Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Emléktábla az iskolaalapítóknak

Büszkén magasodik Budapest fölé az Arany János iskola impozáns épülete, amelyet 1930-ban a világszerte számos leányiskolát működtető Notre Dame de Sion rend megbízásából a korszak kiváló építésze, Szörényi-Reischl Gusztáv tervezett. A rend fennállásának 120. évfordulója alkalmából az alapító nővérekre emlékező márványtáblát avattak, valamint történeti tárlatot nyitottak az intézményben.

Folklorba_zart_hagyomany2

Folklórba zárt hagyomány

A kerületi iskolák néptáncosai, ha csak néhány órára is, ismét kiszakították szüleiket és a többi nézőt a komor mindennapokból. A tizenhatodik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Néptánc Fesztivál az idén is hatalmas sikert aratott.

Boldog_Szuletesnapot_Nemetvolgyi

Boldog születésnapot, Németvölgyi!

Sok minden történt 1932-ben Magyarországon és a nagyvilágban: kiadták Tamási Áron Ábel a Rengetegben című könyvét, megszerezte első olimpiai elsőségét a magyar vízilabda-válogatott, bajnok lett a Ferencváros labdarúgócsapata. Ugyanebben az évben nyitotta meg kapuit a Németvölgyi iskola, amely azóta diákok ezreinek adott egész életen át használható tudást. Az intézmény nyolcvanadik születésnapját nagyszabású gálaműsorral ünnepelték a MOM Kulturális Központban.

Meg_lehet_jelentkezni_a_bolcsodekbe

Még lehet jelentkezni a bölcsődékbe

A kerületi bölcsődék május 31-ig fogadják a felvételi kérelmeket a szeptemberben induló nevelési évre. Idén mintegy százötven szabad férőhely áll rendelkezésre, míg a jelentkezők száma várhatóan meghaladja a kétszázat.

Abigel_nyitja_a_szabadteri_szinhazszezont

Abigél nyitja a szabadtéri színházszezont

A nyárral együtt hamarosan a színházi szezon is elkezdődik a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A változatos produkciók sorát június 8-án az Abigél nyitja, amit Szikora János rendezésében először láthat a nagyközönség.

Elo_epulet_legyen_a_kocka_alaku_muzeum2

Élő épület legyen a kocka alakú múzeum!

Rubik Ernő Kossuth-díjas magyar építész, játéktervező volt az elnöke annak a zsűrinek, amely kiválasztotta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem „1359 cm³ – Agyalj rajta” című játéktervező pályázatának győztes alkotásait. A világhírű feltalálóval a díjátadást megelőzően egyebek mellett arról beszélgettünk, milyennek tartja a fiatalok tudását, felkészültségét, és mit vár a híres kockájára emlékeztető, felépítendő múzeumtól.

Aparol_fiura1

Apáról fiúra – két Gáborjáni kiállítása

Gáborjáni Szabó Kálmán és Gáborjáni Szabó Péter alkotásaiból nyílt kiállítás a MOM Kulturális Központ kupolatermében. Az Apa és fia című tárlat megnyitója előtt emléktáblát avattak az elhunyt édesapa tiszteletére.

A_vonzo_orgona_es_az_igenyes_iszalag1

A vonzó orgona és az igényes iszalag

Mint tudjuk, nincs iskolai ballagás orgona nélkül. Ez a virág a Hegyvidék számtalan kertjében és a zöldterületeken ültetve, vagy elvadulva nyílik, látványával és illatával megörvendeztetve a környéken élőket. A lila és fehér virágok jó része vázában és a ballagási díszítésekben végzi. A klematisz, azaz a kerti iszalag sokkal igényesebb, ezért ritkább vendég, pedig nem kevésbé vonzó a megjelenése.

Bezarhato_-e_a_Hentzi_dosszie3

Bezárható-e a Hentzi-dosszié?

A budai Vár 1849-es visszavétele több szálon is kapcsolódik kerületünkhöz. Egyrészt Görgey innen irányította az ostromot, másrészt a harcok mindkét oldali áldozatait akkori temetőinkben – a magyarokat a Tabán-Krisztinavárosiban, az osztrákokat a Vízivárosiban – helyezték örök nyugalomba. Erről az örök nyugalomról villantunk fel alább néhány részletet...

Martonhegy

Hegyvidéki városrészek - Mártonhegy

Sorozatunkban a XII. kerület városrészeit mutatjuk be. A Hegyvidéket tizennyolc különböző terület alkotja, ezek kialakulása, földrajzi viszonyai számos érdekességet tartogatnak, ami nemcsak a helytörténet szerelmeseit, hanem valamennyi olvasónkat érdekelheti. A Mártonhegyen évszázadokon keresztül a szőlőművelés dominált, olyannyira, hogy ha az ember nem vigyázott, még a közelmúltban is elfeledett borospincébe pottyanhatott...

Nem_titok_-_meglepetes

Nem titok – meglepetés!

