Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bakancslistás programokkal érkezik a hegyvidéki ősz

Gondolatébresztő kiállítások, ismeretbővítő előadások, hangulatos fesztiválrendezvények és zene minden mennyiségben – a MOMkult és a Hegyvidéki Kulturális Szalon is tartalmas, szórakoztató programokkal színesíti a kerületben élők mindennapjait. Sorra vettük, milyen érdekességek várják a következő hetekben a szórakozni, kikapcsolódni, vagy épp tanulni vágyó hegyvidékieket.

„Jó korban vagyunk jó hegyen”

Indulások és hazaérkezések a Déli pályaudvarról; az őszi falevelek tánca a Svábhegyen; a városmajori templomtorony harangszója; az Anna-réti fák zúzmarás pompája; az utcákat szegélyező házak százéves meséi; az orgonaillatú nyár; a sejtelmes ködfátyolba burkolódzó Normafa. A Galéria 12 Egyesület művészei legújabb kiállításukon fotókkal idézik fel azokat a szívünknek kedves emlékeket és hangulatképeket, amik miatt a Hegyvidék sokunk számára több, mint egy kerület.

Nyílt napok és méhbúcsúztató a Normafánál

A szezon végén újra találkozhatnak az érdeklődők a XII. kerületi méhkaptárok lakóival, és megismerkedhetnek az egyetlen háziasított rovarfaj rejtelmes családi életével. Emellett természetesen lehetőség nyílik az idén kivételesen jó minőségű „Normafa méze” megízlelésére is.

HPV: ismét életmentő vakcinát kaphatnak a gyerekek

„Ma Magyarországon senkinek sem kellene meghalnia méhnyakrákban” – állítja dr. Lakatos Kornél. A Szent János Kórház Szülészeti Nőgyógyászati Osztály rezidens nőgyógyászával a humán papillomavírus (HPV) veszélyeiről és a szűrések fontosságáról beszélgettünk, valamint arra is kíváncsiak voltunk, milyen hatása van a HPV elleni védőoltásnak, amit a szülők a hetedik évfolyamos gyermekeik számára szeptember 11-ig ingyenesen igényelhetnek.

Bejöhet-e a kövérlányka a konyhánkba?

A nyárutó az év leggazdagabb időszaka, annyiféle zöldség, gyümölcs közül választhatunk, amennyit szemünk-szájunk kíván. A szomszédom mégis azt kérdezte tőlem minap, megengedem-e, hogy szedjen egy kis porcsint a kerti utunk széléről, azt a gazfélét, amit mi nem győzünk kigyomlálni. Kincset ér – mondta –, de hogy mennyire, az csak akkor derült ki számunkra, amikor utánanéztünk. Amit mi a kertben, az út szélén gyomnak látunk, az értékes és ehető növény, amelynek a hatóanyagaiért a patikában az emberek súlyos pénzeket fizetnek.

A porcsin súlyának több mint 15%-át az esszenciális zsírsavak adják (omega-3 és alfa-linolénsav). Kiváló roboráló, levelei vasban, B- és C-vitaminban gazdagok. E-vitamint, béta-karotint, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Antioxidáns és immunerősítő hatású. Lassítja az öregedés folyamatát. A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Külsőleg pakolásként, izomgörcsök oldására hatásos. Sokféle jótékony hatása mellett az íze is jó, ezért a kövér porcsinnak a konyhában is helye van!

„Aki végigmegy ezen az úton, igazi ember lesz”

Napjainkban több tízezren karatéznak, de a hetvenes évek elejéig ez korántsem volt így. Aztán minden megváltozott, és ebben óriási szerep jutott a már akkor is a Győri úton lakó Adámy Istvánnak, aki a magyar karate atyjaként nemcsak megismertette idehaza a Kyokushin karatét, hanem azért is rengeteget tett, hogy a harcművészetet hivatalos sportként ismerje el az akkori hatalom.

Sokba kerülhet a fűnyírás

A Hegyvidék a főváros legzöldebb kerülete, ami egyben azt is jelenti, a környezetünkben szinte mindennapos, hogy valaki kerti munkát végez. Nem mindegy azonban sem a nap, sem a napszak, mivel a zajkeltő gépek használatának korlátozása a kertekre is kiterjed. Érdemes betartani a szabályokat, mert a bírság elérheti a 200 ezer forintot.

Élménykertészet a Böszörményi úton

Egy kert folyamatos munkát, odafigyelést igényel, ám a törődést sokszorosan meghálálja. Így működik ez a Böszörményi úti közösségi kert esetében is, amit töretlen lelkesedéssel gondoznak a környéken élők. Az eredmény minden várakozást felülmúl: mindössze kevesebb mint négy hónap telt el az első ültetőnap óta, a terület pedig mostanra úgy néz ki, mintha évek óta művelnék. Az egész kertben dúsan zöldellnek a nagy műgonddal kialakított ágyások.

A hegyvidékieket is várja a Dr. Koltai Jenő Sportközpont

Az önkormányzat szándékai szerint nemcsak a hallgatók, hanem a Hegyvidéken élők is igénybe vehetik majd a most átadott Dr. Koltai Jenő Sportközpont szolgáltatásait. Mint az ünnepségen elhangzott, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem új, Csörsz utcai épületkomplexuma a nemrégiben véget ért atlétikai világbajnokság világsztárjainak elismerését is elnyerte.