Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jó, ha tudjuk: a karfiol karcsúsít!

Lecsószezon végén, karfiolszezon elején vagyunk – épp erre az időszakra találták ki a lecsós karfiolt. A lecsó a paprika drágulásával lassan kikopik a választékból, így a karfiol pont jókor jön, hogy még egy ideig „felturbózza” kedvenc nyári fogásunkat. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a karfiolos ételek segítségével szorosabbra lehet húzni az öveket, nadrágszíjakat, mert 100 grammja mindössze 25 kalóriát tartalmaz!

„Vegyük észre a másik emberben a csodát!”

Soha nem késő belevágni valami újba – ez a legfontosabb, amit megtanulhattunk a Művészeti Napokon, amelyet az idősek világnapjához kapcsolódóan rendezett a Hegyvidéki Kulturális Szalon. A fesztiválon a zene, az irodalom, a tánc és a képzőművészet területén mutatták meg tehetségüket a szépkorúak.

Az elhunyt építészek alkotásaikban születnek újjá

Az Építészet Hónapja alkalmából rendezi meg előadás-sorozatát a Hegyvidék Galéria és a Budapesti Városvédő Egyesület XII. kerületi csoportja. Első alkalommal a közelmúltban elhunyt, egykor a Hegyvidéken élő építészekről emlékeztek meg, és bemutatták Makovecz Imre krisztinavárosi templomának tervét.

Innen érdemes elindulni, ide érdemes megérkezni

Nagy változást hozott a Zugligeti Általános Iskola életében a mostani tanév, szeptemberben ugyanis a felső tagozatosok birtokba vehették az egykori vendégfogadó átalakításával és kibővítésével létrejött új tömböt a Fácános területén. Hogyan lehetett a szocializmus évtizedeiben csúnyán átszabott, a rendszerváltás után pedig pusztulni hagyott hajdani vendéglőépületet az építészeti értékek megőrzésével együtt egy jól használható, korszerű iskolává alakítani? Erről beszélgettünk Nagy Gergely építészmérnökkel, a tervezéssel megbízott Pannonterv Kft. ügyvezetőjével.

Zene és ajándékozás az idősek világnapján

Október elseje az idősek világnapja. A Hegyvidéken hagyomány, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat ünnepélyes keretek között is kifejezi tiszteletét azok iránt, akik jól megérdemelt nyugdíjas éveiket töltik. A MOM Kulturális Központban rendezett műsoros délután részeként a XII. kerület legidősebb polgárát is köszöntötte a polgármester.

Kétmilliárdos eszközfejlesztés a János kórházban

Évekig bizonytalannak tűnt a Szent János Kórház sorsa, a múlt esztendő végén azonban döntést hozott a kormány az intézmény centrumkórházzá fejlesztéséről, aminek az eddig egyetemi kézben lévő Kútvölgyi-tömb is a részévé válik. A kerületünkben élőket komolyan foglalkoztatja, mikor és hogyan válhat végre valóra a kórház évtizedek óta esedékes modernizációja és az új hegyvidéki szakrendelő kialakítása, ezért rendszeresen visszatérő módon bemutatjuk a legújabb fejleményeket. Ezúttal dr. Takács Pétert, az intézmény főigazgatóját kérdeztük a jelenleg is zajló kórházi eszközfejlesztésekről, beruházásokról.

Alsósok felkészítésével folytatódik az ONvédelem

A gyerekek egyre fiatalabb korban kezdenek el internezni, közösségi oldalakat használni, így az online világ veszélyeinek már nemcsak a tizenévesek, hanem a kisebbek is ki vannak téve. A Hegyvidéki ONvédelem Program keretében évről évre újabb középiskolások készülnek fel, hogy hasznos ismereteket adjanak át a témában fiatalabb diáktársaiknak, ez év őszétől azonban a szülők kérésére már nem a felsősök, hanem a 3–4. osztályba járó alsó tagozatosok körében folytatódnak a foglalkozások.

Emberre veszélytelen a sertéspestis

Az afrikai sertéspestis más állatokra és az emberre teljesen ártalmatlan, a gyerekeknek, időseknek sem kell tartania tőle. Még akkor sem, ha bármilyen okból megérintenének egy beteg vagy már elhullott állatot, esetleg a húsából ennének. Utóbbi egyébként teljességgel kizárt, kereskedelmi forgalomba nem kerülhet fertőzött húskészítmény.

Elkészültek a Fácános tér utcanévtáblái

A hegyvidékiek szavazáson döntöttek a Normafa-program részeként, a Zugligeti Általános Iskola bővítéséhez kapcsolódva kialakított új közterület elnevezéséről. A Fácános tér utcanévtáblái a napokban kerültek a helyükre Pokorni Zoltán polgármester és dr. Váczi János alpolgármester közreműködésével.

Továbbra is olyan legyen a Hegyvidék, ahol jó élni!

„A huszonegyedik században az emberek elvárják, hogy lehessen beleszólásuk az életüket és a lakókörnyezetüket meghatározó ügyekbe” – mondja dr. Váczi János alpolgármester, aki szerint a Normafa helyi népszavazással is megerősített rehabilitációs programja az egyik legjobb példa a Hegyvidéken immár gyakorlattá vált közösségi bevonásra. A polgármester általános helyettese annak kapcsán tekintett vissza az önkormányzat eddigi eredményeire, hogy közel egy évtized után távozik alpolgármesteri tisztségéből.

Mezítláb a megújult Pethényi úti játszótéren

Mezítlábas ösvény és kismotoros KRESZ-pálya is épült a Pethényi úti játszótéren, amelynek területe 300 négyzetméterrel bővült. Az átalakítás eredményeképpen több új, különleges játék szolgálja a kisebb és nagyobb gyerekek kikapcsolódását, ugyanakkor a szülők kérésére megmaradtak a meglévő, jó állapotú és népszerű játszóeszközök is.

A Hegyvidék őshonos fásszárú növényzete

Csontos Péter botanikus, élővilágvédelmi szakértő, az MTA doktora előadása október 17-én 18 órakor a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. A részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.hegyvidek.hu/zoldiroda/esemenyek oldalon keresztül, vagy személyesen a Hegyvidéki Önkormányzat Ügyfélszolgálatán lehet.