Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ha nyár, akkor vízpart– és lángosevés!

Nyugodt szívvel és büszkén kijelenthetjük, hogy a lángos legalább olyan finom étel, mint a pizza, csak mi nem „mentünk világgá” egykor a receptjével, ahogy az olaszok a saját étkükével. A nyár a lángosevés ideje is, nem árt tehát megismerkedni több fajtájával ennek az egyszerű, de nagyszerű gyorsételnek.

Homoktövis, a csodanövény

A MOM Kulturális Központ mellett működő biopiacon hétről hétre találkozhatunk – valamilyen formában – a homoktövissel. A kertekben azonban szinte sehol nem él, pedig értékes terméseihez nem csak vásárlás útján lehetne hozzájutni.

A cukorbetegség tünetei enyhíthetők

A cukorbetegség megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmet dr. Krivanek László az önkormányzat által nemrégiben elindított Egészséges Hegyvidék program keretében megrendezett Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi rendezvényén. A Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatának főorvosa hangsúlyozta: helyes életmóddal jól karbantartható a már kialakult diabétesz.

Új sportágak a Hegyvidék SE-ben

Több szakosztállyal bővült az elsősorban utánpótlásműhelyként működő, egyúttal a kerületi diák- és tömegsport szakmai, valamint intézményi hátterét is biztosító Hegyvidék Sportegyesület (HSE). A kosárlabda és a falmászás mellett az évekig „alvó szakosztályként” számon tartott sakkot és teniszt is igyekszik felvirágoztatni a sportegyesület. Rétai Gábor elnökkel beszélgettünk.

Már azelőtt díszpolgár volt, hogy megkapta a címet

Címadó gondolatunk Pokorni Zoltántól származik, ő mondta ezt Lambert Zoltán plébánosról az idei díszpolgári cím átadásakor. A polgármester az atyát állhatatos, kitartó, a közösségért életét áldozó emberként jellemezte, akit nagyon sokan tisztelnek, és akiről nemcsak a Városmajor környékén, hanem a kerületben, sőt az egész országban is egyre többen tudják, milyen példamutató közösségszervező munka fűződik nevéhez. Zoltán atyával készült beszélgetésünket lapunk húsvéti számában olvashatták, most a magánember Lambert Zoltánt igyekszünk közelebb hozni olvasóinkhoz.

„Legyünk emberszabásúak!”

A Jókai Klub Családban marad című kiállítása akár az emberiség portréja is lehetne. Mihályfi Iván kollázsgrafikáin majmokat és embereket ábrázol mindennapi szituációkban, nem mindennapi jelentéstartalommal.

Antik pop a Hegyvidék Galériában

Oláh Mátyás László Antik pop című kiállításának ad otthont a Hegyvidék Galéria. A szobrok, képek között olyan ismert művek reprodukciója is feltűnik, mint például a Kossuth téri metrómegállóban található Teiresziasz-figuráé.

Régi képeslapok és tárgyi emlékek a János kórházról

Dr. Katona József – amellett, hogy a Szent János Kórház szájsebészeti részlegének vezető főorvosa – arról is ismert, hogy sok mindent gyűjt. Gyűjteményeit – könyvben is, múzeumban is bemutatva – igyekszik a nagyközönség elé tárni. Egyik szenvedélye a régi képeslapok kutatása, elsősorban olyanoké, amelyek valamiképpen kapcsolatban vannak az orvoslással.

Évzáró pedagógusnap

Az előző évekhez hasonlóan idén is tanévzáró rendezvényen köszönte meg a Hunniareg Pedagógiai Módszertani Központ a hegyvidéki pedagógusok munkáját. A találkozón Fonti Krisztina alpolgármester értékelte az elmúlt tanévet, Fodor Gábor tankerületi igazgató pedig a pedagógusnap ünnepeltjeit köszöntötte.

Virányosi sikerek

Kiválóan szerepeltek a Virányos Általános Iskola diákjai a két évtizedes múltra visszatekintő Zrínyi Ilona országos matematikaversenyen. A több mint hatvanezer versenyző között kategóriájában Saár Patrik első, míg Kovács Boldizsár második helyezést ért el.

