Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Pókereposzt tervez a gyermekkönyvíró

Szeret pókerezni, mostanában gyermekverseket és mondókákat ír, nagy sikerű színházi műfordításait pedig egyelőre nem akarja kiadatni. Bár néhány hete elköltözött a XII. kerületből, lélekben továbbra is hegyvidéki maradt. Napjaink egyik legsikeresebb kortárs költőjét, Varró Dánielt faggatta Kemény András az U10 Könyvbarát Klubban.

Könyvtárakat egyesít a díjazott pedagógus

Győri Gáspár-emlékdíjat kapott Lázárné Szanádi Csilla, az ELTE kerületi gyakorlóiskolájának könyvtárostanára. A kitüntetett, akárcsak a díj névadója, „könyvtárakat épít”: most épp a gyakorlóiskola általános és középiskolai gyűjteményeinek egyesítése miatt kell egy új, jól használható bibliotékát létrehoznia.

Százéves házakban ünnepelt a város

Százéves épületek, illetve a hozzájuk kötődő emberi sorsok is megnyíltak az érdeklődők előtt április első hétvégéjén a fővárosban. A Hegyvidéken a Maros utca 10. alatti lakóház, valamint a Nagyenyed utca 11–13. és a Kék Golyó utca 26–28. alatti épületegyüttes mutatta be történetét.

Képeslapok a szeretet szigetéről

Zeneiség, poétika, szenvedés és szeretet fotókon a Lívia-villában. Az APS kiállítása kapcsán a stúdió vezetője, Abonyi Maya mesélt a missziójukról, prüdériáról, illetve arról, miként varázsolnak csillogást az emberek szemébe.

Összhang gondolat és forma között

Kudász Gábor Arion sok szállal kötődik a Hegyvidékhez, a kerületben született, jelenleg a MOME-n tanít. Műveit, egyéni látásmódját számos ország közönsége megismerhette már, legutóbb pedig komoly elismerés érte: Balogh Rudolf-díjjal értékelték művészetét.

Sportszakmai életműdíj a hegyvidéki tájfutónak

A magyar tájfutás szolgálatában végzett szerteágazó, több évtizedes tevékenységéért, vezetői, versenybírói, utánpótlás-nevelő és szervezői munkásságáért Skerletz Iván-díjat vehetett át Borosznoki László. A sokszoros ifjúsági válogatott sportember gyermekkora óta a XII. kerületben él, nevéhez fűződik a Hegyvidék SE tájfutószakosztályának megalapítása.

Nemzetközi klasszisokat nevelnének

Együttműködési szerződést kötött a Hegyvidék SE és a Vasas Kubala Akadémia. A megállapodás értelmében a legtehetségesebb hegyvidéki utánpótláskorú focisták a nagy múltú angyalföldi klubnál építhetik tovább karrierjüket.

Betegségre is utalhat a hajhullás

Hajhullás és megelőzés címmel tartott előadást az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetemen dr. Tihanyi Lilla. A Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa elmondta, hogy a nagyarányú hajvesztés legtöbbször örökletes okokra vezethető vissza, azonban betegségek is okozhatják, ezért érdemes minden esetben orvoshoz fordulni.

Erdei tűzgyújtás: csak óvatosan!

Bármilyen furcsán hangzik, de a nyirkos, esős kora tavaszi időszakban is könnyen lángra kaphatnak az erdőben lehullott levelek és más növényi hulladékok. A tüzeket az esetek kilencvenkilenc százalékában valamilyen emberi hanyagság okozza.

Ismét tilosban járnak a vaddisznók

Az elhúzódó tél miatt nehezebben jutnak élelemhez a vaddisznók, ezért a városban próbálnak táplálékot keresni. Elsősorban ennek köszönhető, hogy az utóbbi időben a Hegyvidéken is egyre többször észlelték a nyomukat. Nagyon fontos, hogy a lakók tartózkodjanak az állatok etetésétől, a vaddisznók számára vonzó kerti zöldhulladéktól pedig ne a kertek végében, vagy az erdőszélen szabaduljanak meg.

Hamarosan végre itt a tavasz - ideje kiültetni a muskátlikat

Ha lassan is, de megérkezett a tavasz; a pincékből, garázsokból és lépcsőházakból előkerültek az erkélyládák. A leggyakoribb növény, amit ezekbe ültetni szoktunk, a muskátli, amelyet most, az önkormányzat április 27-i virágosztási akciója során könnyedén beszerezhetünk.

