Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hegyvidéki Nagytakarítás

Ismét tavaszi nagytakarítás a Hegyvidéken! Varázsoljuk tisztává lakókörnyezetünket együtt! Találkozó április 28-án 9 órakor a gyeremekvasút Széchenyi-hegyi végállomásánál. Csatlakozzon Ön is! Tisztán szebb a kerület!

A főváros egyik legnagyobb sport- és szabadidőközpontja épült fel a Csörsz utcában

Férfi kézilabda Magyar Kupa a Sportmaxban

Április 15-én vasárnap, a Hegyvidéki Sportmaxban rendezik a férfi kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjét. Április 14-én, szombaton az elődöntőkben az MKB Veszprém - Tatabánya Carbonex és a Pick Szeged - Balatonfüred játszanak. Ez a mérkőzés is és a vasárnapi bronz-meccs is izgalmas összecsapásnak ígérkezik.

Mindenfele_diszes_makviragok

Mindenféle díszes mákvirágok

Bár a mák nem elsősorban dísznövény, sokkal inkább gyógyszeripari és étkezési céllal termesztik, aki látott már virágzó mákföldet, biztosan egyetért abban, hogy a szépsége miatt sem kell szégyenkeznie. Ráadásul tucatnyi rokon tartozik a mákfélék családjába, amelyek esetében a díszítőérték az elsődleges.

Zoldsegvasar_az_utcan

Zöldségvásár az utcán

A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület – a Hegyvidéki Önkormányzat szervezésében – garantáltan kímélő gazdálkodásban előállított hazai terményekkel, termékekkel lepte meg a Városmajor és a Diana utca környékén lakókat.

Bemutatkozik a Válaszút Misszió

A XII. kerületben működő, a drogellátásban érintett intézmények között az egyik legfrissebben megalakult szervezet a Válaszút Misszió. Az intézmény elsősorban drogfogyasztó fiatalok ellátására szakosodott.

Feludules_a_gyogyulni_kepes_gyerekek_latvanya

„Felüdülés a gyógyulni képes gyerekek látványa”

A koraszülöttek kezelésével foglalkozik Machay Tamás professzor, akit egyebek mellett tudományos és gyógyító munkájáról faggattunk Kékgolyó utcai otthonában. Szívesen beszélt arról is, mennyire kötődik Budához, a Hegyvidékhez, ahol feleségével nagyon élvezik a szinte „falusi” életet.

Szabadegyetem_a_Hegyvideken_a_stroke_gyogyithato1

Szabadegyetem a Hegyvidéken: a stroke gyógyítható

A stroke, azaz a szélütés kialakulásáról, megelőzéséről, illetve baj esetén a gyógyulás valószínűségéről tartottak előadást dr. Folyovich András és kollégái az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi programján a MOM Kulturális Központban. A Szent János Kórház neurológiai osztályának vezetője hangsúlyozta: stroke gyanúja esetén a legfontosabb, hogy késedelem nélkül mentőt kell hívni.

Zoldteto_LED-lampak_hoszivattyu_szolarfa.2JPG

Zöldtető, LED-lámpák, hőszivattyú, szolárfa

Ötven százalék feletti energiamegtakarítás, alternatív energiahasznosítás, tíz tonna szén-dioxid semlegesítése és az újrahasznosított anyagok tudatos alkalmazása. Így lehetne összefoglalni a fenntartható fejlődés iránt évek óta elkötelezett MOL nemrég átadott, Istenhegyi úti zöld töltőállomásának legfőbb ismérveit. A megújult benzinkút arra is bizonyíték, hogy a környezettudatosság és az előremutató design nem ellentmondás: a több mint háromszázmillió forintos beruházás nem csupán a jövőt, de a jelen fogyasztóit is szolgálja.