A Vörös Niki Quartet június 2-án 16 órakor veszi birtokba a Gesztenyés kert színpadát. Az együttes garantálja a fergeteges élményt, emellett a nyáron itt, a Hegyvidéken ajándékozza meg először a közönséget egy igazi meglepetéssel: az első lemeze tartalmával.

A_tavolugras_csillagai_a_Hopp_-_Paraden

A távolugrás csillagai a Hopp-Parádén

Homokkal telik meg a nagyközönségnek tavaly átadott, plázzsá alakított Sirály utca június 1-jén délután. Szerencsére szó sincs újabb építkezésről, a nagy mennyiségű, kiváló minőségű homok ugyanis egy látványos sportbemutató, a Hegyvidéken most először látható Hopp-Parádé kötelező tartozéka.

Sport_minden_mennyisegben

Sport minden mennyiségben: kötélhúzás, foci, úszás

A Hegyvidéki Napok állandó programjainak számítanak a tömeg- és diáksportrendezvények. Most sincs ez másképp, a szokásoknak megfelelően ugyanis a XII. kerületi Szabadidősport Központ szervezésében két sportágban, úszásban és labdarúgásban is megmérkőznek egymással a hegyvidéki iskolák tanulói. A június 3-án 14 órától a Gesztenyés kertben rendezett kötélhúzó verseny azonban új szín a sportpalettán.

Kismamatorna_az_egeszsegnapon

Kismamatorna az egészségnapon

Tizenötfajta felnőtt- és kilencféle gyermekgyógyászati szűrésen vehetnek részt az egészségtudatos hegyvidékiek a Sportmaxban június 2-án 10–15 óráig. A gyerekek számára végzett vizsgálatok között több újdonsággal is találkozhatnak a Hegyvidéki Egészségnap vendégei.

Berecz_Andras_az_alomszovo

Berecz András, az álomszövő

Éjjel megálmodja történeteit, nappal elmeséli. Berecz András Kossuth-díjas előadóművész mesedélutánt tart felnőtteknek a Gesztenyés kertben június 3-án 16 órakor.

Mindenkinek_jar_az_Alma-buli

Mindenkinek jár az Alma-buli!

„Hazajövünk” – mondja tömör egyszerűséggel Buda Gábor, az Alma együttes vezetője. A hegyvidéki gyerekek valóban tárt karokkal várják vissza a Ma van a szülinapom és sok más sláger szerzőit-előadóit. Június 2-án 10 órakor találkozhatnak velük ismét a Gesztenyés kertben.

Barangolo_Hegyvidek

Barangoló Hegyvidék

Június 3-án rendezi a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény a nagy sikerű teljesítménytúrát, a Barangoló Hegyvidéket. A tizenhét kilométeres táv részben városban, részben pedig erdei turistautakon vezet.

Gyujtofoghazban_a_Fakutya

„Gyűjtőfogházban” a Fakutya

Moldvai-csángó népzenét játszik a 2000-ben alakult Fakutya zenekar. A Hegyvidéki Napokon június 3-án 17 órakor fellépő együttesről, illetve arról, mit láthatunk tőlük a Gesztenyés kertben, Székely Zoltán, a Fakutya zenésze beszélt.

Zseda_otodik_album_tiz_eves_jubileum_tizennyolc_esztendo_szamtalan_koncert

Zséda: ötödik album, tízéves jubileum, tizennyolc esztendő, számtalan koncert

Zsédenyi Adrienn, azaz Zséda kettős jubileumot ünnepel ebben az esztendőben: éppen tíz éve jelent meg az első önálló albuma, idén pedig már az ötödikkel rukkol elő. Számtalan koncertje között a Hegyvidéken is többször megfordul, legközelebb június 2-án 19.30-kor találkozhatunk vele a Gesztenyés kertben.

Szerencse_hit_es_szeretet1

Szerencse, hit és szeretet

A sokak által kedvelt Magashegyi Underground június 3-án 18 órakor lép fel a Gesztenyés kertben. A zenekar énekesnőjével, Bocskor Bíborkával beszélgettünk a siker titkáról, a zeneiparról és vicces pillanatokról.

Nemzetkozi_Tamarazene

Nemzetközi Tamarazene

Klasszikus alapokon nyugvó jazz: sztenderdek, saját szerzemények és improvizáció egészen egyéni felfogásban. Talán így lehetne leginkább jellemezni a Gesztenyés kertben június 2-án 14 órakor fellépő Tamarazene duót.

A_zene_elvisz_a_kozonseg_tancra_perdul

A zene elvisz, a közönség táncra perdül

Aki a testében akarja érezni a zenét, akinek a lába önkéntelenül is mozdul a ritmus hallatán, vagy egyszerűen szeret felfedezni, valami mást látni-hallani a zene világában, az ne szalassza el a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) fellépését a Gesztenyés kertben június 3-án 19.30-kor.

Gyerekek_a_kozeppontban

Gyerekek a középpontban

Gyermekközpontú programokkal készülnek a rendvédelmi szervek június 2-án a Gesztenyés kertben. A közrendvédelmi napon a rendőrök, tűzoltók, polgári védelmi szakemberek érdekes és látványos bemutatókkal várják a hegyvidéki családokat.

