Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Odon_villa1

Bíró utcai Óvoda és Bölcsőde - Ódon villa – vidám gyerekzsivaj

Szép környezetben, a Sváb-hegy oldalában működik a Bíró utcai Óvoda és Bölcsőde. Vezetői, pedagógusai arra törekszenek, hogy egészséges, nyitott, környezetüket ismerő, jól kommunikáló gyerekek kerüljenek ki az intézményből. Az egészséges életmód kialakítása érdekében lehetőséget adnak különféle és megfelelő mennyiségű testmozgásra a tágas udvaron és a tornaszobában. Saját konyhájukban változatos, egészséges étrendről gondoskodnak. Az intézmény vezetőjével, Nagy Katalinnal beszélgettünk.

Egyeni_merolapok_szuloi_tajekoztatas1

Dimenzió Óvoda - Egyéni mérőlapok, szülői tájékoztatás

Az egészséges életmódra nevelés fontos szerepet kap a Dimenzió Óvodában. Az egészséges táplálkozás, a mindennapos mozgás, sport, a láboltozat-erősítés, a gerincprevenciós torna, a friss levegő, a rugalmas napirend, sportnapok, változatos családi napok egészítik ki a nevelést – tudtuk meg Kraskó Ildikótól, az óvoda vezetőjétől.

 

Angolul_es_magyarul1

Szorgos Méhecskék - Angolul és magyarul

Családias légkörű óvoda várja a gyerekeket a Normafánál: a Busy Bee, azaz a Szorgos Méhecskék. Az itt használt társalgási nyelv az angol, de naponta másfél órás, játékos magyar foglalkozást is tartanak a négyesztendősnél nagyobb gyerekeknek. Az ötödik évüket betöltő magyar gyerekeknek iskola-előkészítő programot indítottak, heti öt alkalommal, a szókincs és kifejezőkészség fejlesztése, logopédiai gyakorlatok és logikai készségfejlesztés témakörében. Az óvodát Nágel Anna vezeti.

A_jatek_a_lenyeg1

ELTE Gyakorló Óvoda - A játék a lényeg

Az ELTE Gyakorló Óvoda a Tanító- és Óvóképző Főiskola gyakorlóintézménye. Óvodaképüket elsősorban a következő elemek határozzák meg: gyermekközpontúság, differenciált bánásmód, játékosság, tevékenységközpontúság – élménypedagógia, nyitottság. Ennek minőségi megvalósítása érdekében a gyerekek napirendje a fejlesztésekre, tapasztalatszerzésekre épül. Nevigyánszky Éva óvodavezetőt arról kérdeztük, mi teheti intézményüket vonzóvá a szülők számára.

Szerettem_a_Hegyvideken_elni1

„Szerettem a Hegyvidéken élni”

Öt éve tart a Németvölgyi Általános Iskola terefere-sorozata, amelynek keretében az iskolához valamilyen módon kötődő neves embereket hívnak meg nyilvános beszélgetésre. Legutóbb Gyarmati Dezső látogatott el a tanintézménybe, ahol – 1933 és ’37 között – a négy elemi osztályt végezte.

„A pedagógia az átadás művészete”

Karácsony Sándor-díjat adott át az alap- és középfokú oktató-nevelő munkát végző tanítóknak a gyermekek harmonikus személyiségformálásában végzett kiemelkedő tevékenységéért Réthelyi Miklós miniszter és Hoffmann Rózsa államtitkár. A XII. kerületből a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola pedagógusa, Bodzsár Istvánné részesült a magas állami elismerésben.

Mackók a Zölderdőben

Minden évben egy hónapon át mackók veszik birtokba a Zölderdő Óvodát. A gyerekek legnagyobb örömére februárban plüssmacitárlat, családi medvenap és medvebocs-kiállítás színesítette az óvoda egyébként is változatos mindennapjait.

Ünnepel az iskola

Idén ünnepli fennállása huszadik évfordulóját a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola. A jubileumot az egyházi fenntartású intézmény hagyományait, múltját és jelenét megjelenítő programsorozat, illetve az elmúlt két évtized történéseit összefoglaló évkönyv teszi teljessé.

Zongorakurzus a zeneiskolában

Némethy Attila, a Zeneakadémia művésztanára és a Bartók Rádió műsorvezetője tartott zongorakurzust a Solti György Zeneiskola növendékeinek. A zongoraművész a gyerekek által eljátszott műveket elemezte lenyűgöző tudással és sziporkázó humorral.

 

Ne_az_utcat_futsuk

Ne az utcát fűtsük!

