Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A vb-re készül a Normafánál edző maratoni futó

Szabó Nóra ugyan nem a Hegyvidéken lakik, ám évek óta minden héten a Normafánál edz. A magyar csúcstartó maratoni futó megnyerte az idei „Előzd meg a fogaskerekűt!” versenyt, hamarosan pedig a hazai rendezésű atlétikai világbajnokságon képviseli a magyar színeket.

A gyurgyettától a rebarbaráig – júniusban könnyű választani

Ilyenkor már zavarba ejtően sokféle friss zöldség, gyümölcs jelenik meg a piacon. Itt van mindjárt a gyurgyetta! Tudnánk-e, mi ez, ha pusztán e név állna az ártáblán? Pedig csak a legkorábbi, nyár eleji spárgatökről van szó. Amelyben jóval több az értékes anyag, mint hinnénk, még eredményes fogyókúrát is kezdhetünk vele.

A szintén mostanában megjelenő, zsenge, fejteni való cukorborsó manapság csemegének számít Közép-Európában, nyersen fogyasztják. Sok B1-, B2-, C-vitamint és fehérjét tartalmaz. Leves, főzelék mellett önálló fogásként, vagy húsok kísérőjeként is bátran kipróbálhatjuk. Júniusban még a fokhagyma is zsengének számít, az íze, az illata kevésbé intenzív, mint a későbbi példányoké. Akár a zöld szárak egy-egy darabkáját is belecsempészhetjük az ételeinkbe. A kovászos uborka pedig elképzelhetetlen nélküle.

A rebarbara, a gyümölcsök előkelő, rátarti képviselője szintén ez idő tájt jelenik meg az árusítóhelyeken. Különösen fanyar, savanykás íze miatt nem sokan kedvelik, pedig édes társaságban, eper, málna, illatos sütemények kíséretében ritka finom ízekkel ajándékozza meg bátor kóstolóit.

Sok parlagfűre számíthatunk az idén

A parlagfűszezon – ebben az esetben a jelentős pollenszórás időszaka – időjárástól függően július közepén-végén kezdődik, és káros egészségügyi hatásaival mintegy két hónapon át borzolja az allergiások kedélyállapotát. A növény irtása minden ingatlantulajdonos jogszabályban rögzített feladata.

Megújulnak a hegyvidéki méhlegelők

Új növények is díszíthetik majd a megszokott helyeket, miután az eddigi tapasztalatok felhasználásával továbbfejlesztett koncepció szerint történt meg a méhlegelők kialakítása. Máté András természetvédelmi biológus, a méhlegelők fajválasztékának összeállítója segítségével vettük sorra a Hegyvidéken elvetett magkeverékeket.

Az újrahasznosítás művészete

Kavics a kárpitban, Attila fapalotája, Szigonykereszt, Földsebzett ég, Metamorfózis –alkotások, amik civilizációs szemétből születtek. A Galéria 12 Egyesület szemléletformáló kiállítása az újrahasznosítás művészetével hívja fel a figyelmet a pazarló életmód globális veszélyeire.

„A betegség csak egy aktuális állapot”

A laborérték csak egy szám, de semmiképpen sem maga az ember – vallja Dr. Varga Tímea, belgyógyász-endokrinológus. A Virányos út 23/D szám alatt található V23 Magánklinika orvosigazgatójával az intézmény komplex egészségügyi megoldásairól, hormonális zavarokról, termékenységi problémákról, önbizalomról és sikertörténetekről beszélgettünk, de azt is megtudtuk, hogy miért van mindig egy doboz papírzsebkendő az asztalán.

Utcabál volt a Hegyvidéken

Léggömbök, tombola, spontán találkozások és önfeledt pillanatok – az első Hegyvidéki Utcabálra minden bizonnyal az összes jelenlévő sokáig emlékezik majd. Tipegők, óvodások, kamaszok, fiatalok és „régebb óta fiatalok” sem tudtak ellenállni a zene és a tánc csábításának a Városháza téren.

Sikeres a robotsebészeti program

A rendkívül precíz, robotasszisztált műtéteknek köszönhetően a betegek gyorsabban gyógyulhatnak, kevesebb időt kell a kórházban tölteniük. Néhány éve a robotsebészeti beavatkozások még a sci-fi-kategóriába tartoztak Magyarországon, mostanra viszont ezek száma már az ezret is meghaladta. Az eddigi eredményekről az Országos Onkológiai Intézetben rendezett programon beszéltek a szakemberek.

Demensbaráttá válna a kerület

A kisgyerekektől az idősekig minden korosztálynak nyújt szociális szolgáltatásokat a Hegyvidéki Önkormányzat, és ezek fejlesztésén folyamatosan dolgoznak a szakemberek. Elöregedő kerületünkben egyre komolyabb kihívást jelent az időskorú demensek ellátása, a probléma átfogó kezeléséhez pedig a fiatalabbak érzékenyítésére van szükség.

Egészség zöld receptre

A természeti környezet, a támogató közösség és a mozgás hármasa jelenti a Hegyvidéki Zöld Recept alapját – hangzott el a Hegyvidéki Kulturális Szalonban rendezett konferencián. A találkozón az országosan egyedülálló kezdeményezést ismerhették meg a program iránt érdeklődő budapesti kerületek, valamint az agglomerációs települések képviselői.

Munkácsy Mihály-díjasok a Hegyvidék Galériában

Hét különböző művész, hét teljesen eltérő világ, mindez egy helyen. Az idén is folytatódik a 2017 óta íródó hagyomány, hogy az adott évben Munkácsy Mihály-díjjal kitüntetett képzőművészek válogatott munkáit csoportos kiállítás keretében mutatja be a Hegyvidék Galéria.