Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ünnepelni nehéz

Plakátkiállítást, ünnepi műsort, valamint a hagyományok szerint koszorúzást rendeztek a kerületben az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulója tiszteletére. Az október 23-i megemlékezésen Pokorni Zoltán polgármester kitüntetéseket adott át a közoktatás és a közművelődés területén kiemelkedő munkát végző közalkalmazottaknak.

Kulcsszerepben a diagnosztika

Kerületi egészségügyi körutunk következő állomása a hazai tüdőgyógyászat vitathatatlanul legjelentősebb szakmai központja, a több mint száz esztendős múltra visszatekintő Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet. A nyugodt természeti környezet, a távolság a város zajától, a sűrű erdő, a hegyvidéki levegő mindmind a betegek gyógyulását szolgálja. Az intézet vezetőjével, dr. Strausz Jánossal beszélgettünk.

Bírsággal sújtják a parkokban parkolókat

Az autók számának növekedése és a kijelölt parkolóhelyek szűkössége miatt egyre nagyobb problémát jelent a közterületeken a szabálytalan parkolás. Sokan a parkokba is beállnak járművükkel, amivel jelentős károkat okoznak a növényzetben – a Fővárosi Közterület- felügyelet emiatt fokozott ellenőrzésekbe kezdett a zöldterületeken.

Beválnak-e a hosszú villamosjáratok?

A Szabadság híd lezárása miatt jelentősen átalakították Buda villamosközlekedését. A BKV Zrt. már régóta használaton kívül akarja helyezni a Moszkva téri hurokvágányt, és általánosságban is kevesebb végállomást javasol itt. Mivel a budai oldalon igen kisszámú variációt enged a meglévő vágányhálózat, ezért bevezették a hosszú villamosjáratokat. Az első problémák máris jelentkeztek.

Fókuszban az évfordulók

A hagyományos Budai Oktatási Napokra idén meghívott neves előadók az évfordulóját ünneplő napközi jelenlegi helyzetét, illetve Kodály Zoltán és Batthyány Lajos pedagógiai tevékenységét dolgozták fel. A szekció-előadásokon az aktuális oktatási kérdések kerültek napirendre. Idén először a program átlépte Hegyvidék határait, hiszen Pokorni Zoltán polgármester kérésére a kerületi iskolák, óvodák mellett bemutatkozási lehetőséget kaptak a budai régió társintézményei, sőt, ezúttal vidékről is érkeztek előadók.

Szolgáltatásokkal a vállalkozókért

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kerületi szervezete megújulva, az eddiginél aktívabban próbálja segíteni a helyi vállalkozókat. Elsősorban tanácsadó feladatokat lát el: jogi, adóügyi, biztosítási, informatikai, munkaügyi, társadalombiztosítási és bérrel kapcsolatos témákban várja az érdeklődőket.

Pénztártól való távozás után…

Pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el – olvasható a legtöbb üzletben. Bár a közvélekedés szerint kevés esélye van a vásárlónak érdekeit a kassza elhagyása után érvényesíteni, jó tudni, hogy a vitás ügyek tisztázására még ekkor is van lehetőség.

Ismét íjazhat egy szobor a volt MOM területén

Hazánk egyik leghíresebb üzeme, a Magyar Optikai Művek budapesti épületkomplexuma a Csörsz utcában terült el. A gyár egyik jelképévé váló íjászszobrot, amely sokáig büszkén álldogált az egyik tömb tetején, és annak idején városi látványosság volt, a második világháború után megsemmisítették. Most, egy szerencsés véletlen folytán lehetőség nyílt a műalkotás másolatának elkészítésére. Az íjászszobor történetét a gyár egykori dolgozója foglalja össze.

Éljen a grund!

A Pál utcai fiúk könyv formában történő megjelenésének századik évfordulója alkalmából Éljen a grund! címmel gyerekeknek szóló képregénypályázatot hirdettek a Budai Régió könyvtárai.

Ünnep a szem számára

Ha ősz és Virányosi Közösségi Ház, akkor bizton lehet már számítani a Sérült Fiatalok Fesztiváljára is, hiszen egy évtizede rendszeresen visszatérő esemény ez. A nem csupán megható, de értékes festészeti, grafikai, iparművészeti kiállítással is egybekötött bensőséges ünnep tulajdonképpen öt fogyatékos gyerekeket nevelő intézmény képzőművészeti bemutatkozása. Idén hatodiknak a „Namasté” Asperger Kortárs Klub is csatlakozott hozzájuk.

