Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Karácsonyi morzsák

A régóta a Hegyvidéken élő Vinkó Józsefet kulturális újságíróként ismerte meg az ország, a Stúdió, aminek a szerkesztő-műsorvezetője volt, szinte kultikus tévéműsor volt. Pályáját a József Attila Színházban kezdte dramaturgként, színdarabokat fordított, kritikákat írt. Dolgozott a Vidám Színpad irodalmi vezetőjeként és az Artisjus Színházi Ügynökség vezetőjeként is. Sőt, könyvet is kiadott, krimisorozatot szerkesztett. Innen azért nem vezet egyenes út a konyhába… Pedig ő volt az első gasztronómiai újságíró, akit Prima Primissima díjra jelöltek.

„A legszebb és legszomorúbb karácsonyi dal, amit hallottam”

Molnár Emese, a JaMese formáció énekese sok felállásban kipróbálta énektudását, míg kikötött a „jammelés”, azaz az örömzene és a nevére utaló „mese” egészséges arányú elegyénél, amelyben többnyire saját zenével, valamint saját és költőktől kölcsönzött szövegekkel éli és adja át a zenében való kiteljesedést. Az isteni pillanat megragadásáról, útkeresésről és bátorságról beszélgettünk, továbbá arról, hogy karácsonykor megfér egymás mellett a fény és a fájdalom.

„Csak azt az életet érdemes élni, amit másokért élünk"

Örömmel mesélt a gyermekkoráról: a betlehemépítésről, a rorátémisékről, amikor akkora hó volt, hogy csak a nagyapja csizmájának a nyomába lépve tudott eljutni a templomig. Egészen fiatal volt még, amikor eldöntötte, hogy Isten útját választja. Az Istenhegyi Szent László Plébániát vezető Kocsis István atyával hitről, örömről, reményről, szeretetről, megpróbáltatásokról, hivatása legszebb pillanatairól beszélgettünk, és arra is kíváncsiak voltunk, hogy napjainkban milyen üzenete van a karácsonynak.

Az ünnepekre való készülődéssel szebbek a hétköznapok

Aki szülőként, nagyszülőként olvasott mesét az elmúlt években kiadott könyvekből, annak valószínűleg ismerősek Kállai Nagy Krisztina vidám rajzai. Mondókás és mesekönyvek mellett karácsonyi kötetek is fűződnek a grafikusművész nevéhez. A közkedvelt illusztrációk születésének hátteréről is kérdeztük őt, de mindenekelőtt az ünnepről és a családi hagyományokról beszélgettünk.

Hogyan került karanténba Mendelssohn?

Az Oktogonhoz közeli utcácskában a berácsozott üzlethelyiség portálját látva senki sem gondolná, hogy a rácsok mögött egészen más világ van. Egy „kuckós”, meleg hangulatú kis antikvárium, ahol kották és klasszikus zenéről szóló könyvek várják a vevőket. Igaz, a tulajdonosa azt mondja, csak akkor mozdul meg a kilincs, ha valaki belekapaszkodik, ám az online térben igazi kincsek kelnek el innen. S hogy miért írunk mi egy belvárosi kis antikváriumról? Mert a gazdája több szállal is kötődik a Hegyvidékhez.

A Nagykarácsony, a kis szerep és a „veszélyes” ünnepek

Végre nekünk is van szívmelengető és vicces karácsonyi filmünk! Ideje volt már. A Nagykarácsony mindenkinek segíthet kicsit ráhangolódni az ünnepre – és van hegyvidéki vonatkozása is. Lévai Balázs producerrel és Mészáros Máté színművésszel beszélgettünk a filmről, a forgatás körülményeiről, sőt, a végén arról is szó esett, hogy az élet nem mindig mindenki számára vígjáték.

Ünnepi ajánlat újítani vágyóknak

Nagy bizonyossággal mindenkinek megvan széles e hazában a saját ünnepi menüsora, és meggyőződéssel – no, meg sok évtizedes háziasszonyi tapasztalattal – állíthatom, hogy makacsul ragaszkodik is hozzá. Akár maga készíti el, akár csak boldog élvezője, kitart a hagyományos ételek mellett. Nálunk úgy van, hogy ha változtatni szeretnénk – és megtartani a családi békét –, a klasszikusoknak is ott kell lenniük az asztalon. A megszokott fogások receptjeit mindenki ismeri, vagy kívülről tudja, vagy a kézzel írott feljegyzés (esetleg a számítógép memóriája) őrzi. Így most azoknak szól ajánlatunk, akik mégiscsak hajlanak a változtatásra. Persze nem nagyon merészre, csak egy kicsit másra.

A „Hegyvidék főutcája”, a Böszörményi út (III.)

