Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Műfajok és művészetek találkozása a Cziffra György Fesztiválon (2.)

Hazánk egyik legsikeresebb és legkülönlegesebb, immár nemzetközivé nőtt programsorozata a Cziffra György Fesztivál, amely a Hegyvidékről, a MOM Kulturális Központból indult (világ)hódító útjára. A kezdetekről és a közelgő programokról Hambuch Gerdát, a MOMkult ügyvezető igazgatóját kérdeztük. (Beszélgetésünk 1. részét január 16-i lapszámunkban olvashatják.)

„Nem alkotunk, hanem teremtünk”

„Számunkra a zene nem csupán a hangok és a ritmusok megfejtéséről szól, hanem annál sokkal többről. A lelki tartalomról. Olyan pillanatokról, amik túlmutatnak az éneklésen” – vallja Gráf Zsuzsanna. A Magyar Örökség Díjjal és Prima díjjal is kitüntetett Angelica Leánykar megalapítójával az elmúlt harmincöt év sikereiről, a soha véget nem érő álmok fontosságáról, valamint a legutóbbi, olaszországi szolgálatuk élményeiről egy olyan helyszínen beszélgettünk, ahová az elsők között léphettünk be.

A hegyvidéki nemzetiségi önkormányzatok közmeghallgatásai (2.)

A XII. kerület gazdag kulturális és társadalmi életét színesítik a nemzetiségi önkormányzatok, amelyek munkáját a Hegyvidéki Önkormányzat is támogatja. Így valósulhatnak meg azok a programok, amik hozzájárulnak a különböző közösségek megmaradásához, hagyományaik ápolásához, és még inkább összekovácsolják a tagjaikat. A nemzetiségi önkormányzatok minden év végén megtartják közmeghallgatásaikat, így történt ez 2023-ban is. (Az alábbi összeállításunkban nem szereplő nemzetiségekről előző lapszámunkban olvashattak.)

A fenntarthatóság a fő célja a Hegyvidék környezetvédő programjainak

A Hegyvidéki Önkormányzat 2024-ben is kezdeményezések sokaságával igyekszik elősegíteni a XII. kerület környezeti fenntarthatóságát és az élhető lakókörnyezet megóvását. A programok közt helyet kapnak a megszokott hagyományos akciók, és szép számmal várhatók újdonságok is.

Az önkormányzat pótolja a Hegyalja úti fákat

A FŐKERT március végéig kivágja a beteg és veszélyes fákat a Hegyalja úton. A növények mihamarabbi pótlása érdekében a Hegyvidéki Önkormányzat új fákat ültet.

A kerecsensólyom és a gyapjas mamut is az év fajai között

Hagyomány, hogy januárra kialakul az év fajainak változatos listája. A Hegyvidék apró pont az ország térképén, mégis akad a kiválasztottak között olyan, amelyikkel anélkül is találkozhatunk, hogy átlépnénk a XII. kerület határát.

Lehet-e kolbászból a kerítés?

Kedves népmeséinket leszámítva a kerítés – legnagyobb bánatunkra – még mindig nem, az ebéd és a vacsora azonban lehet kolbászból. Néhány karika számtalan egyszerű ételünknek adta és adja meg máig az ízét-zamatát. A kolbász eredetileg tisztára mosott disznó- vagy műbélbe töltött, apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából álló, sóval, borssal, pirospaprikával és néhány más egyéb fűszerrel ízesített készítmény. Nem magyar specialitás. Európa-szerte a füstöléssel történő tartósítás elterjedése óta ismert, hagyományos magyar étellé csak a 18. században az Alföldön meghonosodott fűszerpaprika-őrlemény használatával vált. Ez azonban a javára szolgált! Kolbász majdnem biztosan minden konyhában akad, és könnyen be is szerezhető. A vállalkozó kedvűek pedig – ha hozzáértőktől ellesik a módját – akár maguk is tölthetik, ami ilyenkor, tél közepén igazán helyénvaló foglalatosság. Mint ahogy a farsangi fánk sütése is, aminek a végeredménye Ady Endre édesanyjának a receptje alapján biztos sikerre számíthat!

Minden szerhasználat a kipróbálással kezdődik (2.)

Drog szempontjából is biztonságos terület a Hegyvidék, még a leginkább veszélyeztetett fiatal korosztály tagjainak körében sem jellemző a kábítószer-használat. Annak érdekében, hogy ez így is maradjon, többet kell megtudni nemcsak a szerekről és azok hatásairól, hanem a motivációról is. Előző lapszámunkban, cikkünk 1. részében ezekről esett szó. Most arról beszélgettünk dr. Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológussal, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusával, az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet munkatársával, hogy milyen egészség- és személyiségromboló hatása van a drogoknak, hogyan lehet megelőzni a bajt, és mit tehetünk, ha segíteni szeretnénk egy szerfüggő hozzátartozónkon, ismerősünkön.

Az önkormányzat is segít a Bíró utcai Református Óvoda és Bölcsőde gyerekeinek és dolgozóinak elhelyezésében

Folyamatos beázások, korrodálás, szerkezeti problémák és elavult gépészet – a Bíró utcai Református Óvoda és Bölcsőde vezetősége januárban bejelentette, hogy az idei köznevelési év végén felújítási munkálatok miatt előreláthatóan 2025 szeptemberéig bezárják az intézményt. A gyerekek és az ott dolgozók elhelyezéséről – amiben a Hegyvidéki Önkormányzat is segítséget nyújt –, a döntés hátteréről és a villaépület sorsáról dr. Szólláth Bernadettet, a Dunamelléki Református Egyházkerület jogtanácsosát kérdeztük.

Színész házaspáré a 2000. hegyvidéki Gondosóra

Immár kétezer Gondosóra vigyáz a hegyvidéki idős emberek biztonságára. Legutóbb a XII. kerületben élő színész házaspárnak, Huszti Péternek és Piros Ildikónak adott át egy-egy készüléket Fonti Krisztina alpolgármester. Az önkormányzat továbbra is segít a regisztrációban, valamint a segélyhívó eszköz célba juttatásában és beüzemelésében mindazoknak, akik igényt tartanak erre.

Kedvezményes sportolási és parkolási lehetőség a TF-en

Nemcsak sportolni, hanem már parkolni is kedvezményesen lehet a Csörsz utcai, vadonatúj sportkomplexumban. A Hegyvidéki Önkormányzat és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) vezetői abban is egyezségre jutottak, hogy a lakók érdekében a Győri úti sportsátorban zajló edzések idejét korlátozza a TF.

Már mobilon is magunkkal vihetjük a Hegyvidék kártyát

A fenntarthatóság és a kényelem jegyében újult meg az egyik legnépszerűbb XII. kerületi szolgáltatás, a Hegyvidék kártya. A kor igényeinek megfelelően az eddig használt, kézbe vehető plasztikkártya mellett immár a mobiltelefonra letölthető, virtuális kedvezménykártya is az itt élők rendelkezésére áll.