Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ünnepi megemlékezés október 23-án

Ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulójának tiszteletére 2023. október 23-án 10 órakor a MOM Kulturális Központ színháztermében. Köszöntőt mond Áder János, Magyarország volt köztársasági elnöke.

„Egy kicsivel mindig jobbnak kell lenni”

Trianon, A sárkány csókja, Napkitörés és felfedezések egyenesen Pompeiiből. Színek és vonalak. Formák és rétegek. Ilyen alkotásokat – ahogy Feledy Balázs művészeti író fogalmazott – csak egy igazi anyagvarázsló képes életre hívni. A Galéria 12 Egyesület legújabb kiállításán az idén nyolcvanéves Szamos Iván művei mesélnek egy olyan kreativitásban és megújulásban gazdag életútról, ami hosszú évtizedek óta színesíti a

Az acélgyár a művészek új Disneylandje?

A gép pörög, a művész alkot. A Hegyvidék Galéria új, Vasművek című tárlatán a kecskeméti K-ARTS Művészeti Gyűjtemény válogatott darabjai, köztük a Guruló vödör, a Hangadó, a sósavval rozsdásított gingkolevél és a Pincevirág, választ adnak arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha a művész egy hatalmas acélgyárban, nagyüzemi körülmények között találja magát.

Sokszínűség az idősek képzőművészeti kiállításán

A Hegyvidéki Önkormányzat egész évben figyel a kerület nyugdíjas polgáraira. Az idősek világnapja lehetőséget ad a gondoskodásra, arra, hogy külön is megemlékezzünk róluk minden évben. Ennek részeként a hegyvidéki szépkorúak az idén is kiállításon mutathatták meg képzőművészeti alkotásaikat a közönségnek.

Nyárutót idéző fogások

Valószerűtlenül meleg napokat éltünk át október első felében. Szinte olyan volt, mint a nyárutó, s a zöldség- és gyümölcsválasztékot látva néha még most is ilyen érzésünk van. Tekintsük hát ajándéknak mindazt, amit még frissen kaphatunk, csempésszük ételeinkbe a kedves nyárutói hangulatot, ízeket, mert előbb-utóbb vége lesz! Igaz, van olyan fogás, mint például az eredeti Waldorf-saláta, ami almával készül, így szinte egész évben élvezhetjük, de a körtés változatnak most, körteszezonban van itt az ideje. A körte héjában és magában a gyümölcsben is sokféle vitamin, fehérje-alkotórész és ásványi anyag található, valamint jelentős a folsavtartalma is. Ennek a B-vitaminok közé tartozó anyagnak a hiánya a többi között csökkenti szervezetünkben a „boldogsághormon” termelődését, és jelentős mértékben hozzájárulhat a depresszió kialakulásához. Ha tehát időről időre megeszünk egy-egy körtét, a saját „jókedvfaktorunk” előállítását segítjük.

„Úgy érzem, rátaláltam a sportomra”

A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium testnevelője, Förster Nikolett az idén már két Obstacle Course Race-világversenyen, a hazai rendezésű Európa- és a belgiumi világbajnokságon is nagyszerűen szerepelt. Vele beszélgettünk erről a futást, a mászást, a kúszást és a súlyos tárgyak cipelését vegyítő, nem mindennapi erőpróbáról, no meg arról, hogy számára mi a leginkább vonzó ebben a sportágban.

Veszélyes drogok a láthatáron

A szenvedélybetegségek közül az alkohol és a kábítószer szedi a legtöbb áldozatot a világon. Azokat, akik belecsúsztak a függőségbe, nehéz kihozni belőle, éppen ezért a hangsúlyt a megelőzésre kell helyezni. Akkor lesznek biztonságban a fiatalok, ha gondoskodunk arról, hogy megtudják, milyen veszélyeket rejtenek a tudatmódosító szerek. A Hegyvidéken is van lehetőség arra, hogy az iskolák segítséget kérjenek ehhez. Kálmán László rendőr alezredes, a BRFK XII. Kerületi Rendőrkapitányság bűnügyi osztály bűnmegelőzési előadója meglehetősen hatásos előadásokat szokott tartani a kamaszoknak a drogok pusztító erejéről.

„Kezdtem úgy érezni, hogy lehet itt keresnivalóm”

Maximális pontszámmal vették fel a Műszaki Egyetemre, bár volt olyan kérdés, ami nagyon meglepte. Ő tervezte az MVM Dome-ot, a Budapest Arénát, a Ludovika Akadémiát és a Puskás Arénát is, ez utóbbiban ki nem hagyna focimeccset, mindegyiken ott ül. Skardelli György Ybl- és Kossuth-díjas építésszel, a Hegyvidék új díszpolgárával beszélgettünk a pályájáról, kedves és még kedvesebb épületekről, építészeti stílusokról és persze nagy szerelméről, a labdarúgásról.

Aki növényeket ültet, az életet ad

A hospice-ellátás világnapjához kapcsolódva több mint tíz éve minden októberben nárciszokat ültetnek gyerekek a Királyhágó téren. A Magyar Hospice Alapítvány és a Hegyvidéki Önkormányzat felhívására az idén is eljöttek a környékbeli óvodások és kisiskolások, hogy kimutassák együttérzésüket és szeretetüket a beteg emberek iránt.

A parkolási problémák enyhítéséről gondoskodik az önkormányzat

A parkolási övezeten belül és annak határain tapasztalható zsúfoltság csökkentése érdekében fontos döntéseket hozott meg a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete a legutóbbi ülésén. Az út-, járda- és parkfenntartásra fordítható összegek jelentős emeléséről, az óvodapedagógusoknak járó Hegyvidék-pótlék megduplázásáról, új pályázatok kiírásáról, valamint a társasházi támogatási keret bővítéséről is határoztak a képviselők.

Egy évtizede újul, szebb és zöldebb lett a Normafa

Megújult a Normafa Síház, aminek a főhomlokzata visszanyerte eredeti szépségét, a korábban elzárt kert területét pedig a kirándulók vehették birtokba. A síház bővítményeként épült fel egy kívül-belül fából készült, rendezvénytérként is használható, szolid pavilonépület, amely a Hegyvidéki Önkormányzat és az Octogon magazin által szervezett építészeti konferenciának biztosított helyszínt. Ezen a Normafa nagyszabású fejlesztési programjának elmúlt tíz évét értékelték a résztvevők.