Borkostolo_festett_fak_kozt

Borkóstoló festett fák között

A Hegyvidéki Napokon immár hagyományosan most is jóféle borokat kóstolhatunk: június 2-án 14 és 23, míg június 3-án 10 és 23 óra között a szokásos helyen, a Gesztenyés kertben – de ezúttal nem a szokásos körülmények között.

Folytatodik_a_kismamatorna

Folytatódik a kismamatorna

Idén is lehet jelentkezni a Hegyvidéki Önkormányzat által támogatott, ingyenes kismamatornára és szülésfelkészítő programra. A foglalkozások nemcsak a várandós időszak alatti testi és szellemi felkészülést szolgálják, hanem ahhoz is hozzájárulnak, hogy a kismamáknak pozitív képük alakuljon ki a szülésről.

Hegyvideki_Olimpia_mindenki_gyoztes_volt

Hegyvidéki Olimpia: mindenki győztes volt

A Hegyvidéki Olimpia – az ókori görög játékok hagyományait felidézve – a sport és a mozgás népszerűsítése mellett az együttműködés, illetve a közösségi értékek fontosságára is felhívja a gyerekek figyelmét. Immár harmadszor rendezték meg az általános iskolák ötödikesei számára a versenyt, amelyen közel háromszázötven diák tapasztalta meg az olimpiai játékok ma is érvényes évezredes üzenetét, ami hitet tesz a sport és a versenyzés tisztasága mellett.

Uj_rekord_a_kilatofutason

Új rekord a kilátófutáson

Alig több mint 22 másodperc – a saját eddigi rekordját megdöntve ennyi idő alatt ért fel Budapest legmagasabb pontjára az immár harmadik alkalommal megrendezett „Fuss a csúcsra!” verseny leggyorsabb résztvevője. Ebben az évben minden eddiginél többen, összesen másfélszázan vállalkoztak arra, hogy egy nagy levegővétel után felfutnak a János-hegyi Erzsébet-kilátó 134 lépcsőfokán.

Iskolai_unnepsegek_a_Nemzeti_Osszetartozas_Napjan

Iskolai ünnepségek a Nemzeti Összetartozás Napján

Két évvel ezelőtt Pokorni Zoltán javaslatára döntött úgy az országgyűlés, hogy a Nemzeti Összetartozás Napját, az aradi vértanúk, a holokauszt és a kommunizmus áldozatainak emléknapjaihoz hasonlóan, az iskolákra is kiterjeszti. A hegyvidéki oktatási intézmények az önkormányzat támogatásával az idén is változatos programokkal csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Valtoznak_a_szabalysertesi_birsagok

Változtak a szabálysértési bírságok

Életbe lépett az új szabálysértési törvény, amely jelentősen csökkentette, egyúttal pontosan meghatározta a szabálysértéseket. Változás, hogy az ebből a körből kikerült szabályszegések jelentős részénél a jövőben közigazgatási bírságot alkalmazhat a hatóság, valamint – ez szintén újdonság – a közterület-felügyelet. A törvény bevezette a közérdekű munka fogalmát, pontosan meghatározza a kiszabandó bírság mértékét, valamint a megelőzés érdekében fokozottan szankcionálja az ismételt elkövetést.

Ujabb_kozmuepitesek

Újabb közműépítések

A következő hetekben két helyszínen kezdődik burkolatbontással járó közműépítés a kerületben, valamint folytatódnak a már korábban lezárult fejlesztéseket követő helyreállítási munkák. Utóbbiakhoz az önkormányzat lehetőség szerint a kapcsolódó járdák, illetve az útpálya egy részének felújításával járul hozzá.

Hegyvidéki Napok – immár ötödször!

A Hegyvidéki Napok néhány évvel ezelőtt még a környéken lakók nyári klubhétvégéje volt, azóta a főváros egyik rangos állandó fesztiváljává nőtte ki magát, ahová tavaly már Budapest legtávolabbi kerületeiből is érkeztek családok. Az idei rendezvény kínálata ugyancsak kecsegtető.

Uj_vizvzetek-halozat_epult_Csillebercen

Új vízvezeték-hálózat épült Csillebércen

A csillebérci üdülőtelep tulajdonosi közösségének beruházásában kiépült egy új vízvezeték-hálózat, amely a régi, közegészségügyi veszélyeket is rejtő, elhasználódott rendszert váltja fel május végétől. Mivel a területen élők túlnyomó többsége részt vett a fejlesztésben, a legtöbb ház rákapcsolódhat az újonnan elkészült hálózatra – néhány helyen viszont, a lakók együttműködésének hiánya miatt, május 31-ét követően megszűnik a vezetékes vízszolgáltatás.

Megujult_az_Orbanhegyi_ut

Megújult az Orbánhegyi út

Határidőre elkészült az Orbánhegyi út átfogó rekonstrukciója. A fontos hegyvidéki főútvonal a Szent Orbán és a Királyhágó tér közötti 800 méteres szakaszon újult meg a BKK beruházásában.