Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ünnepi fogások a szépen terített asztalra

„Az étvágy ugyanaz a testnek, mint a szerelem a léleknek” – mondta Gioachino Rossini, aki élete delén fakanálra cserélte a karmesteri pálcát. Nem véletlen, hogy szeretetünket gyakran próbáljuk finom falatok készítésével kifejezni. Most ehhez kívánunk ötletekkel szolgálni olvasóinknak az ünnepekre.

A karácsony fűszerei

A karácsony illatához a fenyő mellett szorosan hozzátartoznak a fűszerek is. A leggyakoribb a forralt borban és a mézeskalácsban is főszerepet játszó szegfűszeg és a fahéj. Nélkülük talán nem is lenne igazi az ünnep gasztronómiája.

Mit kell tudni a koleszterinről?

A koleszterinről esett szó az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem novemberi előadásában. Dr. Török Katalin belgyógyász, háziorvos számos tévhitet oszlatott el, valamint hasznos tanácsokat adott a MOM Kulturális Központ kupolatermét megtöltő érdeklődőknek.

„Az ünnep kiszabadítja az embert a maga köréből”

Mások mellett két magyarországi történelmi protestáns egyház püspökével is beszélgettünk ez évi utolsó lapszámunkban az adventi készülődés fontosságáról, az ünnepek lelkiségéről, mai és régi karácsonyokról. Erre azért is jó alkalom kínálkozott, mert a reformáció idei ünnepnapján először tartott közös megemlékezést legmagasabb szinten a Lutheránus Világszövetség és a Vatikán, s elkötelezték magukat a további egységtörekvések mellett.

Az igazi ünnepben az emberek egymással ajándékozzák meg magukat – véli Bogárdi Szabó István. A Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Református Egyházkerületének püspöke szerint nagyon vigyázni kell, hogy az ünneplés ne pusztán üres rítus legyen, és minden ember meg tudja élni a csodát, amiben a családi és az egyházi közösségek is segíteni tudnak.

„Isten felhúzott, és a tenyerére tett”

János vitéz, Sisyphus, Magyar népmesék, Fehérlófia vagy Mondák a magyar történelemből – mind ott vannak meghatározó rajzfilmélményeink között. Jankovics Marcellnak – aki nemcsak a filmvásznon, hanem számtalan könyvben tanítja a múlt titkait és kincseit számunkra – csakúgy, mint a legtöbb embernek, szintén van egy „mesebeli karácsony” képe és olyan karácsonyi emléke, amire szívesen emlékezik.

„Ide jöttem vissza, ahonnan elindultam”

A napokban jelent meg Ferdinandy György József Attila-díjas magyar író, költő novellafüzére Fekete karácsony címmel a Magyar Napló kiadásában. Az 1956 őszén levert forradalom után kétszázezer menekült, köztük húszezer diák hagyta el az országot. A szerző a saját és diáktársai sorsát követi nyomon a leírt történetekben. A csaknem negyven év emigráció után újra sashegyi otthonában élő írót még hosszú külföldi útja előtt látogattuk meg, és az ünnepek közeledtével arról faggattuk, ’56 tragikus karácsonya mellett vannak-e oldottabb ünnepi emlékei.

„Kiegyeztem a Jóistennel a döntetlenben”

Közismert alakja a Hegyvidéknek Monspart Sarolta, a néhány gyakran elhangzó adaton kívül mégis keveset tudunk róla. Az ünnepre készülve otthonában kerestük fel a világhírű hosszútávfutónőt, hogy megfejtsük, mitől ilyen erős ez a törékenynek tűnő nő, mitől ilyen derűs mindig ez az igazán kemény megpróbáltatásokat átélő asszony. A beszélgetés végére sikerült megérteni: birtokában van annak a képességnek, hogy a rossz mellett a dolgok jó oldalát is meg tudja látni.

„Az ünnep a családunkban az emlékezés fontosságát jelenti”

A Ferenczy Noémi-díjas alkotóművészt, Borza Terézt szinte mindenki ismeri a kerületben, akit megérint a Hegyvidék rendkívül pezsgő képzőművészeti élete. Példaértékű művészetszervező munkájáról sokat tudunk, ám róla annál kevesebbet. Szerencsére mesélőként is kedvesen készségesnek bizonyult.

„Néha egy-egy szó is csodát tud tenni”

Belgiumban született, de magyarnak érzi magát. Évtizedeket töltött el a Hegyvidék szeretett lelkipásztora, Regőczi István atya, az „Isten Vándora” mellett, akivel együtt építették fel a Kútvölgyi Szűz Mária Engesztelő Kápolnát. Ahogyan egykor az atyából, úgy Beatrix Van den Borre nővérből, a kápolna gondnokából is szeretet, emberség és bölcs nyugalom sugárzik. Ilyenkor, karácsony táján is sokat ad mindebből azoknak, akik betérnek hozzá egy kis támogatásért, megnyugvásért.

