Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hegyvidéki beporzó barátaink

Megjelent a Hegyvidék természeti kincseit bemutató sorozat következő kiadványa, amely a leggyakoribb beporzókkal, jellemzően a rovarokkal ismerteti meg az érdeklődőket. Dr. Vásárhelyi Tamás rovarszakértő segítségével tekintettük át, milyen szempontok alapján érdemes nekikezdeni az olvasásnak.

A gyengéd fürtös gyöngyike

Tél végén, kora tavasszal a Hegyvidék zöld területeit járva szinte bizonyos, hogy találkozunk a fürtös gyöngyikével, ezzel a szerény hagymás növénnyel. Annyira otthon van domboldalainkon, hogy gyakran a kertekben is megjelenik.

Online kertészeti szaktanácsadás

Szakértő ad választ a Hegyvidéki Zöld Iroda elektronikus levélcímére érkező kertészeti kérdésekre március elejétől. A kísérleti jelleggel indított szolgáltatás a kerületi dísz- és haszonkertek, továbbá a szobanövények gondozásával kapcsolatban biztosít gyors és személyes segítséget.

Bővülő madárodútelepek

A téli felújítás után visszakerülnek a helyükre a kerületi madárodúk. Egyúttal jelentősen bővül is a rendszer a Hegyvidék helyi védettséget élvező területein és közparkjaiban.

„Az a célom, hogy Grand Slam-tornákat nyerjek, és világelső legyek”

Teniszben az utóbbi években elsősorban a hölgyek érnek el kimagasló eredményeket a világversenyeken. A sportág szempontjából legalább ennyire fontos, hogy az utánpótlás is biztosított. Az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola hatodik évfolyamára járó Mihálka Annával beszélgettünk, aki már a nemzetközi porondon is letette a névjegyét.

Tegyük ünneppé a hétköznapi étkezéseket!

Ilyenkor, a tavasz első heteiben mindnyájunkban felébrednek ifjúkorunk legszebb márciusai, amikor még minden élmény új volt, amikor a nagy érzések az ébredő természettel nyiladoztak bennünk. A kor előrehaladásával exponenciálisan gyorsulni látszik az idő múlása. Ragadjuk meg hát a pillanatot, és tegyük meghitté, áldozzunk időt arra, hogy örömet szerezzünk egymásnak! Hiszen egy szűk családi együttlét is úgy lesz teljes, ha energiát ölünk a méltó felkészülésbe. Ezúttal is szolgálunk néhány ötlettel, hogy mi kerüljön az asztalra e kivételes alkalmakkor.

„Fejnehéz nő vagyok, tele érzelmekkel”

Fények, árnyékok, színek finom harmóniája jellemzi Sebestyén Sára fotóművész munkáit. Kompozíciói gyakran építkeznek geometrikus ellentétpárokból. „Érted” című online kiállítása a Cziffra Fesztivál részeként nyílt meg a MOM Kulturális Központban. Erről és nemrég megjelent könyvéről is kérdeztük őt.

A hit és a művészet a lélek gyógyítói

Folytatódott a hatodik Cziffra György Fesztivál és a Cziffra-emlékév online programsorozata. Hogyan kapcsolódik egymáshoz a hit és a művészet? Erre a kérdésre kereste a választ Kozma Imre római katolikus atya, Rudolf Péter színművész, Balázs János zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője, valamint Bősze Ádám zenetudós, miközben Lukács Miklós és Balogh Kálmán cimbalomművészek zenei improvizációkat adtak elő. Egy másik programban Eckhardt Gábor zongoraművész híres zeneszerzők életéből idézett fel történeteket.

Creascola Innovatív Nyolcosztályos Gimnázium Budaörsön

A tavaly induló Creascola Innovatív Nyolcosztályos Gimnázium egyre ismertebb a fővárosi agglomerációban, a COVID ellenére gyorsan bővül az intézmény tanulói létszáma. A jövő tanév terveiről beszélgettünk Papp György intézményvezető úrral és Kárpátiné Molnár Ágnes szakmai igazgatóval.

Tündöklő csillag a színpadon és a vészben

Hetven éve hunyt el Bajor Gizi Kossuth-díjas magyar színművész. A Nemzeti Színház örökös tagja, kerületünk egykori lakója a 20. századi magyar színjátszás egyik legtündöklőbb csillaga volt – ám nemcsak a színpadon alakított nagyot, hanem az életben is. Budapest ostroma idején hegyvidéki villája szinte óvóhelyként szolgált, ahol számos ismerősét, barátját és zsidó rokonát bújtatta. A következőkben napilapokat, naplókat, beszámolókat felidézve adózunk Bajor Gizi emléke előtt.

Határtalan összefogás a Könyvajándéknapon

Szülők, nagyszülők, gyerekek és kulturális intézmények is csatlakoztak a Virányosi Közösségi Ház Nemzetközi Könyvajándéknapi kampányához, amelynek célja ezúttal is az volt, hogy a fiatalok lehetőséget és kedvet kapjanak az olvasáshoz. A kezdeményezésnek köszönhetően a Hegyvidéken több mint 800 könyv gyűlt össze külhoni fiatalok számára.

„Nem lehet méricskélni a történelemben”

Ahhoz, hogy a gyerekek a történelemben ne csak a tantárgyat, hanem a személyes sorsokat is lássák, szüleiket, nagyszüleiket kell kérdezniük. A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából erről beszélt Pokorni Zoltán polgármester, aki Fürjes Balázzsal, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárral közösen helyezte el koszorúját Apor Vilmos püspök szobránál.

Hetekig nem jár a fogaskerekű

Pályakarbantartási munkák miatt legutóbb tavaly ősszel, november elején nem járt a fogaskerekű két hétig. Most még hosszabb, háromhetes leállás következik, március 8-án üzemkezdettől: a Városmajor végállomásnál, valamint az Erdei iskola és az Orgonás megállókban javítják a munkások a pályát.