Mohás Lívia: „Nem ez az egyedüli világ, amit látunk”

Egy hegyvidéki ötemeletes ház legfelső szintjén él, virágok és könyvek birodalmában. Kell a magasság, a távolság, ahonnan rálátása nyílhat mélyebb igazságok megismerésére. Hetente kétszer ugyanis emberek érkeznek hozzá, az ő lelki gondjaikat bogozza, és közben figyelmesen hallgat. Analizál, feltár. Mohás Lívia író-pszichológus néha több éven át foglalkozik egy-egy kliensével, akárcsak Jung, a múlt század híres svájci lélekgyógyásza tette. Hetvennyolc éves; szabadidejében moziba jár, klasszikus zenét hallgat, kirándul, jógázik, és szeret főzni is.

Gyep telepítése

A ködös Albionban az a mondás járja, hogy a pázsithoz semmi más nem kell (ködön kívül), csak hogy a füvet naponta locsoljuk, és hetente nyírjuk. Háromszáz éven át… Persze, annak sem kell lemondania a zöld gyepszőnyegről, akinek nincs ennyi ideje, vagy a kertje nem a Brit-szigeteken fekszik.

A védett természeti értékek kezelése

A hegyvidék természeti értékeit bemutató sorozat zárásaként a helyi önkormányzatot kerestük fel, hiszen a védettséget meghatározó rendeletek szerint a kezelés a hivatal feladata.

Lombkérdés: gyűjteni vagy aprítani?

Az ősz a lombhullatás ideje. Ami a természetben megnyugtató, változatos színjáték, az a kertben az idénymunka biztos hírnöke. De mit kezdjünk a lehullott levelekkel? Gyűjtsük, szívjuk, aprítsuk, vagy hagyjuk, ahol leesett?

Terápiák gyógyszerrel és kommunikációval

A mentális zavarok típusairól, illetve a különböző felfogásokon alapuló terápiákról tartott előadást a Hegyvidéki Egészségklubban Iring Zoltán klinikai szakpszichológus, a kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ vezetője. Az előadáson elhangzott: ma a leggyakoribbak a szorongásos és depressziós zavarok, amelyek meghatározott tünetcsoporttal jelentkezhetnek.

Fröcsike Palinál

Puding próbája az evés. Úgy döntöttünk, egy régebbi sorozatunkat felújítva, megreformálva nemcsak írunk az étkezésről, hanem „körbeesszük” a kerületet, és leginkább az egészséges táplálkozás szempontjából igyekszünk szemrevételezni a hegyvidéki lakomahelyeket.

Ma még gyógyíthatatlan

A változatos lefolyása miatt „ezerarcú kórnak” is nevezett sclerosis multiplex (röviden: SM) a fiatal felnőtt korú, kaukázusi rasszhoz tartozó nők egyik leggyakoribb, központi idegrendszert érintő betegsége. Hazánkban 100 ezer lakos közül 60-70 érintett, másfélszer annyi nő, mint férfi . Jelenlegi ismereteink szerint az SM genetikai fogékonyság szerint, valamilyen környezeti tényező(k), fertőzés hatására indul be, azaz több feltétel együttes teljesülésére van szükség a megbetegedéshez.

Hizlaló lakás

Egy lakás lehet otthonos, csinos, stílusos, rendes, vagy mindezeknek az ellentéte. De lehet, hogy létezik hizlaló is?

A szemérmes püspök, a gágogó lúd és az újbor

Közeledik Márton napja, márpedig „aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Tartsuk ehhez magunkat, de a klasszikus libapecsenye elkészítési módja mellett ezúttal ismerkedjünk meg a jeles dátumhoz kötődő történelmi eseményekkel is!

Világbajnoki bronzérem útban Peking felé

Amint arról előző lapszámunkban írtunk, a K&H Bank jóvoltából immár második alkalommal kapott fejenként egymillió forintos támogatást három magyar olimpikon. A jutalmazottak egyike, a huszonöt éves Hadfi Dániel cselgáncsozó több szállal kötődik a kerülethez: itt lakik, az általános iskolát is itt kezdte, jelenleg pedig a Testnevelési Egyetemen végzi nappali tagozatos tanulmányait. Két edzés között beszélgettünk vele.