Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Uniós küldöttség a Hegyvidéken

Az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke vezetésével uniós küldöttség látogatott el a Hegyvidékre. Maroš Šefčovič a nemzetközi Energy Union Tour program keretében megtekintette a MOM Kulturális Központ magyar fejlesztésű hűtő- és fűtőrendszerét, s tájékozódott a hasonló energiatakarékos XII. kerületi beruházásokról.

Normafa-nyereményjáték – megoldások

Tisztelt Olvasóink! Nagy örömünkre sok megfejtés érkezett a Normafa-nyereményjátékra, ám hibátlan eredményt senkinek nem sikerült elérnie. Alább közöljük a helyes válaszokat, valamint a legjobb megoldásokat beküldők névsorát és nyereményeiket. A nyerteseket postán értesítjük. Mindenkinek köszönjük, hogy velünk játszott!

Sakkban és atlétikában is sikeres

Telek Zsigmond csak tizenhárom éves, de máris két sportágban büszkélkedhet kiváló országos eredményekkel. Sakkozóként egyéni bajnokságot nyert, futásban a váltócsapat tagjaként a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Azt tervezi, hogy a júliusi országos atlétikabajnokságon egyéniben is aranyérmet szerez.

Búcsú a Kútvölgyi házi gyermekorvosaitól

Mintegy ezerkétszáz budai gyermek szüleinek kell ezekben a hetekben új házi gyermekorvost keresniük, mivel a területi ellátási kötelezettséggel nem rendelkező dr. Berend Katalinnak és dr. Dévai Gabriellának augusztus végéig meg kell szüntetnie rendelését a Kútvölgyi Klinikai Tömbben. Természetesen senki nem marad ellátatlanul, hiszen a körzetileg illetékes háziorvosok – amennyiben hozzájuk fordulnak a szülők – kötelesek fogadni a gyerekeket.

„Osztálytalálkozó” a színpadon

Szebényi Dániel neve – fiatal kora dacára – nem ismeretlen a hegyvidékiek előtt. A huszonnégy éves fiatalember nemcsak a kerület szülötte, és iskolái zömét végezte itt, de zenei tehetségét is megismerhettük, legutóbb például a tavalyi Hegyvidéki Napokon. A Solti György Zeneiskola volt növendéke egyre ismertebb a hazai és már az európai közönség előtt is.

Megalakult a Sztehlo Lili Kulturális Kör

Hogyan kell kulturáltan vitatkozni? Mit jelent a tisztelet? Miért fontos segítenünk egymáson, figyelnünk a másikra? A többi között ilyen alapértékekre tanítja meg a fiatalokat a nemrégiben megalakult Sztehlo Lili Kulturális Kör. A társaság egyik alapítójával, dr. Bernyák Adriennel, a Zugligeti Általános Iskola igazgatójával beszélgettünk.

Új dimenziók nyílnak a KIMBI után

A KIMBI Óvodát sokan még mindig Palotai Istvánné személyével azonosítják. „Lia néni” 1982-től, az alapítás évétől egészen tavaly őszig vezette a szülőkkel való együttműködésre építő, folyamatosan megújuló, izgalmas programjai révén töretlen népszerűségnek örvendő intézményt. Az idei pedagógusnap alkalmából Németh László-díjat vehetett át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől „a gyermekek harmonikus személyiségformálásában hosszú időn át végzett kiemelkedő pedagógiai munkája elismeréseként”.

Több időre lenne szükség az alapképzésben

Országos tudományos konferenciát rendeztek az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán. A tanácskozást megnyitó előadásában Pokorni Zoltán polgármester a túl korai óvodába és iskolába kerülés hátrányairól beszélt, valamint arról, hogyan javíthatná az oktatás hatékonyságát a kilenc évfolyamos, egységes alapképzés bevezetése.

Működik az „Arany-faktor”

Változatos diákprogramokkal búcsúztatta az idei tanévet a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium. Volt ok az ünneplésre, hiszen – ahogyan az évzárón Patkó Lajos igazgató fogalmazott – működött az „Arany-faktor”, az iskolára jellemző támogató légkör a tanulmányi eredményekben is megmutatkozott. Sikeres évet zárt az intézmény, amely továbbra is erős hangsúlyt helyez a természettudományok oktatására, a néptánchagyományok ápolására, a sportra, a nyelvtanításra és a közösség még nagyobb egységbe kovácsolására.

Süniébresztő utcabállal

Ritkán fordul elő, hogy szombat reggel gyerekekkel telik meg a Süni Óvodák mindkét épülete. A szokatlan nyüzsgés azt jelentette, hogy eljött az utcabállal egybekötött Süniébresztő napja, amire az idén először a környéken élők is meghívást kaptak.

„Kisvárosnyi családnak segítettem teljesebbé tenni az életét”

Szöllősiné dr. Vári Zsuzsanna, aki korábban Bárczy István-díjat és Budapestért-díjat is kapott már, az idén Németh László-díjat vehetett át. A XII. kerületi Nevelési Tanácsadó igazgatójával beszélgettünk, aki idestova harminchat éve segít a hegyvidéki családoknak, fiataloknak.

Államfői látogatás a gondozási központban

Áder János köztársasági elnök a Németvölgy Gondozási Központban járt, hogy az „Élő bolygónk” elnevezésű nemzetközi klímavédelmi kampány céljairól beszéljen az időseknek, és bemutassa, hogyan lehet csatlakozni a www.elobolygonk.hu honlapon elindított kezdeményezéshez.

Tovább bővül a térfigyelő kamerarendszer

Újabb térfigyelő kamerák helyszíneinek kijelöléséről, a Helyi Esélyegyenlőségi Program felülvizsgálatáról, valamint Regőczi István atya emléktáblájának elhelyezéséről is döntött június 25-i ülésén a képviselő-testület.

Nyári útépítések és közműmunkák

Gőzerővel zajlanak a közterületi fejlesztések. A kedvező időjárást kihasználva a kerület több pontján útépítés kezdődött, és forgalomkorlátozásokkal járó közműépítésekre is számítani kell a következő időszakban.

Folytatódik a Városháza tér építése

Július 1-jétől lezárják a Kiss János altábornagy utca Böszörményi út és Törpe utca közötti szakaszát, ahol a Városháza tér projekt részeként gyalogossétányt alakítanak ki. A polgármesteri hivatal főbejárata előtt és az épület melletti „piactéren” két hete zajlanak az építési munkálatok.

Újdonságok a Budakeszi Vadasparkban

Egy vadaspark élete állandó változás, hiszen a lakók is folyamatos átalakuláson mennek keresztül, vedlenek, felnőnek, agancsot hullajtanak, téli álomra szenderülnek. Emellett a környezet is változik, a látogatók igényeit mind jobban kiszolgálva gazdagodik évről évre. Az elmúlt hetekben, hónapokban a Budakeszi Vadasparkban történt örömteli változásokból gyűjtöttünk össze néhányat.

Kártevő csigák a hegyvidéki kertekben (1.)

Néhány évvel ezelőtt még nem lett volna különösebb értelme elkészíteni ezt az írást, mert a hegyvidéki kertekben a csigák inkább ritka vendégnek számítottak, mint állandóan jelen lévő kártevőnek. A helyzet azonban sokat változott, és a puhatestű csúszómászók elszaporodása mindennapi kertészeti kérdéssé vált. Most a védekezés különféle lehetőségeivel ismerkedünk meg, a csigaprobléma gyökeres felszámolására cikkünk második részében térünk ki.