hegyvidékiek számára.

Változnak az építményadó szabályai

A helyi építményadó és a közösségi együttélés szabályainak módosításáról, a Böszörményi úti irodaházak lebontása miatt szabadon maradt tűzfalak további hőszigeteléséről, valamint a főváros által bizonytalan időre leállított fogaskerekű ügyéről is tárgyaltak az önkormányzat képviselői novemberi ülésükön.