Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Fantasztikus érzés, hogy életeket menthetünk”

„Kívánom valamennyi kollégámnak, hogy erős lélekkel tartson ki ebben a nehéz helyzetben” – mondta el lapunknak dr. Varga Péter Pál. Az Országos Gerincgyógyászati Központ alapító főigazgatójával az intézmény nemzetközi sikereiről, a megújult, világszínvonalú gyermeksebészeti program előnyeiről és a karácsonyi csodákról is beszélgettünk.

„Sokszor láttam csodákat”

A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának főorvosa már hosszú hónapok óta harcol a koronavírus-fertőzöttek életéért. Hétről hétre beszélt lapunknak a legfontosabb fejleményekről: szólt a COVID-osztályok kialakításáról, elmondta, hogyan óvhatjuk meg szeretteinket és önmagunkat a fertőzéstől, miközben a kilátástalannak tűnő helyzetekben is segített optimistábban látni a világot. Dr. Nyulasi Tiborral ezúttal a meghitt családi karácsony öröméről, a nagypapák feladatáról, csodákról és a balatoni naplementék varázsáról is beszélgettünk.

„Semmi sem lehet olyan rossz, hogy ne legyen jó valamire”

Tartsuk meg akár más módon az ünnepet, ne hagyjuk elveszni a karácsony lényegét – javasolja prof. dr. Kurimay Tamás címzetes egyetemi tanár, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrumának osztályvezető főorvosa. A pszichiáter mindenkit arra buzdít, hogy a fizikai távolság könnyebbé tétele érdekében törekedjen az érzelmek kifejezésére és átadására, akár a modern technika segítségével.

„Az ember lehet egyedül, de soha nem magányosan”

A mostani karácsony minden bizonnyal csendesebb lesz, de ettől még igazi ünnep. Talán olyan, mint az a bizonyos első – mondja Bogárdi Szabó István református püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinata lelkészi elnöke, akivel ennek a furcsa-szomorú évnek a végén is tudtunk örömteli, szívet melengető témákról beszélgetni.

„Mindnyájunknak át kell gondolni a karácsony üzenetét”

Komoly tervei vannak a jövő évre: a Cziffra-emlékév, a hagyományos Cziffra György Fesztivál programjainak megszervezése sok feladatot adott, amit a járványidőszak sem húzhatott keresztül. Épp ezért a jelenlegi csendesebb heteket a pihenésre, feltöltődésre használja fel Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, akivel a klasszikus zene erejéről és a kihagyhatatlan ünnepi zserbóról is szót ejtettünk beszélgetésünkben.

„Sok újrakezdés volt az Auguszt családban”

Háború, forradalom, kitelepítés, államosítás, pandémia – az Augusztok a legkilátástalanabbnak tűnő helyzetekben is képesek voltak az újrakezdésre. Cukrászdájukban jelenleg nem fogadhatnak vendégeket, de így is nagy lelkesedéssel készítik a karácsonyi bejgliket, mert jól tudják: híresen finom süteményükkel bármikor mosolyt csalhatnak az emberek arcára. Auguszt Olgával és lányával, Auguszt Arató Augusztával Magyarország legrégebbi cukrászdinasztiájának 150 éves történetéről beszélgettünk.

„Mindennap azt várom, hogy végre mehessek edzésre”

Szeptemberben megnyerte a korosztályos magyar bajnokságot, néhány hete pedig a GKK Reménység Kard Körversenyen végzett az élen Csonka Dorottya. A Virányos Általános Iskola nyolcadik osztályos diákjával beszélgettünk, aki a Vasas kardvívójaként azért dolgozik mindennap, hogy egyszer olimpián is képviselhesse Magyarországot.

A magyar vándor a legnehezebb

Miért kötelezi el magát egy kisiskolás az egyik legnehezebbnek tartott sportág, a torna mellett? Erről is kérdeztük a Németvölgyi Általános Iskolába járó Diokno Dennis Andrew-t, aki a TFSE sportolójaként már a „Magyarország jó tanulója, jó sportolója” kitüntetést is kiérdemelte.

Ünnepi fogások karácsonytól újévig

„Az élet ünnepnapok nélkül: hosszú út vendégfogadók nélkül” – mondta a bölcs Démokritosz. December számtalan alkalmat kínál arra, hogy megálljunk, élvezzük az örömteli pillanatokat, amikor nyitott szívvel, terített asztallal várhatjuk szeretteinket. Most ugyan nem készülhetünk nagy vendégfogadásokra, de több időt szánhatunk a sütésre-főzésre, új ételek kipróbálására. Nem biztatunk senkit a hagyományok felrúgására, legyen hal, pulyka, malacsült, bejgli és minden, ahogyan megszoktuk, ám pici változtatásokat elképzelhetőnek tartunk a fogásokban, egy kicsit más sorrendben, másként ízesítve, máshogyan tálalva…

Minden újban van valami még újabb

A tavaszi veszélyhelyzet, mondhatni, a főpróbája volt a jelenlegi állapotnak. Akkor is sorra bezártak a közművelődési intézmények, amelyek próbálták virtuálisan, online térben megtartani addigi hűséges vendégeiket, és most ugyanez történik. Mégsem lehet mindent a tavasszal megismert séma szerint működtetni, új lehetőségek, nem utolsósorban új elvárások is megjelentek a szabályszerű működésben. Herczeg Eszterrel arról beszélgettünk, milyen új feladatokat és lehetőségeket kínál a következő időszak az irányítása alá tartozó Jókai Klubban, Lívia Villában és Virányosi Közösségi Házban.