Hetven éve érettségiztek az egykori Sion-növendékek

Immár tizenötödik alkalommal tartották meg szokásos találkozójukat a Notre Dame de Sion egykori növendékei. A második világháborút követően feloszlatott rend épületében ma az Arany János Általános Iskola és Gimnázium működik, és neveli diákjait a Sion-örökség szellemiségében.

Több férőhely, uniós forrásból

Évek óta gondot jelent, hogy a szükségesnél kevesebb az óvodai és a bölcsődei férőhely a Hegyvidéken. Ezen enyhít az uniós forrásból megvalósuló korszerűsítés a KIMBI Óvodában, valamint a Krisztinavárosi Bölcsődében.

Sokszínű nyári táborok gyerekeknek

Mi legyen nyáron a gyerekkel? – teszik fel a bizony sokszor egyáltalán nem könnyű kérdést a szülők az iskola végeztével. Szerencsére, a Hegyvidéken bőven akadnak tartalmas elfoglaltságot kínáló szünidei programok, így mindenki megtalálhatja a neki tetsző elfoglaltságot. Összeállításunkban a kínálatból szemezgetünk.

A matek is lehet könnyű

Hiába a számtalan játékos tanulást elősegítő könyv és számítógépes program, a matematika továbbra sincs ott a képzeletbeli tantárgy-népszerűségi lista élmezőnyében. Ezen változtatna a GeoGebra nevű ingyenes nemzetközi oktatási szoftver, amelynek „utazó nagykövetével”, a Budai Középiskolában tanító Koren Balázs matematikatanárral beszélgettünk.

Mindszenty József-szobor a Hegyvidéken

Mindszenty József bíboros hercegprímás, esztergomi érsek születésének százhuszadik évfordulója alkalmából, emléke előtt tisztelegve, felavatták szobrát a róla elnevezett téren. Az ünnepségen köszöntőt mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Semjén Zsolt KDNP-elnök, miniszterelnök-helyettes és Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester. A ceremónia végén Bíró László tábori püspök szentelte fel Kontur András szobrászművész alkotását.

Győztes a kutyapiszok-ellenes kampány

Rövid időn belül másodszor nyert díjat Brüsszelben a Hegyvidéki Önkormányzat: 2010-ben a gyalogosok biztonságát szolgáló ZebraFest, idén pedig a „Lépjünk, hogy ne lépjünk bele!” címmel meghirdetett kutyapiszok-ellenes kampány győzött az Európai Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége által szervezett reklámszakmai versenyen.

Bimbó és az óvodások

Különös látványosság tanúi lehettek a minap a Királyhágó tér járókelői: csapatnyi óvodás vett körül nagy érdeklődéssel és szeretettel egy megszeppent kisborjút. Bimbó azt népszerűsítette, hogy a Bruno kávézóban mostantól termelői tejből készült termékek is kaphatók.

Átadták az idei Kaszás Attila-díjat

Borovics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház művésze kapta az immár hatodik alkalommal átadott Kaszás Attila-díjat. Az elismerést a Pécsi Országos Színházi Találkozó megnyitóján vehette át a színművész. Az ünnepséget követően Pokorni Zoltán arról is beszélt lapunknak, miért Pécsett rendezték a gálát.

Az energiaárak csökkentése nemzeti kérdés

A hegyvidéki Mindszenty-szobor avatásán, valamint a csillebérci Wigner Adatközpont átadásán Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára is részt vett, aki az elmúlt egy évben kormánybiztosként felügyelte a közösségi közlekedés átalakítását, tavasz óta pedig a rezsicsökkentés végrehajtását. A politikussal az ünnepséget követően a kiemelt kormányzati feladataival összefüggő, a kerületben élőket is foglalkoztató közérdekű kérdésekről beszélgettünk.

Felavatták a csillebérci Wigner Adatközpontot

Rekordsebességgel, bő egy év alatt elkészült a csillebérci fizikai kutatóintézet területén a Wigner Adatközpont, amely az elkövetkező években a svájci CERN részecskegyorsítójában keletkező óriási mennyiségű kutatási adat feldolgozását végzi majd. A központ átadásán avatóbeszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, az ünnepségen az önkormányzat képviseletében Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester is részt vett.