Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szüret után szőlő, szilva, padlizsán

A szüret elmúlt, de még kapható szőlő, a lédús szemek tele vannak vitaminnal. A húsában, a héjában és a magjában is találhatók antioxidánsok, ásványi anyagok. Nagyszerűen illik a szilvához, ami szerényen tartja magát az őszi napokban, és kitűnő alkotórésze a különböző süteményeknek, nem is beszélve a szilvás gombócról.

Október a tojásgyümölcs, a törökparadicsom névre is hallgató, tojásdad padlizsán hónapja is. Akkor a legjobb, ha lila héja sima és feszes, kocsánya pedig élénkzöld. Jellegzetes ízű, néha kissé kesernyés, amit semlegesíthetünk, ha felszeletelve enyhén megsózzuk, és szűrőkanálba téve lecsöpögtetjük. Sütve, rántva, rakva egyaránt elkészíthető, és különleges uzsonnakrém is keverhető belőle. Ehhez héjában kell megsütni – a legjobb parázson, ahogy Erdélyben teszik –, majd a puha belsejét kikaparva olajjal, fűszerekkel különbözőképpen ízesíteni. A vállalkozó szelleműek télre is eltehetik, jó szolgálatot tesz majd az egyhangú napokban. A „hogyan”-t alább elmondjuk…

Gesztenyenappal köszöntött be az ősz a Hegyvidékre

Valóban repülnek majd az autók, és lesz „okos kutyaól” is a jövő Budapestjén? Szólhat úgy két szívószál, mint egy harsona? Vajon finom a rózsás vaj? Ezekre és még érdekesebb kérdésekre is választ kaphattunk az idei Gesztenyenapon, amelynek hangulatát a rossz idő sem tudta elrontani.

Az Istenszeme kertje

Ahol egykor tikkadt nyári estéken kissé spicces, estélyi ruhás hölgyek karoltak kilazított nyakkendős urakba, és kacér suttogásukat csak a gondosan elrejtett kerti padok hallhatták, ott most vaddisznók vakarják kéjesen sáros hátukat az időközben óriásivá nőtt fenyők érdes kérgén… Bejártuk a nemrég közösségi tulajdonba kerülő egykori Istenszeme fogadó kertjét, és terepbotanikus segítségével tettünk kísérletet a hajdanvolt növényzet megismerésére.

Betegségmegelőzés a hegyvidéki egészségnapon

Nincs szükség beutalóra, nem kell időpontot kérni, és egy helyen el lehet végeztetni a legfontosabb szűrővizsgálatokat, mégpedig teljesen ingyenesen. A Hegyvidéki Önkormányzat által rendezett hagyományos egészségnapon az idén a Szent János Kórház, a Szent Ferenc Kórház és a Hegyvidéki Egészségügyi Központ munkatársai várták az egészségük megőrzéséért tenni akaró embereket.

Memóriaszűrés hegyvidéki időseknek

Egyedülálló prevenciós szűrési lehetőséget kínál az idősebb korosztálynak a Hegyvidéki Önkormányzat. Október elejétől január végéig tesztelni lehet a memóriát játékos formában – de nem játékból. A teszteket ugyanis hozzáértők értékelik ki, és megoldást is javasolnak arra az esetre, ha baj lenne. Az érintettek pedig komplett egészség-tanácsadáson és fejlesztőfoglalkozásokon vehetnek részt.

Első látásra hivatás – gyakornoki program a Szent János Kórházban

Munkahely, tanulás, ösztöndíj, életpálya – egyedülálló gyakornoki program indult a Szent János Kórházban, ahol tapasztalt orvosok, szakoktatók és ápolók adják át tudásukat a következő generációnak. A szakképesítést nyújtó képzés részeként elsősorban olyan érettségivel rendelkező, az egészségügy iránt érdeklődő fiatalokat várnak, akik pótolhatják majd a nyugdíjba vonulókat.

A mammográfia életet menthet

Minden betegségre igaz, de a rákra különösen, hogy a gyógyulás kulcsa a korai felismerés. Ha az emlődaganatokról van szó, az időben megkezdett kezelés esetén a beteg jó eséllyel visszanyeri az egészségét. Ezért annyira fontos az ingyenes mammográfiai szűrésen való részvétel, hiszen aki évente egyszer elmegy a vizsgálatra, azt szinte biztosan elkerüli a nagyobb baj.

Energia-veszélyhelyzeti intézkedések

A sokszorosára emelkedő energiaárak miatti takarékossági intézkedésekről, a rászorulók által igénybe vehető téli rezsitámogatás bevezetéséről és energia-veszélyhelyzeti alapok létrehozásáról határozott a képviselő-testület a szeptemberi ülésén. Arról is döntés született, hogy a bizonytalan gazdasági helyzet miatt az önkormányzat projektcége elhalasztja a lebontott Böszörményi úti irodaházak helyén tervezett építkezést. A területen ideiglenesen parkoló és – igény szerint – közösségi kert jöhet létre.

Kormányzati támogatással újult meg két utca

Teljes szélességében felújíttatta a Méra utcát a Hegyvidéki Önkormányzat a Belügyminisztérium pályázatán elnyert támogatás segítségével. A Fodor utca és a Mártonhegyi út között 310 méter hosszúságban 2100 négyzetméternyi útburkolat és 465 négyzetméternyi járda újult meg. Átépült a KIMBI Óvodával szemben lévő aszfaltburkolatú parkoló és a Mártonhegyi úti torkolatnál található sebességcsökkentő küszöb is.

Hegyvidéki díszpolgár lett Háy János író

Rendhagyó keretek között vehette át a Hegyvidék Díszpolgára címmel járó kitüntetést Háy János író, költő, festő és illusztrátor. A közönség ezúttal nem egy méltatóbeszéd, hanem Bérczes László rendező-dramaturggal folytatott baráti eszmecsere keretében ismerhette meg a díjazott életútját a MOM Kulturális Központban.