Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Eltűnt és mai budai keresztutak

A törökök kiűzése után Budán és Pesten is számos keresztutat állítottak. Régi keresztény szokás szerint ezeket sokan felkeresték a húsvéti időszakban. Néhányról már csak írásos és képi emlékünk maradt, ilyen a Széchenyi-hegyi Isteni Szeretet Leányainak keresztútja, vagy a Gellért-hegy híres kálváriája. Vannak keresztutak, amik még ma is állnak, és néhány évvel ezelőtt egy új is épült a Svábhegyen.

Semmi sem az, aminek látszik

Minden nézőpont kérdése – derül ki Kóródi Zsuzsanna, Kusovszky Bea és Somody Péter képzőművészek Nem valóság, de nem is álom című közös kiállításán. Játékos felfedezés vár a Hegyvidék Galériában azokra, akik kíváncsiak a valóság álomszerű illúziójára.

Primőrökből egy-két marék is elég

A tavasz csalhatatlan jele, hogy a piacokon megjelennek a haragoszöld, fokhagymaízű medvehagymalevelek csokrai. Ez az első igazi primőr, olyan, ami a természetben, erdők alján terem, a szó szoros értelmében bio. A szezonja rövid, április közepéig tart, most még éppen kihasználhatjuk, éljünk vele! A medvehagymát – felaprítva – le is lehet fagyasztani, krémekhez, tésztákhoz, pogácsák sütéséhez később kitűnően felhasználható. Ilyenkor már nagyon vágyunk a friss zöldekre, például a spenótra és a sóskára is, amelyekből elég egy-egy maroknyit venni (főleg mert még drágák). Nyersen salátákba keverve, vagy csak enyhén megpárolva, húsok mellé tálalva csillapíthatják a friss ízek, színek utáni sóvárgásunkat. A fűszerezésben lehetünk bátrabbak. Kipróbálhatjuk a kevésbé ismert fűszereket, például a kapribogyót. A Földközi-tenger vidékén élő kapricserje bimbója savanyított formában, sós lében, üvegben kapható, és mártások, saláták, öntetek ízesítésére kiváló.

„Mindenkinél jobb akarok lenni!”

Nemcsak kapitánya az YBL Waterpolo Club utánpótlás-vízilabdacsapatának, hanem egyúttal a legjobb góllövője is Horváth Milos. A 13 éves tehetséggel beszélgettünk, akinek a vezetésével a hegyvidéki alakulat a legerősebb korosztályos bajnokságban vitézkedik, és már a nemzetközi porondon is letette a névjegyét.

Nyári táborok és úszás a Városmajorban

Gyorsan közeledik a tanév vége, ami öröm a diákoknak, de bizony néha gondot okoz a szülőknek, mert nem könnyű tartalmas és biztonságos elfoglaltságokat találniuk gyermekeik számára a szünidőre. Ebben segít a Hegyvidéki Sportközpont, amely az idén is meghirdeti nyári táborait és intenzív tanfolyamait. Az idősebbek pedig külön felnőttúszásra járhatnak.

Korszerű radiológiai kezelések a Szent János Kórházban

Abláció, DSA és kemoterápiás port: a modern orvostudomány korszerű eszközeinek köszönhetően most már a Szent János Kórház Integrált Radiológiai Osztályán is lehetővé vált a műtétre nem alkalmas daganatos betegek kezelése. Az intézmény Intervenciós Radiológiai Részlegén jártunk, ahol dr. Futácsi Balázs osztályvezetőt kérdeztük az innovatív módszerek előnyeiről, valamint arra is kíváncsiak voltunk, kiknek és hogyan nyújthatnak akár életmentő megoldásokat a diagnosztikával egybekötött beavatkozások.

Állati felelősség napja a vadasparkban

A Budakeszi Vadaspark egész évben várja az érdeklődőket, de kikeletkor még gazdagabb programválasztékból válogathatnak a hazai élővilág kedvelői. Az idén is izgalmas ismeretterjesztő előadások és játékok csábítanak kicsiket és nagyokat a közeli tölgyesbe.

Zöld recept az egészségmegőrzéshez

Nemzetközi minták alapján hazánkban először a Hegyvidéki Önkormányzat kezdte el alkalmazni az úgynevezett zöld receptet. Ez majdnem úgy néz ki, mint egy hagyományos orvosi vény, csakhogy nem gyógyszert lehet kiváltani vele, hanem valamilyen mozgásos foglalkozásra ad beutalót, ami hozzájárul testi, lelki és szellemi egészségünk megőrzéséhez. Az egy évvel ezelőtt elindított programról és az abban rejlő lehetőségekről dr. Lovas László felnőtt háziorvossal beszélgettünk.

Lélek nélkül nem lehet verset mondani

Alig egy éve foglalkozik komolyabban a versmondással Telek Zsófi, aki elsőre azonnal bejutott „Az én Pannoniám” országos versmondó verseny döntőjébe. A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium kilencedikes diákjával beszélgettünk.

Sváb húsvét a Svábhegyen

Immár tizenegyedik alkalommal várta a vendégeket „Böjt és Húsvét” elnevezésű közös rendezvényére a Budapest Hegyvidék XII. kerület Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület. A sokadalom résztvevői most először az istenhegyi Szent László Közösségi Házban ünnepelhettek, ahol a gyerekek a többi között azt is megtanulták, hogy a húsvét korántsem a csokinyusziról és a csokitojásról szól.

Koros fák érkeztek a Gesztenyés kertbe

Összesen tíz idősebb fát ültettek el a FŐKERT munkatársai a főváros különböző pontjain, ezekből három a Hegyvidékre került. A példányok érkezése növénytani értelemben gazdagítja a kerületet – ráadásul a különleges géppel történő beültetés látványa több éppen arra járó kisgyereknek jelentett váratlan élményt.

Gyalogosbarát hegyvidéki útfelújítások

Az utóbbi hetekben ért véget több járdaszakasz felújítása. A Hegyvidéki Önkormányzat célja minden esetben a könnyebb és biztonságos közlekedés megteremtése volt.

Végre újra jár a fogaskerekű!

Sokan aggódtak amiatt, hogy tavaly ősszel nemcsak ideiglenesen, hanem véglegesen leállt a fogaskerekű vasút. Szerencsére nem így történt: április 1-jén újraindult a Hegyvidék jellegzetes közlekedési eszköze, amely tömött szerelvényekkel járt a féléves üzemszünet utáni első hétvégén.

A Cziffra György Fesztivál itt van otthon

Az egyik legrangosabb klasszikus zenei fesztivállá nőtte ki magát Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész álma, aki példaképének, Cziffra Györgynek szeretett volna méltó emléket állítani. Sikerrel: az 1956-ban Párizsba emigráló zongoraművész neve és munkássága újra a helyére került. A Cziffra György Fesztivál bázisa a kezdetek óta a MOMkult, amely az idén is a legfontosabb helyszíne a rangos eseménynek. Az eddig megtett útról és az idei programkínálatról is kérdeztük Balázs János művészeti vezetőt, míg Hambuch Gerdával, a MOMkult ügyvezető igazgatójával a legfontosabb aktualitások mellett az elmúlt évek emlékezetes pillanatairól is beszélgettünk.