„Nem lehet kétféle Jézusról, kétféle karácsonyról beszélni”

Ne egymást minősítsük, hanem kérdezzük meg, mit jelent a másik hite, és mondjuk el, mit jelent a miénk – vallja dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök, aki lelkész családból származik, ezért természetes számára, hogy a család és az egyházközösség között osztja meg magát. De hogyan ünnepelt az erdélyi forradalom idején, és mit keres a Kossuth-címer a karácsonyfán? – erről és sok egyébről beszélgettünk vele a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének hegyvidéki püspöki hivatalában.

Apró kincsek, hatalmas szívek

Az idén is a rászoruló nagycsaládosoknak és a Fejlesztő Napközi Otthon gondozottjainak ajánlják fel a Kulturális Szalon adventi jótékonysági vásárán befolyó összeget. Egyedi karácsonyi díszekből és finom falatokból ezúttal sem volt hiány, sokakat vonzott a Hegyvidéki Nagycsaládos Csoport és a Fejlesztő Napközi Otthon által szervezett hangulatos program.

Szalóki Ági önálló koncertje a MOM-ban

Nagyszabású önálló koncerttel örvendezteti meg a MOM Kulturális Központ közönségét Szalóki Ági január 12-én. Előadásában a többi mellett hallható lesz a Hamvadó cigarettavég, a Megáll az idő, a Mindig az a perc… és a Nem bánok semmit sem című dal, egyéni felfogásban.

Országos döntőt nyertek a Virányosi Tudósok

Nagyszerűen szerepeltek a Virányos Általános Iskola harmadikos diákjai a Bolyai Matematika Csapatversenyen. A Frey Máté, Frigyes Lőrinc, Huszty Mária Csenge, Mészáros Barnabás összetételű Virányosi Tudósok az iskola történetében először nyerték meg az országos döntőt, amelyben erdélyi csapatok is elindultak.

„Ne vegyétek el az ember meghitt otthonát”

Hetven évvel ezelőtt indultak el Németországba a kitelepített magyar svábok, akik értékeiket hátrahagyva nem vihettek magukkal mást, csak egy batyut, amibe a legszükségesebbeket csomagolták. Erre az embertelen exodusra emlékeztek a Tamási Áron iskola nemzetiségi tagozatos diákjai a Jókai Mór iskola tanulóival közösen a „Wanderbündel” (Vándorbatyu) projektnapon.

Hegyvidéki nemzetiségi közmeghallgatások

A XII. kerületi nemzetiségi önkormányzatok az idén is aktív alakítói voltak a Hegyvidék közösségi és kulturális életének, amit alátámasztanak a közmeghallgatásaikon elhangzottak is. Ezúttal a horvátok és az örmények évértékelését olvashatják.

Oklevelet kaptak a médiaértő pedagógusok

Befejeződött a Hegyvidéki ONvédelem Program részeként első alkalommal meghirdetett pedagógus-továbbképzés, a tanárok Pokorni Zoltán polgármestertől vehették át az aktív részvételükért járó okleveleiket. Az internethasználó gyerekek védelmében elindított helyi program viszont korántsem ért véget, három XII. kerületi gimnáziumban kortársképzés indul.

Sokkal nagyobb a gyalogosforgalom, mint eddig gondolták

A Böszörményi úti üzletek közül kevés tud igazán jelentős forgalmat bonyolítani, holott a nemrégiben lezajló felmérések eredményei azt mutatják, egy-egy szakaszon akár három-négyezer gyalogos is elhalad naponta. Az önkormányzat megbízásából elvégzett forgalomszámlálás tanulságairól, valamint a készülő kereskedelemfejlesztési program irányelveiről Pokorni Zoltán polgármester és a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont szakértői beszélgettek az üzlettulajdonosokkal és a bérlőkkel.

Közmeghallgatást tartott az önkormányzat

A gyalogos- és gépkocsi-közlekedés problémái, veszélyei kerültek az önkormányzat idei közmeghallgatásának középpontjába. Természetesen szó esett más közérdekű témákról is: zavaró dohánybolt, patkányok és vízelvezetési problémák miatt ugyancsak felszólaltak a hegyvidéki lakók.

Újjászületik az egykori lóvasút-végállomás épülete

Várva várt fordulóponthoz érkezett az egykori zugligeti lóvasút-végállomás épületének története: megkezdődött a régóta üresen álló, az utóbbi időben már rohamosan pusztuló műemlék helyreállítása az önkormányzat beruházásában, a Magyar Állam és az EGT Alap támogatásával. A hajdani indóházban alakítják ki a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria új otthonát.