Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hazai halat szemünknek, szájunknak, egészségünknek!

Több oka is van, hogy mi, magyarok, kevés halat fogyasztunk. A legvalószínűbb, hogy nem ismerjük eléggé a hús változatos elkészítésének titkait és előnyeit. A táplálkozási szakemberek szerint hetente legalább egy alkalommal 10-15 deka halhúst kellene megennünk ahhoz, hogy egészségünkre szolgáljon. Értékes tápanyagai és könnyű emészthetősége miatt idős embereknek, kismamáknak és gyerekeknek különösen ajánlott. A halak óriási választéka áll már itthon is rendelkezésünkre, az olcsó busaféléktől a drágább harcsáig, nem is beszélve a különleges tengeri csodákról. Böjt kezdetén itt az ideje, hogy többfélének többféle elkészítésével próbálkozzunk!

Négynapos jazztavasz a MOM Kulturális Központban

Sikeresen átvészelte a vírusjárvány okozta „kulturális zárlatot” az immár hagyományos GetCloser Jazz Fest: 2020-ban éppen befejeződött a szigorítások előtt, tavaly ősszel pedig sikerült néhány dupla koncertet lebonyolítani. Az idén végre a megszokott időben, március első hétvégéjén, három estén át egy-egy magyar és külföldi együttes lépett fel, zárásként pedig – különleges session keretében – két hazai sztár és három külhoni vendégművész szórakoztatta a közönséget a MOM Kulturális Központban.

A tradíciók és a huszonegyedik század találkozása

Szövött kárpitokat, tértextileket, minitextileket alkot a szövött-festett ikat technika sajátos, egyéni alkalmazásával Makkai Márta. A Ferenczy Noémi-díjas textilművész munkái most a Galéria 12 Kiállítóhely, Kávézó és Borbárban láthatók.

„Szeretném a lehető legjobbakat ugrani”

Legjobb magyarként döntőbe jutott a 2021-ben Rijekában megrendezett ifjúsági toronyugró-Európa-bajnokságon Szabó-Seri Lilla. A Városmajori Gimnáziumba járó diákkal beszélgettünk, aki az idén is hasonló eredményben bízik, ami jó ajánlólevelet jelentene a felnőttversenyekre.

Tovább szépül a hegyvidéki beporzó tanösvény

A március 10-i beporzók napja kapcsán új táblákkal bővül a XII. kerületi beporzó tanösvény, és kilép a virtuális világból. A kialakítás és a jelenlegi fejlesztések ötletgazdájával, Vásárhelyi Tamás zoológussal beszélgettünk az újdonságokról.

Ökoanyu, aki „sötétzölddé” vált

A Hegyvidéki Önkormányzat 2017 óta tartó Klímabarát Esték előadás-sorozatának célja, hogy a legkülönbözőbb szemszögből mutassa be a környezetvédelmi kérdéseket. Ennek a törekvésnek tökéletesen megfelelt Nagy Réka szerkesztő-újságíró előadása, aki a saját életpéldáján keresztül szemléltette, hogyan vált átlagos kerületi lakosból ökotudatos „sötétzölddé” – ahogyan magát kategorizálta.

Világszínvonalú fejlesztések az Országos Onkológiai Intézetben

Ultramodern diagnosztikai eszközök, robotsebészeti program, PCR-labor, új mellkassebészeti részleg és felújítások – az Országos Onkológiai Központ az elmúlt négy évben saját, uniós és a kormány által biztosított forrásoknak köszönhetően mintegy 10 milliárd forintot fordított ezekre a fejlesztésekre. Az egészségügyi intézmény fejlődése még nem ért véget: a napokban 2,5 milliárd forintot nyert el a daganatdiagnosztikai eszközpark fejlesztésére. A kiemelt projektekről, a hazai onkológia helyzetéről és a hegyvidéki beruházásokról Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója és Pokorni Zoltán polgármester beszéltek sajtótájékoztatók keretében.

Mindent elérnek a sebészek robotkarjai

Megtörtént az első robotsebészeti beavatkozás az Országos Onkológiai Intézetben, egy prosztataeltávolító műtétnél segédkezett a Da Vinci nevű robot. A gép használatával sokkal gyorsabban gyógyulhatnak az operáción átesett betegek – mondta el interjúnkban dr. Szabó János Ferenc, az intézet urológiai részlegének osztályvezető főorvosa, aki a Franciaországban szerzett tapasztalatai alapján kezdeményezte, hogy hazánkban is kezdődjenek meg a robotasszisztált műtétek.

„Találkozzunk újra a Normafán!”

Új szabadidős programsorozatot indított a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény. A sport, az egészség és a helytörténet köré szerveződő közösségi rendezvények négy hónapon át tartanak a város tetején.

Országgyűlési képviselőjelöltek a Hegyvidéken

Várhatóan hat egyéni képviselőjelölt verseng majd egymással a parlamenti mandátumért a XII. kerület egészét és a II. kerület egy részét lefedő 03. számú választókerületben az április 3-i országgyűlési választáson. Dr. Fürjes Balázst (Fidesz–KDNP), Kovács Gergelyt (MKKP) és Hajnal Miklóst (DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd) korábbi lapszámainkban mutattuk be egy-egy interjú keretében. Ezúttal a függetlenként induló Hajdu Máriát, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjét, dr. Grundtner Andrást és a Megoldás Mozgalom színeiben feltűnt Jenei Dávidot kérdezzük hegyvidéki kötődéseiről, eddigi politikai tevékenységéről, valamint helyi és országos terveiről.

„Ezt a pályát a gyerekek teszik széppé”

Nem kevesebb, mint negyvenhét évig dolgozott a Süni Óvodákban, ebből harmincöt éven át vezette a nevelési intézményt Kovács Zsuzsa, aki azt mondja, a gyerekek szeretete élete legnagyobb ajándéka. A nyugállományba vonuló óvodapedagógussal készült beszélgetésünkből az is kiderül, miért különleges a Süni család.

Sikeres szövetség a társasházakkal (I.)

Több százmillió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak az 50 albetétnél nagyobb lakóépületek a Hegyvidéki Önkormányzattól 2005 óta, a „Szövetség a nagyobb társasházakkal és lakásszövetkezetekkel” elnevezésű programnak köszönhetően. Sorozatunkban a már megvalósuló fejlesztéseket, felújításokat, karbantartásokat mutatjuk be. Elsőként a Németvölgyi út 91. szám alatti társasházban jártunk.

Kezdődnek a járdaépítések

Megérkezett a viszonylagos jó idő, ami egyúttal azt is jelenti, hogy nagyobb sebességgel zajlanak az útépítések a XII. kerületben. A Hegyvidéki Önkormányzat az idén jelentős fejlesztéseket tervez, első körben március elejétől több járdaszakasz megújulására lehet számítani.

Megemlékezés március 15-én

A Hegyvidéki Önkormányzat tisztelettel meghívja Önt és családját az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére 2022. március 15-én 10 órakor rendezendő ünnepi megemlékezésre a MOM Kulturális Központ színháztermébe.