„Új úton indultunk el”

Hiába a hagyományok, a patinás villa, az azt övező legendák és a megszámlálhatatlanul sok program, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézethez tartozó Bajor Gizi Színészmúzeum is kénytelen jártasságot szerezni mindazokban az új kommunikációs módszerekben, amelyekkel online kapcsolatot tud tartani közönségével. Szebényi Ágnes, a múzeum vezetője egyebek mellett arról is beszélt nekünk, hogy milyen többletértéket képviselhet egy virtuális tárlatvezetés.

A tavasz a felkészülés ideje volt

A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont vezetőjével, Faludi Andrással arról beszélgettünk, hogy a tavaszi bezárás mennyire segített felkészülni a mostani időszakra.

Kortárs reflexiók – Moholy-Nagy 125 (2.)

A 125 éve született, nemzetközi hírű magyar polihisztor, Moholy-Nagy László munkássága előtt tiszteleg a Hegyvidék Galéria év végi kiállítása, amely a járványhelyzet miatt egyelőre nem látogatható. A tárlat kurátorát, Nagy T. Katalin művészettörténészt ezúttal a kortárs alkotók Moholy-Nagy-reflexióiról kérdeztük.

Folytatódik a virtuális hegyvidéki szalonélet

Hogyan alakult a Hegyvidéki Kulturális Szalon rendkívül színes közösségi élete a pandémia idején? Menyhárt Évával, a szalon vezetőjével az előző lapszámunkban megkezdett beszélgetést folytattuk az online térbe költöző szalonéletről és a közösségépítő programokról.

Gyalog, szánon, motoron – régi idők Mikulásai

Minden év december 6-án Szent Miklós püspökre is emlékezünk, aki nagylelkűségével és bőkezűségével a karácsony egyik előhírnöke. Személye és neve sokat változott az elmúlt évszázadokban, a kereskedelem és a reklámok szinte teljesen kisajátították őt, de máig megmaradt fő üzenete: a segítségadás és az ajándékozó szeretet. Korabeli lapokban megjelenő kis emlékképek segítségével idézzük fel Mikulás alakját és a hozzá kapcsolódó ünnepkört.

A Normafa is megsínylette a járványt

Arról, hogy jelenleg milyen igénybevételnek vannak kitéve a Hegyvidék zöld területei, fenti nagy cikkünkben olvashatnak. A tavaszi bezártság idején tapasztaltak összegzése viszont már megtörtént, bár lehet, hogy a hatások egy részével csak később szembesülünk. Erről beszélgettünk Bajor Zoltánnal, a Főkert zöldstratégiai főosztályvezetőjével, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnökével.

Mintha mindennap hétvége lenne

A járványhelyzetben megnőtt a városhoz közeli szép természeti környezet értéke – állítja Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény igazgatója, aki az idei, rendkívüli évben a szokásos forgalom többszörösét tapasztalta az általuk karbantartott területeken. Az intézményvezetőt egyebek mellett a látogatószám alakulásáról, a készülő látogatóközpont funkcióiról, valamint téli teendőikről kérdeztük.

Egyszerre pusztít és gyógyít a fagyöngy

Az egyik legrégebben ismert és használt gyógynövény a fagyöngy, amely képes tönkretenni az élőhelyét jelentő fát. A karácsonyhoz ezernyi szállal kötődik, miként anyanövényéhez is. Az évezredes legendák pedig úgy hozzáragadtak, mint hozzánk szoktak fehér bogyói. A Hegyvidék utcáit járva gyakran megláthatjuk, ha felnézünk a levéltelen, csupasz fákra.

Gyümölcsöző évet zárt a Hegyvidéki Zöld Iroda

Mindannyiunk élete alaposan megváltozott ebben az évben – különösen így van ez egy összetett ütemtervek szerint működő önkormányzati iroda esetében. A Hegyvidéki Zöld Irodának sikerült rugalmasan alkalmazkodni a pillanatnyi kihívásokhoz, és a kényszerűségből meghiúsuló terveket más, értékes tartalommal pótolni. Tanulásról és biztató jövőképről is beszélgettünk Rózsa Zoltánnal, a Hegyvidéki Zöld Iroda vezetőjével.

Nyílt levél a valódi segítésről

A Fővárosi Sztehlo Gábor Gyermekotthon és Fogyatékosokat Befogadó Otthonok munkatársai juttatták el alábbi írásukat szerkesztőségünkbe. Karácsonyhoz közeledve örömmel adunk helyet köszönőlevelüknek.

Új építési szabályzat – kérdések és válaszok

Véget ért egy hosszabb tervezési és egyeztetési folyamat, aminek eredményeképpen új, egységes építési szabályzat lép életbe a XII. kerület több mint felét lefedő észak-hegyvidéki területekre. A szabályozási terv kapcsán számos lakossági és képviselői kérdés, észrevételétel érkezett, ezekre Buda Miklóstól, a szakmai anyagot készítő Minerva Várostervező Kft. ügyvezetőjétől kértünk választ.