Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hauszmann Alajos városmajori otthona

Hauszmann Alajos a historizmus egyik legkiemelkedőbb és legtermékenyebb építésze volt, június 9-én ünnepeltük születése 177. évfordulóját. Számos általa tervezett középület, lakóház és villa teszi még gazdagabbá Budapest városképét, ám neve leginkább a Budavári Palota felújításával forrott össze, amelynek az építési vezetésére Ybl Miklós halála után kérték fel őt. Életéről és munkáiról könyvtárnyi szakirodalom jelent meg, ebből tudjuk, hogy a Hegyvidéken is számos megbízást kapott. A legismertebbek a Vöröskereszt Erzsébet Kórházának épületegyüttese és a TF elődjeként szolgáló Állami Tanítóképző épületei – városmajori otthonáról azonban egy-két lábjegyzeten kívül alig emlékezik meg az utókor. Szerencsére ő maga többször említi a házát a naplójában. A mára már eltűnt épület történetének jártunk utána Hauszmann Alajos visszaemlékezései segítségével.

Feltárta kincseit a színpompás vadvirágos rét

A tavaszi második botanikai séta az Apáca-rétre vezetett, ahol nemcsak a kerületünkből nyíló pompás panorámát, hanem az élőhelyek és a növények pazar változatosságát is megcsodálhatták a résztvevők. A Hegyvidéki Zöld Iroda által szervezett túrához ezúttal is dr. Csontos Péter terepbotanikus adta a kimeríthetetlen és szórakoztató háttérinformációt.

Folytatódik a beporzók felmérése a Hegyvidéken

A méhlegelőkön előforduló rovarok sokféleségének és számosságának vizsgálatából értékes képet alkothatunk a környezetünkben élő viráglátogatókról. Az évek óta folyó monitoring keretében júniusban már az idei harmadik összeírás zajlott a XII. kerületben.

Országossá bővül a Hegyvidéki Zöld Recept program

Nagy népszerűségnek örvend az önkormányzat által két évvel ezelőtt elindított Hegyvidéki Zöld Recept program. A kezdeményezés sikerességét igazolja, hogy ennek mintájára a Magyar Életmód Orvostani Társaság az aktív Magyarországért felelős államtitkársággal közösen meghirdette a Mozgás Receptre programot.

Az északi reneszánsz polihisztor

Albrecht Dürer szokatlan művészetéről adott átfogó képet Gimesy Péter művészettörténész, filozófus a Nagy mesterek, életművek című előadás-sorozata második részében. A magyar származású festőművész neve egyet jelent az északi reneszánsz művészet kiteljesedésével, ami egybeesik a német reformáció korával is. A Hegyvidék Galériában rendezett vetített képes, interaktív előadás, amelyből cikkünkben részleteket idézünk, kitért erre a különleges és sokszor ellentmondásos, zaklatott művészettörténeti korszakra is, párhuzamba állítva Dürer művészetét az itáliai reneszánszéval.

Végre itt a nyár! – a Galéria 12-ben is

Nyár, zene, tánc – derűs, felszabadító, élvezetes asszociációkra alkalmat adó témát választottak legújabb tárlatukhoz a Galéria 12 Egyesület alkotóművészei. A színekkel, élettel teli, vidám munkák augusztus elejéig láthatók a Hajnóczy József utcai kiállítóhelyen.

Érik a cseresznye, fejesedik a fokhagyma

Mindannyiunk kedvencének, a Kis-Ázsiából származó cseresznyének egyetlen rossz tulajdonsága van: gyorsan érik, és elég egy nyári zápor, hogy tönkremenjen a termés. Együnk, amennyi belénk fér, mert gyulladáscsökkentő, megszépíti a bőrt, szabályozza a bélműködést, sok C-vitamint, folsavat tartalmaz – és mert nagyon finom! Kúraszerű fogyasztása segít a fogyásban: ehhez egy hétig mindennap együnk meg negyed kilót. Rövid a szezonja, ezért ha megtehetjük, tegyünk el belőle télire, hogy megédesítse a barátságtalan napokat. A befőzéséhez van néhány egészen egyszerű receptünk.

A zsenge fokhagymát is érdemes észrevenni ilyentájt, most fejesedik, az illata, íze kevésbé intenzív, mint a füzérbe font, érett, kemény fejeké. Még a zöld szára is ehető, akár nyersen, akár főzve. A francia és olasz konyha terjedésének köszönhetően a markáns fokhagyma ma már a nyilvánosság előtt is szalonképessé vált, azaz akár vendéget is hívhatunk egy-egy fokhagymás fogásra.

Gyerekcipőben jár, de jó úton halad a hegyvidéki kézilabda

Nagyszerűen szerepelt a Pünkösdi Kupán a Hegyvidéki Sport kézilabda-szakosztályának U15-ös fiúcsapata: két első osztályú ellenfelet is megelőzve a 2. helyen végzett. Ennek apropóján beszélgettünk a hegyvidéki kézilabdáról Krajczár Antallal, aki a szakosztály alapítójaként és edzőként immár hat éve dolgozik a XII. kerületi gyerekekkel.

Ne egy kütyü legyen a gyerek bébiszittere!

Egy digitális eszköz is lehet jó játék, de fontos az időkorlát, továbbá az is, hogy ne ezzel nyugtassa meg, vagy csendesítse el a szülő a gyermekét. Egyebek mellett erről is beszélt dr. Némethné Kovács Edit mesterpedagógus, köznevelési szakértő a Hegyvidéki Önkormányzat által szervezett online Szülői Akadémia legutóbbi előadásában, ami a képernyős játékok, tevékenységek hasznaira és veszélyeire irányította rá a résztvevők figyelmét.