Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Példakép lenne a hegyvidéki ökölvívó

Mindössze két éve foglalkozik komolyabban az ökölvívással Solomon Kármil, aki az idén két országos versenyen is remekelt. A Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia sportolója a serdülő-diákolimpián és a serdülő országos bajnokságban egyaránt ezüstérmet szerzett.

Focizni a játék öröméért

Aki kispályán focizik, tudja, hogy Budapesten pályát szinte csak „örökölni” lehet, olyan sokan játszanak. Nem véletlen, hogy a Hegyvidék SE alapító szakosztályai között is ott találjuk a kispályás labdarúgókat, akik különböző bajnokságokban öregbítik a XII. kerület hírnevét. Marosvári Róbert szakosztályvezetővel beszélgettünk, aki Szakál László betegsége miatt vette át az irányítást.

„Gyűrű kúra” – új párkapcsolati program

Új prevenciós ismeretterjesztő programot indított a Hegyvidéki Önkormányzat és a Rákbetegek Országos Szövetsége. A „Gyűrű kúra” cím sorozat előadói a házassági, párkapcsolati nehézségekkel küzdőknek adnak tanácsokat. Az első alkalmon a házasságon belüli tervekről, célokról és perspektívákról esett szó.

Szűrésekkel megelőzhető a vastagbélrák

A vastagbél daganatos betegségeit és a megelőzés lehetőségeit ismertette dr. Szilvás Ágnes gasztroenterológus az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem októberi előadásában. A Szent János Kórház főorvosa felhívta a figyelmet, hogy a szűréseket lehetőleg mindenki vegye igénybe, ugyanis az időben felismert vastagbélrák jó eséllyel gyógyítható.

Kezdődik a gesztenyeszezon

Egyre több helyen kapható a szelídgesztenye. Nem kell azonban az utcai árusokat figyelnünk, vagy kivárni az adventi vásárok idejét, hogyha saját fát nevelünk, ami bőségesen ellátja a családot az értékes és ízletes termésekkel.

Sikeres famentés a Gesztenyés kertben

Immár huszonegyedik alkalommal hirdette meg környezetvédelmi akcióját Gerstl József, a Novotel Budapest City főkertésze. Több mint kétszázan – többségükben iskolások – ragadtak gereblyét, fogtak lombgyűjtő zsákot, hogy összeszedjék a lehullott faleveleket a Gesztenyés kertben. Ez ugyanis a legjobb módja annak, hogy megóvják a gesztenyefákat az őket pusztító aknázómollyal szemben.

„Az én filmem”Jókai Annával

Nem mindennapi élményben lehetett részük azoknak, akik részt vettek „Az én filmem” legutóbbi estéjén a MOM Kulturális Központban, ahol Mezei Károly újságíró, a Katolikus Rádió munkatársa beszélgetett Jókai Annával. A Kossuth-díjas írónő nemcsak kedvencét, a Legyetek jók, ha tudtok című olasz ifjúsági filmet hozta el, hanem olyan gondolatokat is, amik mindenkit számvetésre késztettek.

Akit egyszer a művészet megérint…

„Miért hiszek?” – erre a kérdésre válaszol Borza Teréz abban az interjúkötetben, amelynek köszönhetően olyanokat tudunk meg a Galéria 12 Egyesület vezetőjéről, amikről eddig nem hallhattunk. A különleges könyv főszereplőjével Feledy Balázs beszélgetett a Kulturális Szalonban.

Ezer darut hajtogattak a KIMBI-s családok

KIMBI Közösségi Klub néven újfajta szülői fórumot teremtett a KIMBI Óvoda. A kezdeményezés célja, hogy az intézményben legyenek olyan rendszeres összejövetelek, amiken a szülők kötetlen formában beszélhetnek meg aktuális témákat, valamint aktív módon kapcsolódhatnak be az óvoda életébe. Az első találkozón a felnőttek darumadár-hajtogatással segítették a gyerekek munkáját.

Még „zöldebb” lesz a fogaskerekű

A fogaskerekű fejlesztése révén mérséklődhet a környéken a közúti forgalom és a légszennyezés, az átépülő pályán pedig az új szerelvények kisebb zajjal közlekednek majd – hangzott el azon a közmeghallgatáson, amit a környezetvédelmi engedélyezési eljárást lefolytató illetékes kormányhivatal tartott meg a Jókai Klubban.

Konzultációs fórum a biztonságunkról

A közlekedésbiztonságról, valamint a bűnmegelőzésről és az áldozatsegítésről tartott konzultációs fórumot a kerületi rendőrkapitányság a Barabás Villában. A programon elhangzott, hogy az önkormányzat az idén tovább bővíti a térfigyelő kamerarendszert.

Akiknek a magyar szó a legszebb ajándék

Ajándékokat küldenek, hozzájárulnak a gondtalan vakációkhoz, levelekben érdeklődnek hogylétükről, s ami a legfontosabb: rengeteget tesznek azért, hogy anyanyelvükön tanulhassanak. A Keresztszülő programnak köszönhetően egyebek mellett ilyen segítséget kapnak azok a csángó gyerekek, akikről keresztszüleik távolságot nem ismerve gondoskodnak. A különleges mozgalomról Legeza László, A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány elnöke mesélt lapunknak.

Együttműködési megállapodás a BKK-val

A Normafa rehabilitációjához kapcsolódóan, a környezetbarát közösségi közlekedés fejlesztése érdekében, együttműködési megállapodást írt alá Pokorni Zoltán polgármester és dr. Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója. Az együttműködés fő célja a fogaskerekű megújítása, valamint annak előmozdítása, hogy a Hegyvidéken elektromos autóbuszok közlekedhessenek.

Folytatódott a közös tervezés

Szeptember végén indította el az önkormányzat a fogyatékkal élők esélyegyenlőségét segítő közösségi tervezési programját a Normafa megújítása kapcsán. Az első, Anna-réti találkozó után ezúttal a polgármesteri hivatalba invitálták a sérültekkel foglalkozó szervezetek képviselőit, hogy tovább egyeztessenek a felmerülő ötletekről.

Elkészült a Normafa rehabilitációjának első üteme

Megújult sétány, új padok, asztalok, szemetesek, irányjelző és tájékoztató táblák, kerékpártárolók, átépült Anna-réti játszótér – mindezek a fejlesztések a Normafa-rehabilitáció első ütemében készültek el. A részleteket a helyszínen tartott sajtótájékoztatón ismertette Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester.

Új LED-lámpák az utakon

A hegyvidékiek szavazatai alapján meleg fehér színű, LED fényforrású lámpákat szereltek fel a kerület több főútvonalán. Az új lámpatestek energiafelhasználása sokkal kisebb a nátriumlámpákéhoz képest, valamint a fényszennyezés elleni előírásoknak is jobban megfelelnek.

Építsünk közösen Betlehemet idén is!

A Hegyvidéki Önkormányzat várja olyan, nem szervezetten működő közösségek (lakóközösségek, baráti társaságok) jelentkezését, akik vállalják, hogy az önkormányzat anyagi támogatása mellett saját erőből létrehoznak egy betlehemi jelenetet ábrázoló térbeli alkotást. A jelentkezési határidő november 23.