Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bellozzo® Budaörsön – minőségi olasz ételek gyorsan

Már nem kell a belvárosba autóznunk, ha eredeti, olasz ízekre vágyunk, hiszen január 10-én megnyílt a Bellozzo® Budaörsön, az Auchan parkolóban. Ha gyorsan szeretnénk friss, minőségi alapanyagokból készült olasz ebédet vagy vacsorát hazavinni egy nagyobb bevásárlótúra után, még a kocsiból sem kell kiszállnunk, hiszen a Bellozzo® egy új, autós éttermet hozott el a környék lakóinak és az átmenő forgalomnak.

Hideg napokon meleg levesek, forró lángosok

Az otthoni lángossütés mellett könnyű érvelni: lángost ritkán eszünk, finom, és tapasztalataink szerint így jóval olcsóbb is annál, mint ami a vendéglátóhelyeken kapható. Ráadásul még vendégeket is hívhatunk rá. Miután a mérete miatt nehézkes falatozni, jó ötlet hosszúkás darabokban sütni, amire alább példát is szolgáltatunk. A lángos tésztája nemcsak sósan, hanem édesen is felhasználható, a farsangi időszak előtt ezt sem árt tudni. Azt pedig, hogy egy tartalmas leves után kiváló második fogás, nem szükséges bizonygatni. Tény, hogy időt kell rá szánni, de hideg, téli napokon, amikor semmi sem csábítja az embert a szabadba, könnyű szívvel megtehetjük ezt.

„Ami kincset össze tudsz gyűjteni, azzal gazdálkodhatsz”

Karácsony előtt nyílt meg a Betlehemi jászol című kiállítás a Szent István-bazilikában, amit 29. alkalommal szervezett A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA). Erre szinte bárki jelentkezhet, művészek és amatőrök, felnőttek és gyerekek egyaránt. Orient Enikő hegyvidéki iparművész évek óta részt vesz alkotásaival a pályázaton. Mint mondja azért, mert neki ez fontos – a hite miatt, ami szinte minden munkájában jelen van.

Felelősség az épített és a teremtett környezet iránt

„Városi legendák – mi van a képek mögött” – ez a címe Pálos Anna grafikusművész sorozatának, amelyből a 60. születésnapja alkalmából már létrejött egy kiállítás a Karinthy Szalonban, a szeptemberi Ars Sacra Fesztivál részeként. Most a Hegyvidéken, a Galéria 12 Egyesület kiállítóhelyén is megtekinthetjük a városi lét ellentmondásaival foglalkozó alkotó munkáit.

Megújult a magyar sísport otthona

Ha a Normafa a magyar sízés bölcsője, akkor az Anna-rét mellett található Vasas Síház a sportág otthona. Sokáig mostoha körülmények között működött, ám most állami támogatással teljesen újjáépült. A kormány és a Vasas SC képviselői mellett a Hegyvidék részéről Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester is jelen volt az ünnepélyes átadón.

Sportága legjobbja lett a hegyvidéki karatés

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Boussebaa Aicha sportolóként megjárta a mennyet és a poklot. A válogatott karatés négy éve otthagyta a tatamit, aztán mégis visszatért, tavaly pedig – sporttörténelmet írva – ezüstérmet szerzett az Európa-bajnokságon. Nem véletlen, hogy a hazai szakszövetség szerkesztőségünk munkatársát választotta 2022 legjobb karatékájának.

Újévi szokások a kolompolástól az asztalugrásig

Almahéjdobálás, disznóvágás, ólomöntés, kolompolás, képeslapküldés, asztalugrás, tűzijáték-durrogtatás. Ezeket az igen különböző szokásokat és hagyományokat egy közös ünnep köti össze: az óév búcsúztatása, az új év köszöntése.

Közös érdek az energiatakarékosság

Talán a legnagyobb érdeklődéssel kísért közéleti téma napjainkban az energiaárak növekedése. Aki nem tudja dinamikusan növelni a bevételeit, annak a spórolás marad a megoldás. Ehhez adnak mindenki számára megvalósítható és elérhető segítséget a Hegyvidéki Önkormányzat épületenergetikai fórumának előadásai.

Egy kevésbé ismert téli csemege

Az élelmiszerboltok és az áruházak zöldségespultjain ritka vendég a naspolya, pedig régebben minden valamirevaló parasztportához hozzátartoztak bokrai. Manapság ritkán ültetik és még ritkábban fogyasztják késő ősszel érő, lédús, barna gyümölcseit.

Hogyan metsszük a gyümölcsfákat?

Egy estére kissé átalakult a Hegyvidéki Kulturális Szalon nagytermének pódiuma, amelyet mindenféle gyümölcsfacsemeték foglaltak el. A metszési bemutató végére levágott ágak vastag rétege borította a földet, a 3-4 méteres növények pedig alaposan megváltoztak.

Érátültetésben is az élen a városmajori klinika

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának új kutatása a világon elsőként hasonlította össze a szervdonorokból nyert vénák és artériák hatékonyságát azokon a betegeken, akik az alsó végtagi perifériás érbetegség utolsó stádiumába kerültek. E munka eredményéről és az érszűkület megelőzésének lehetőségeiről dr. Garbaisz Dávid érsebésszel, a kutatás első szerzőjével beszélgettünk.

Hegyvidéki nemzetiségi közmeghallgatások (2.)

Kulturális rendezvényekkel, képzőművészeti kiállításokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, könyvbemutatókkal és sok egyéb programmal színesítik a Hegyvidék közéletét a XII. kerületi nemzetiségek tagjai. Az őket képviselő önkormányzatok minden év végén megtartják közmeghallgatásaikat, így történt ez 2022-ben is.

Fogas kérdések a közmeghallgatáson

Főként a közlekedéssel és a parkolással összefüggő kérdések kerültek napirendre a Hegyvidéki Önkormányzat legutóbbi közmeghallgatásán. Ezen – az egy évvel korábbival ellentétben – már nemcsak online, hanem személyesen is részt vehettek az érdeklődők.

Kívül-belül megújult a Kútvölgyi-torony

Lezárult a Kútvölgyi-torony felújításának az építészeti szakasza. Átfogó korszerűsítés zajlott, aminek a részeként a mai igényeket kiszolgáló orvostechnikai fejlesztések is megvalósultak. Évente 12 ezer beteg gyógyulhat majd itt színvonalas körülmények között.