Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

HPV-ambulancia nyílt a Szent János Centrumkórházban

A HPV-fertőzés a méhnyakrák elsődleges kiváltó oka, időbeli felismerése jelentősen csökkenti a betegség kialakulásának esélyét. Ebben is segíthetnek az Észak-budai Szent János Centrumkórházban működő, nemrég megnyílt HPV-ambulancia orvosai, akik a pontos diagnózis felállítása és a gyógyítás mellett a megelőzésre is hangsúlyt helyeznek. Az új ellátási formáról dr. Hazay Máté adjunktust, szülész-nőgyógyász szakorvost, az ambulancia vezetőjét kérdeztük.

Csillapítani kell az átmenő forgalmat! (2.)

E témában megjelent előző cikkünkben (2024. február 13., 4. oldal) arról írtunk, hogy széles körű felmérés kezdődött az átmenő forgalom természetének minél alaposabb megismerése érdekében. Ezúttal a munkamódszerről és az első eredmények ismertetéséről lesz szó, visszautalva az alapproblémára, a XII. kerületet érintő átmenő forgalomra.

A budai vár 1849-es ostroma (1.)

A 19. századi magyar forradalom és szabadságharc második évében, 1849. május 21-én foglalta vissza a Görgei Artúr vezette honvéd hadsereg a budai várat. A 175. évforduló alkalmából kétrészes cikkben foglalkozunk a Hegyvidék területét érintő eseményekkel, fókuszba állítva Görgei itteni főhadiszállásait. Írásunkhoz korabeli lapok anyagait, híradásait és Hermann Róbert történész kutatásait használtuk fel.

Régóta fővárosi fejlesztésre vár az 59-es

Rendkívüli módon megnehezíti az 59-es villamossal járó idősek és kismamák életét, hogy ezen a vonalon nincsenek alacsonypadlós járművek. Ráadásul a szerelvények nagy zajjal közlekednek, ami régóta zavarja a villamospálya mellett élőket. A lakók panaszai alapján Fonti Krisztina alpolgármester ismét arra kéri a főváros vezetését, hogy tegyen érdemi lépéseket a biztonság érdekében.

Lakossági egyeztetés kezdődött Csillebérc rendezéséről

A Hegyvidéki Önkormányzat kezdeményezésére törvény és új szabályozási terv készül a csillebérci üdülőtelepre azzal a céllal, hogy elősegítse a terület kusza tulajdonviszonyai, valamint ezzel összefüggésben számos probléma rendezését. Milyen változást jelentenének az új szabályok a csillebérciek számára? Egyebek mellett erről beszélgettünk Szabó-Kalmár Évával, a polgármesteri hivatal városrendezési és főépítészi irodájának vezetőjével.

Húsvét előtt barátkozzunk a bárányhússal!

Ritka vendég a magyarok asztalán a bárány, mert mi tagadás, drága húsféle. Pedig évszázadokon át a jeles hazai étkek közé tartozott. Manapság inkább ünnepi alkalomkor – különösen húsvétkor – fogyasztjuk, főként fűszeres, pirosra sült pecsenye formájában. Pedig élmény lenne újra megbarátkozni vele, mert a zsenge bárányhús igazi csemegének számít!

Báránynak a legfeljebb három hónapos koráig levágott állatot nevezik, amelynek súlya nem több 20 kilónál. Az ennél idősebb jószág a birka, avagy a juh (ami egyugyanazon állat, csak vidékenként másként nevezik). A bárány húsa puha, omlós, színe halvány rózsaszín, zsírja csillogóan fehér. Aki idegenkedik jellegzetes, kissé faggyús szagától, az gondos tisztogatással, ecetes vizes forrázással megszabadíthatja ettől. A jellegzetes aromát végleg elnyomni azonban vétek lenne, inkább szelídítsük meg hozzá illő, zamatos fűszerekkel.

Az év fája a bükk

Az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta minden esztendőben kiválaszt egy fafajt, amelyre – valamilyen érintettsége folytán – abban az időszakban több figyelmet tart érdemesnek fordítani. Egy évtizede a szavazás már nem az erdészeti szakemberek privilégiuma, bárki részt vehet benne. 2024-ben a Hegyvidék szempontjából különösen szerencsés döntés született, mert a közönséges bükk kapta messze a legtöbb szavazatot.