Fitt családok

Hét önkormányzati fenntartású hegyvidéki általános iskola ad otthont az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány legújabb oktatási programjának. A Fitt család klubdélutánok gyakorlati foglalkozásain a harmadik és negyedik osztályosok szakértők irányításával azt tanulják, hogyan őrizhetik meg, illetve fejleszthetik testi és lelki egészségüket.

A_kozterulet-hasznalat_engedelykoteles

A közterület-használat engedélyköteles

A tavasz a lakásfelújítások ideje – ennek bizonyítéka az úttestre kihelyezett építési konténerek egyre gyarapodó száma. Jó tudni, hogy a közterület-használat díj- és engedélyköteles, ennek hiányában komoly bírság vár az illegális konténerek megrendelőjére.

A_lelekkel_is_foglalkozik_a_testnevelotanar1

A lélekkel is foglalkozik a testnevelő tanár

Közel három évtizedes pedagógusi munkája elismeréseként nemrégiben vehette át a „Hegyvidék Sportjáért” kitüntetést Annus László. A testnevelő tanár huszonnyolc esztendeje dolgozik első munkahelyén, a Zugligeti Általános Iskolában, ahol mind a nyolc évfolyamon egyedül látja el a tanórai és diáksporttal kapcsolatos teendőket. A díjazott beszélgetésünkben kiemelte, hogy számára a csapatépítés a legfontosabb.

Folytatodik_a_nagy_meneteles

Folytatódik a nagy menetelés

Három tavaszi meccsén hét pontot szerzett, így továbbra is magabiztosan vezeti csoportját az ob I/B-ben vitézkedő Hegyvidék YBL–WPC vízilabdacsapata. Az alapszakaszból még három forduló van hátra, a cél egyértelműen a csoportelsőség és az ezzel járó helyzeti előny megszerzése.

Tokody_Ilonaval_enekeltek

Tokody Ilonával énekeltek

A Magyar Köztársaság Érdemes és Kiváló művésze, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Tokody Ilona volt a Barabás Villa legutóbbi vendége. A világszerte ismert és elismert operaénekessel Kondor Katalin beszélgetett a Hölgy Kaszinó március végi rendezvényén.

Az_utolso_szo_a_remenye

Az utolsó szó a reményé

Páratlan művészeti élményben volt részük azoknak, akik részt vettek Kuklis Iván Tanúfának maradtam című verseskötetének bemutatóján a Kulturális Szalonban. A nézők nemcsak megrázóan szép verseket hallhattak, hanem a Kuklis család és barátai rövid koncertjét is végigélvezhették.

Zarandoklat_a_szerelem_neveben

Zarándoklat a szerelem nevében

Különleges zarándokútjaikról tartott könyvbemutatóval és vetítéssel egybekötött élménybeszámolót egy fiatal házaspár, Simon Brigitta és Bidnay Csaba a Kulturális Szalonban. Kapcsolatukat az El Camino nemcsak megmentette, de visszaadta nekik mindazt, amit a mindennapok elvettek.

Rendhagyo_irodalomora

Rendhagyó irodalomóra

Egy délelőtt erejéig vidám állatok segítségével fedezhették fel a fantázia birodalmát a Virányos Általános Iskola alsós diákjai. Rigó Béla jóvoltából a rendhagyó irodalomórákon a gyerekek azt is megtanulhatták, hogyan kell rímes „lómerikbe” szedni a lovak életét.

Gyerekeknek_idegen_nyelven_irok

„Gyerekeknek idegen nyelven írok”

Rigó Béla legismertebb munkáinak egyike a Nálatok laknak-e állatok? című kötet. Azt vallja magáról, hogy ha gyerekeknek ír, az olyan számára, mintha idegen nyelven írna. Az IBBY-, Quasimodo- és Lilla-díjas, többszörös Aquincumi babérkoszorús költőt, írót, szerkesztőt, műfordítót, irodalomtörténészt hegyvidéki otthonában kerestük fel, ahol elmesélte: első megrázó élménye után miért érzi ajándéknak, hogy a kerületben lakik.