Oviparádé: hegyvidéki magánóvodák a legjobbak közt

A közelmúltban megrendezett Oviparádét megelőző átfogó felmérés több hegyvidéki magánóvodát is a legjobbak közé sorolt. Összeállításunkban a Busy Bee – Szorgos Méhecskék, a Happy Kids International és a Micimackó Kuckója nevelési programjait, szolgáltatásait mutatjuk be, nem elfeledve, hogy e három intézményen kívül további kiváló, önkormányzati és magánkézben lévő óvodák várják a hegyvidéki gyerekeket.

Születésnapi Diana Fesztivál

Koncertekkel, családi programokkal, kiállításokkal és látványos tűzijátékkal ünnepelte harmincadik születésnapját a Semmelweis gyakorlóiskolája. A háromnapos Diana Fesztiválon az intézmény egykori és jelenlegi tanulói is felléptek. A „Csillagok fala” az iskola büszkeségeinek nevét örökíti meg.

Olasz diákok budapesti időutazása

Kiemelt óraszámban sajátíthatják el a diákok a neolatin nyelveket a Tamási Áron iskolában. A tanulást segíti a testvériskolai program, amelynek keretében legutóbb az észak-olasz Bassano del Grappa középiskolájából érkeztek tanulók a Hegyvidékre.

Korszerű műszerek a háziorvosi ügyeletnek

Új defibrillátort, EKG-készüléket, valamint vérnyomás- és vércukorszintmérőket adományozott az önkormányzat a felnőtteket ellátó háziorvosi ügyelet számára. A korszerű eszközök összértéke mintegy 1,2 millió forint.

Kert- és közösségépítő pályázat társasházaknak

„Tiszta udvar, rendes ház – 2013” címmel idén is meghirdette kertszépítő pályázatát az önkormányzat a hegyvidéki társasházak számára. Az értékelés során a zsűri a kertek kinézete mellett a közösségi összefogást veszi leginkább figyelembe – azok az épületek esélyesek tehát a fődíjra, ahol a lakók többsége részt vesz a ház körüli munkákban.

Termelői piac a Hegyvidéken

Április végén elindul a hegyvidékiek által régóta várt termelői piac program: a ceglédi kistérség, azaz albertirsai, dánszentmiklósi, tápiószőlősi, ceglédberceli és nagykőrösi termelők maguk szállítják és kínálják eladásra friss, minőségi terményeiket. A kereskedelmi lánc, a viszonteladók kiiktatásával közvetlen, személyes kapcsolat jön létre a termelők és a vásárlók között, így az ár is alacsonyabb lehet.

Jótékonysági gyűjtés húsvéttól pünkösdhétfőig

Speciális gondozást igénylő gyerekekkel foglalkoznak a kerületben azok az intézmények, amelyek támogatására gyűjtést hirdetett a Hegyvidék Központ az önkormányzattal, valamint a felső-krisztinavárosi plébániával együttműködve. A negyvennapos jótékonysági akcióban pünkösdhétfőig várják a „Hegyvidék Segítőinek” felajánlásait.

Már szavazhatunk a Kaszás-díj jelöltjeire

Idén is a közönség döntheti el, hogy a társulatok által jelölt színművészek közül kié legyen a szakmai és emberi kiválóságot elismerő Kaszás Attila-díj. A közönségszavazás kezdete alkalmat ad arra, hogy a díj névadójára emlékezzünk: a polgármesteri hivatalban kiállítás idézi fel a fiatalon elhunyt, páratlan tehetségű színész szeretettel teli személyiségét.

Csokoládépapír-gyűjtés jótékonysági céllal

A hegyvidéki polgármesteri hivatal dolgozói is csatlakoztak ahhoz az országos csokoládépapír-gyűjtő akcióhoz, amelynek keretében a gyűjtők a csomagolásokért járó forintokat jótékonysági célra ajánlhatják fel. Az önkormányzat munkatársai egy gyermekvédő egyesület munkáját segítik részvételükkel.

Hol bánya állott, most közlekedési csomópont

Bár közigazgatásilag nem a XII. kerület része, mégis szervesen hozzátartozik a hegyvidékiek életéhez, mindennapjaihoz a Széll Kálmán tér. A terület története meglehetősen mozgalmas: egykor bánya működött itt, majd sportpályák nyíltak, és hiába számított már akkor is forgalmas csomópontnak, a XX. század elején még neve sem volt.