A karácsony a kereszténység második legnagyobb ünnepe a húsvét után, de a kialakuló hagyományok miatt sokan a legfontosabbnak és a legkedvesebbnek tartják. A városok, a főutcák ilyenkor szinte mindenhol díszkivilágítást kapnak, és számos helyen vásári forgatagba csöppenhetünk séta közben. Az elmúlt közel húsz évben a Böszörményi út is ünnepi díszbe öltözik az év végén, az adventi vásár pedig a hegyvidéki közösségi élet egyik fénypontja. Sorozatunkban ezúttal a régi karácsonyok időszakát idézzük fel.

„A sport a láthatatlan támaszom”

Nem mindennapi életút Koós Eriké, aki 31 éves korára többet tapasztalt, mint mások egész életükben. Sok rosszat, de örömet is bőven, nem véletlenül mondja, hogy minden nehézség ellenére nem változtatná meg a múltat. A Virányos Általános Iskolában rendszergazdaként, a Vasasban edzőként dolgozó magyar bajnok atléta szívet melengető története igazi karácsonyi mese, mert minden jó, ha a vége jó!

Környezetvédelem az erdőtakarítástól a „zöldreceptig”

Miközben az önkormányzat Hegyvidéki Zöld Irodájának egyes programjai a pandémia miatt nem tudtak megvalósulni, vagy az online térbe kényszerültek, addig más kezdeményezések iránt talán a szokásosnál is nagyobb érdeklődés mutatkozott. Rózsa Zoltán irodavezetővel értékeltük ezt a sok szempontból mozgalmas esztendőt.

Ha betegek vagyunk, maradjunk otthon – karácsonykor is!

A felelősségteljes magatartás nem zárja ki, hogy jól érezzük magunkat együtt – mondja dr. Rákay Erzsébet, a Szent János Kórház higiéniai osztályának vezetője, akivel a közelgő ünnepek kapcsán arról beszélgettünk, hogyan óvhatjuk meg egymást a fertőzéstől a jelenlegi járványidőszakban.

Kettős városmajori siker az „Ifjú tudósok” döntőjében

„Mindent vitt” a Városmajori Gimnázium az „Ifjú tudósok” középiskolai vetélkedő televíziós döntőjében. A történelem tudományterületen Sikos Ágoston szerezte meg a győzelmet, Mezei Rozi pedig a második helyen végzett. A nagy sikert elérő diákokkal, valamint felkészítőikkel, Simonyi-Lengyel Márta és Schultheisz György pedagógusokkal beszélgettünk.

Weimarban építettek hidakat a Tamási iskola diákjai

SchulBrücke für die Zukunft Europas, azaz Iskolák közötti híd Európa jövőjéért – ez a neve a Németországban minden évben megrendezett nemzetközi projekthétnek, amin az idén már hetedik alkalommal vettek részt a Tamási Áron iskola tanulói. Ezúttal Goethe szülővárosa, Weimar volt a házigazda. A diákok a klímaváltozás, a gazdasági növekedés fenntarthatatlansága, az életmódunk transzformációja kapcsán felmerülő kérdésekkel foglalkoztak, és megpróbáltak válaszokat találni ezekre a kihívásokra.

Bonthatók a Böszörményi úti irodaházak

A Böszörményi úti ingatlanfejlesztés további lépéseiről, a Szilágyi Erzsébet fasori rendelőépület felújításáról, az Anna-rétre tervezett, szabadtéri misék megtartására is alkalmas kis kápolna megvalósításáról, valamint a hajléktalanok személyre szabott gondozási programjának folytatásáról is tárgyalt ez évi utolsó ülésén az önkormányzat képviselő-testülete.

Megnyílt az átjáró

Több mint egy évig kellett kerülgetni a kordonokat a Csaba utca és a Széll Kálmán tér közötti forgalmas gyalogos útvonalon, a kényelmetlen helyzet azonban már a múlté. A Várfok utca alatt megépülő átjáró, ami kiiktatta az eddigi kaptatót, sokak számára jelent majd könnyebbséget a mindennapi közlekedésben.

Ajándékok gyerekeknek gyerekektől

A két éve tartó járvány miatt sok család és gyerek került nehéz helyzetbe. A hegyvidéki iskolások rájuk is gondoltak, amikor csatlakoztak valamelyik országos adományozóakcióhoz, vagy épp saját gyűjtést szerveztek. Azért, hogy minél személyesebb legyen az ajándékozás, a csomagokat saját maguk állították össze, díszítették, és írták rá, hogy milyen korú gyereknek szánják a meglepetést. Az öröm pedig ilyenkor kölcsönös, hiszen az adományozók megélik az önzetlen segítés semmihez sem fogható érzését.