Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Eltűnt emléktáblák nyomában

Az emléktáblák rendkívül fontos szerepet töltenek be városainkban. Jelképek, hozzájárulnak történelmünk megőrzéséhez, ismeretet adnak, miközben üzenetet közvetítenek a múltból. A Hegyvidék utcáit járva számos táblát láthatunk a falakon, az alábbiakban viszont azokkal foglalkozunk, amelyek az évtizedek során bármilyen okból eltűntek közterületeinkről.

Ádám Ottó és színháza Bajor Gizi otthonában

Az idén is érdemes volt ellátogatni a Múzeumok Éjszakáján a Bajor Gizi Színészmúzeumba, ahol hangulatos koncertek, filmvetítés, árnyszínházi laboratórium és különleges kulisszatitkok várták a színház szerelmeseit. Az új időszaki kamarakiállításnak köszönhetően a 2010-ben elhunyt Ádám Ottó életművébe is bepillanthattak a vendégek.

Nyáresti grillparti a szabadban

A kerti sütögetés hangulatát, illatait egyformán élvezheti vegetáriánus és megrögzött húsevő, hiszen roston vagy nyárson szinte mindent lehet sütni: zöldséget, halat, bármilyen húsfélét. Bátran hívhatunk különböző szokású vendégeket. A siker titka a jó szervezés: a program előtt időt kell szánni a grillsütő és a nyársak előkészítésére, a hozzávalók, saláták, zöldségek felsorakoztatására, a faszén bemelegedésére és elsősorban a húsok bepácolására. A különböző pácok azért hasznosak, mert a bennük lévő olajtól puhábbak, omlósabbak lesznek a hús- és zöldségrostok, zamatosabb az étel. A fűszeres falatok után pedig bizonyára mindenki szívesen megkóstolja a nyár klasszikus süteményeit: a meggyes pitét és a kapros-túrós lepényt, amit a gondos háziasszony jó előre megsütött.

Nemzetközi versenyeken brillírozik a hegyvidéki balett-táncos

A néző csak a kecses, légies balettosokat látja a színpadon, ugyanakkor e könnyedség eléréséhez sokszor nagyobb fizikai erőkifejtés, keményebb felkészülés szükséges, mint egy-egy „valódi” sportág esetében. Erről is beszélgettünk Berki Laurával, a Virányos Általános Iskola hatodikos diákjával, aki a bécsi VIBE 2023 és a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix nemzetközi balettversenyeken első helyet szerzett korosztályában.

Ezer új őshonos fa díszíthet hegyvidéki magánkerteket

Faültetési programja folytatását tervezi a Hegyvidéki Önkormányzat, ehhez azonban egyre inkább szükség van az itt élők bevonására. A közterületek ugyanis lassan megtelnek, így a XII. kerületi növényállomány növelésének következő lépcsőfoka a magáningatlanok fásítása lehet.

Kerti bútorokkal gazdagodott a Böszikert

A Böszikert – és általában a közösségi kertek – célja nem csupán a kertészkedés lehetőségének megteremtése, hanem egy élő közösség létrehozása is az együtt munkálkodó emberekből. Ehhez pedig kell egy hely, ahol le lehet ülni egy jót beszélgetni!

Klímaálló növények a kertekben

Az éghajlatváltozás nem kíméli a kertjeinket sem. Ezért, ha nem szeretnénk szenvedő vagy kiszáradt növények között élni, már az ültetésnél fontos tudatosan olyan fajokat választani, amik jobb esélyekkel veszik fel a küzdelmet a közeljövő egyre szélsőségesebb környezeti viszonyaival.

Madárbarát mintakert a Csörsz parkban

Madárvédelmi eszközök sokaságába ad betekintést az a mintakert, amely a Csörsz parkban készül a Hegyvidéki Zöld Iroda, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésében. Minden fészkelőhely mellett információs tábla tájékoztat minket a lehetséges lakókról és a legfontosabb tudnivalókról.

Új sportkardiológiai központ a városmajori klinikán

A most átadott érsebészeti hibridműtőnek köszönhetően kétszer annyi katéteres és hibrid érsebészeti, valamint radiológiai beavatkozást lehet elvégezni a jövőben a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. Megújult egy szív-, továbbá két ér- és mikrosebészeti műtő is, emellett elkészült az új sportkardiológiai központ, ahol évente mintegy ezer-ezerötszáz sportoló komplex sportkardiológiai vizsgálatára kerülhet sor.

Több, mint tábor a Svábhegyen

Mi legyen a kisiskolás gyerekkel szeptemberig? Sok szülő felteszi ezt a kérdést a vakáció kezdetén, mert nem mindenkinek van segítsége a nyári szünetre, és a munkahelyi szabadság sem elegendő a több mint két hónapra. Szerencsére a XII. kerületben van megoldás, az önkormányzat napközis rendszerben működő Hegyvidéki Gyermek- és Ifjúsági Tábora, azaz a Mátyás Tábor az idén is tartalmas programokkal várja a fiatalokat. Június 26. és augusztus 18. között heti turnusokra lehet jelentkezni, a kerületben lakó gyerekek kedvezményben részesülnek.

Milyen legyen az egykori Istenszeme fogadó épülete?

Egy közérdekű építészeti probléma megoldására vár ötleteket a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjaitól a Hegyvidéki Önkormányzat minden évben az Árkay-pályázat keretében. Az idén az egykori Istenszeme fogadó épületének átalakítása és új tartalommal való megtöltése volt a feladat. A FUGA Budapesti Építészeti Központban tartott eredményhirdetés alkalmat adott a szintén hagyományos Árkay-díj átadására is. Ezt a zsűri által legjobbnak ítélt diplomamunka készítője kapja meg immár közel két évtizede.

A Hegyvidék díszpolgára lett Rényi-Vámos Ferenc mellkassebész

Rényi-Vámos Ferenc kiemelkedő szerepet vállalt a tüdőtranszplantációk magyarországi elindulásában. A mellkassebész, egyetemi tanár most megkapta a Hegyvidék díszpolgára címet. Az elismeréssel járó oklevelet Pokorni Zoltán polgármester adta át a MOM Kulturális Központban.

Indul a Hegyvidéki Okos Recept program

A Hegyvidéki Okos Recept program elindításáról, az „Otthon megöregedni” pályázatra jogosultak körének bővítéséről, valamint a Normafa úti posta újranyitásának támogatásáról is döntött legutóbbi ülésén az önkormányzat képviselő-testülete.