Hogyan csökkenthetjük még jobban háztartásunk energiafogyasztását? Előző számunkban a fűtéshatékonyság-növelés eszközeivel foglalkoztunk, ezúttal a hőveszteség-csökkentés legcélravezetőbb módszereit vesszük számba.

Ujra_olt_a_szen-monoxid

Újra ölt a szén-monoxid

Rövid időn belül két hegyvidéki lakásban okozott tragédiát a gázkészülékek visszaáramló égésterméke. Február 6-án Szilágyi Erzsébet fasori lakásában halt meg szén-monoxid-mérgezésben egy középkorú férfi, néhány nappal később egy középkorú férfi, illetve nő került hasonló okok miatt az Erzsébet Kórház toxikológiai osztályára. A hasonló esetek elkerülése érdekében minden eddiginél szigorúbb szabályok érvényesek a gyűjtőkémények használatára.

Veszélyes farakások

A tavasz közeledtével egyre többen túráznak a budai hegyekben, különösen a Normafa környékén nőtt meg jelentősen a kirándulók száma. Az erdőkben azonban még folynak a téli fakitermelések, ezért mindenki vegye komolyan a kihelyezett figyelmeztető táblákat!

Meteorológiai állomás a Sas-hegyen

Budapesten egyedüliként az Arany János Általános Iskola és Gimnázium épületére telepített meteorológiai mérőműszereket az Amatőr Meteorológusok Első Magyarországi Közhasznú Egyesülete. Az időjárás-kisállomás tízpercenként frissülő adatait az iskola diákjai olvassák le.

Jotekony_hatasu_magnezium

Jótékony hatású magnézium

Aki szigorú diétára szánja el magát – és ez sokakkal megtörténik a téli hónapokban –, egyoldalú, a lehető legkevesebb kalóriát tartalmazó étrendet állít össze. Alapvető követelmény ilyenkor, hogy még a legradikálisabb diétákban is koncentráltabban jusson hozzá szervezetünk a nélkülözhetetlen ásványi anyagokhoz, vitaminokhoz. Ilyen fontos ásványi anyag a magnézium.

„A Jóistent szórakoztatom”

Ősszel töltötte be 75. életévét az egyebek mellett Ybl-, Kossuth- és Prima Primissima-díjas Makovecz Imre. A köszöntéséhez kapcsolódó rendezvénysorozat részeként a Barabás Villában találkozhattak a hegyvidékiek a ma élő talán legnevesebb magyar építésszel. A karakán véleményét határozottan hangoztató ember hírében álló mesterre annyian voltak kíváncsiak, hogy közel sem volt elég az épületből összehordott 150 ülőhely. A beszélgetést és utána a hallgatósággal folytatott oldott párbeszédet megelőzte Osskó Judit tavaly forgatott filmjének vetítése.

Szinhaz_cirkusz_nelkul2

Színház cirkusz nélkül

KoMod néven stúdiószínház nyílt a Királyhágó utca és a Böszörményi út sarkán. Az elnevezés nemcsak a kortárs és modern repertoárra, hanem az otthonos környezetre is utal – a miniteátrum ugyanis egy régi lakásba költözött be, amelyben egykor Nemes Nagy Ágnes is élt.

„Lefelé is felfelé lépek!”

Tamás Menyhért székely származású, József Attila-díjas költő és prózaíró fákkal árnyékolt Pethényi úti dolgozószobájának magányából már több mint húsz önálló kötet került olvasói kezébe. Az idén neki ítélték a Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjat, amellyel a Makovecz Imre vezette kuratórium a „magyar líra élvonalába tartozó, európai szellemiségű költőket” jutalmazza 1997 óta.

Város az autón túl

Egy környezetével harmóniában élő, emberbarát világváros, a holnap Budapestje elevenedik meg a Budapesti Városvédő Egyesület legújabb kiállításán. A fenntartható fejlődésben érdekelt, a környezettudatos gondolkodást népszerűsítő szakmai és civil szervezetek, köztük a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező Szakának növendékei azt mutatják be, milyen lenne a főváros, ha nem az autóforgalom határozná meg a közterek fejlesztését.

Elfogadták a kerület 2011-es költségvetését

Sem beruházási, sem működési célú hitel felvételére nem szorul a Hegyvidéki Önkormányzat. Utóbbi azt jelenti, hogy az adóbevételeket fejlesztési célokra fordíthatja a kerület vezetése. Az önkormányzati képviselő-testület februári ülésén elfogadta az idei költségvetést, amelynek kiadási főösszege mintegy 14 és fél milliárd forint.