Metszeni tanultak a hegyvidéki hobbikertészek

Nem elég a lehető legtöbb fát elültetni a XII. kerületben, a távlatos környezeti fenntarthatóság érdekében az ápolásukra is egyre több figyelmet kell fordítani. Az idén nemcsak a gyümölcsfák, hanem a Hegyvidéki Önkormányzat által novemberben kiosztott és a magánkertekben elültetett őshonos növények metszéséről is szó esett a február végi, látványos és informatív bemutatón.

A királyi esküvők virága

A gyöngyvirág, ez az erdeinkben őshonos, bájos tavaszi növény könnyen helyet kapott kertjeinkben is. Ugyanis nemcsak apró, fehér virágharangjai, hanem illata és a virágot körüllengő évezredes legendák is napról napra gyarapítják a rajongótáborát.

Faültetések a fenntarthatóságért

A környezeti fenntarthatóság előmozdítása érdekében a Hegyvidéki Önkormányzat tavaly saját kezdeményezésű fatelepítést is folytatott, emellett mintegy ezer csemetével támogatta a magánkerti lombosfa-ültetést. A főútvonalak kényszerűségből kivágott fáinak pótlása is megtörtént a fővárosi kertészeti céggel együttműködésben.

Eredményes volt a szülők és az önkormányzat határozott fellépése, nem vált fenntartót a Tamási Áron iskola

A határozott szülői és önkormányzati fellépésnek köszönhetően a Gábor Dénes Egyetem elállt attól a szándékától, hogy átvegye a Tamási Áron iskola fenntartói jogait, így az oktatási intézménybe járó gyerekek biztonságban, a megszokott környezetben folytathatják tanulmányaikat. A középiskolai szóbeli felvételire, valamint az általános iskolai beiratkozásra tehát a korábban meghirdetettek szerint készülhetnek a családok és a pedagógusok.

A titok, amit szem nem láthat

Ha valaki azt gondolja, hogy a porcelán csak egy masszív, tömör, sokszor túldíszített anyag, valószínűleg még nem látta Borza Teréz Ferenczy Noémi-díjas porcelán- és szobrászművész alkotásait. A hegyvidéki Galéria 12 Egyesület vezetője ugyanis olyan lágyságot, légiességet, éteriséget tud megformázni belőle, hogy elsőre el sem hisszük, szobrai ugyanabból készülnek, mint nagyanyáink féltett étkészletei. Művein áttetszik a fény – a fény, ami elmondása szerint összeköti őt a természettel és a hittel. Ez utóbbi, a szakralitás kapta a főszerepet győri állandó kiállításán, aminek a címe: Húsvét titka.

A különböző anyagoktól kezd élni a kép

Rusztikus képmezők – külön-külön mindegyik alkotásra és átfogóan az egész válogatásra is érvényes Székács Zoltán festőművész új kiállításának címe. Bensőséges hangulatú munkái a Galéria 12 Egyesület kiállítóhelyén láthatók.

„A vitorlázás mindenért kárpótol”

Korosztályos világbajnoki címet ünnepelhetett két évvel ezelőtt a 29er vitorlás hajóosztályban Kis-Szölgyémi Soma, aki csapattársával azóta is jobbnál jobb eredményeket ér el. A Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium tizedikes diákját a hajózás szeretetéről is kérdeztük.

Kosárlabdával folytatódott a Hegyvidéki Diáksportbajnokság

Tanévkezdéstől a tanév végéig tart a Hegyvidéki Diáksportbajnokság, amely révén az általános iskolásoktól a gimnazistákig több ezer tanuló folyamatos mozgási és versenyzési lehetőségéről gondoskodik az önkormányzat. Hét sportágban mérik össze tudásukat a fiatalok, az utóbbi hetekben kosárlabdában és floorballban zajlottak a küzdelmek.

Ünnepi megemlékezés március 15-én

Ünnepi megemlékezés az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére 2024. március 15-én 10 órától a MOM Kulturális Központ színháztemében.