Iskolák állami kézben

Az önkormányzat oktatási és közművelődési irodája vezetőjének meghívására a közoktatás jövőjét alapvetően befolyásoló kérdésekről adott tájékoztatót a polgármesteri hivatalban Princzinger Péter. Az Oktatási Hivatal elnöke egyebek között az iskolák átvételének várható lebonyolításáról, illetve ütemezéséről tájékoztatta az önkormányzat és a kerületi oktatási intézmények vezetőit. A tanácskozást az oktatási iroda szervezte.

Remekeltek_a_zeneiskolasok

Remekeltek a zeneiskolások

Hegedűversenyt, négykezes és kétzongorás versenyt, valamint német iskolai zenei vetélkedőt is rendeztek az elmúlt hetekben. A Solti György Zeneiskola növendékei mindegyiken kiemelkedő eredménnyel szerepeltek.

Fitneszpark sportbarátoknak

Családi fitneszpályát alakít ki az önkormányzat a Diana parkban. Az erősítő és revitalizációs eszközöket, valamint a gumiborítású sportpályát a nap bármely szakában ingyenesen használhatják a sportbarátok.

Turelmet_es_toleranciat_tanultak

Türelmet és toleranciát tanultak

Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére immár harmadik éve végeznek segítő munkát különböző szociális intézményekben az önkormányzati fenntartású hegyvidéki középiskolák tizenegyedikes diákjai. Az önkéntes program elérte célját, a rászorulók között eltöltött idő ugyanis – saját bevallásuk szerint – megváltoztatja a fiatalok gondolkodását.

Egyszerűen – helyesen

A helyesírás-tanításra kidolgozott új módszeréről beszélgettünk Kardos Eszter tanítónővel, aki szerint nem az a legfontosabb, hogy a nyelvtani szabályokat megtanulja a gyerek, sokkal inkább arra helyezné a hangsúlyt, hogy helyesen tudjon írni. Mint a tanítónő elmondta, az új módszerrel gyakoroltatott korrepetáltjainak a köre bővíthető.

Médiaszereplők is támogatják a kerületi kutyapiszokkampányt

Televíziós műsorvezetők, színészek, ismert sportolók is támogatják a Hegyvidéki Önkormányzat által elindított kutyapiszok-ellenes kampányt, amelynek fő célja a gazdák szemléletformálása. A Hegyvidékhez kötődő, kutyatartó és kutyabarát médiaszereplőket arról kérdeztük, mit gondolnak a környezetüket rondító kutyapiszok-áradatról, illetve ők maguk mit tudnak tenni annak érdekében, hogy tisztább kerületben élhessünk.

Uj_hegyvideki_parkolasi_iroda

Új hegyvidéki parkolási iroda

Új helyszínen, a Kék Golyó utca 19.-ben fogadja április 2-a óta a fizetőparkolással kapcsolatos reklamációkat a hegyvidéki parkolási társaságot működtető FÁBER Kft. A korábban a IX. kerületben lévő ügyfélszolgálatnál lényegesen komfortosabb és könnyebben megközelíthető irodában kizárólag panaszkezeléssel és pótdíjbefizetéssel foglalkoznak.

Kozmufelujitasok_keruletszerte

Közműfelújítások kerületszerte

A kerület több pontján burkolatbontással járó hálózatrekonstrukciókba kezdtek a fővárosi közműcégek. A nagyobb munkákhoz kapcsolódva szükség esetén az önkormányzat – pénzügyi lehetősége függvényében – elvégzi a javításokat az építési hely közvetlen környezetében. Így megkíméli a környéken élőket az egyébként későbbre tervezett munkálatokkal járó újabb kellemetlenségektől. Ennek köszönhetően jelentősen csökken a környezetterhelés, hiszen ugyanazon a területen egyszerre két fejlesztés is megvalósul.