2011._marcius_15

Ünnepi megemlékezés 2011. március 15-én

A Hegyvidéki Önkormányzat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére 2011. március 15-én 10 órakor a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola alulájában tart ünnepi megemlékezést.

Énekóra a Muzsikással

Zenés délelőttre hívta az Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákjait a Muzsikás együttes. Az Énekóra MOL-ban programon a nemzeti identitásunkat meghatározó magyar hangszeres népzenével és a hozzá kapcsolódó népi hagyományokkal ismerkedhettek meg a gyerekek.

Nem szélmalomharc

Szigorúan szabályozza a közterületek használatának rendjét az önkormányzat. A vonatkozó kerületi rendelet értelmében a közterület-felügyelők fellépnek az utcákat és a zöldfelületeket életvitelszerűen használókkal, illetve a közterületeken italozókkal, szemetelőkkel szemben. A szabályok alól a Hegyvidéken időről időre feltűnő hajléktalanok sem vonhatják ki magukat.

Új buszsávok és jelzőlámpaprogram

Mintegy 117 milliárd forintot különítettek el közlekedésfejlesztésre a főváros nemrégiben elfogadott 2011-es költségvetésében. A pénzt egyebek között buszsávok kialakítására, illetve a 4-es metró idei munkálataira fordítják. A Hegyvidéken élőket elsősorban a Budaörsi és a Hegyalja úti új buszsávok, valamint az ezekhez kapcsolódó intelligens jelzőlámpaprogram beindítása érintik.

Önkormányzati szövetség a társasházakkal

Sikeresnek bizonyult az ötvenlakásosnál nagyobb társasházakkal először 2005-ben megkötött, öt évre szóló önkormányzati felújítástámogatási program. A pályázaton a lakóközösségek mintegy kétszázmillió forintból gazdálkodhattak. Sorozatunkban a kerület segítségével megújuló társasházakat mutatjuk be.

Kerületi zöldprogramok

A Hegyvidéki Önkormányzat folytatja a korábbi években megkezdett környezetvédelmi programjait, így idén is lesz kerülettakarítás, kedvezményes árú komposztláda-osztás, valamint az intézményekben energetikai korszerűsítés. Újdonság, hogy a kerület ez évtől a társasházi szelektív hulladékgyűjtés elindítását is támogatni kívánja.

Milyen legyen Budapest?

Tarlós István főpolgármester szerint a fővárosban a következő évek legsürgetőbb megoldandó feladata a belvárosi autóforgalom korlátozása, továbbá a 4-es metró befejezése. A városvezető Budapest jelenlegi lehetőségeit vázolta, míg Finta József építész egy átfogó fejlesztési stratégia kidolgozásának szükségességéről beszélt a Barabás Villában rendezett tanácskozáson.

Kiadvány a Medgyaszay-házról

Helyi Építészeti Örökség nívódíjat kapott tavaly a Kiss János altábornagy utca 59. társasház, amiért kiemelkedő igényességgel rendbe hozatta a Medgyaszay István által tervezett épület különlegesen szép homlokzatát. A példaértékű felújítás bemutatására kiadvány is készült.

Az utóbbi időben egyre több a trükkös tolvaj

Szerencsére rendkívül kevés erőszakos bűncselekmény történik a XII. kerületben, ráadásul ezek felderítése is kiemelkedően eredményes. A Budapest-szerte elszaporodó trükkös lopások ugyanakkor a Hegyvidéken is egyre gyakoribbak – derült ki a kerületi rendőrkapitányság elmúlt évi tevékenységét összegző beszámolóból.

Sváb tankonyha a Jókai iskolában

A szülők összefogásával, valamint a német kisebbségi önkormányzat támogatásával sváb tankonyhát rendeztek be a Jókai iskolában. A sváb hagyományokat követő konyhában a tradicionális ételek elkészítését is megtanulhatják a gyerekek.

Fitten jobb

Több mint kétszáz hegyvidéki óvodás és kisiskolás vett részt a harmadik alkalommal megrendezett „Fitt leszel, ha itt leszel” játékos váltóversenyen. A Csörsz utcai Sportmaxban megrendezett programban a gyerekek és szüleik ingyen használhatták az uszodát.

Kosárlabdaünnep a Sportmaxban

Közönségsikerrel zárult a Sportmax Hegyvidék nagycsarnokában második alkalommal megrendezett All-Star Kosárlabda Gála. A magyar kosárlabdasport egyik legnagyobb ünnepén az egykori NBA-sztár, Vlade Divac és az amerikai profi ligában egyedüli magyarként bekerülő Dávid Kornél is pályára lépett.