Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egy csepp történelem

Előző lapszámaink helytörténettel foglalkozó oldalain a Hegyvidék vízzel kapcsolatos természeti kincseiről, forrásairól, az itteni tavak, kutak történetéről, a Duna-víz-árusokról, a szóda- és a jégszállításról, fürdőkről, a tisztálkodásról is olvashattak, nem véletlenül. „Hegyvidék2O – Egy csepp történelem” címmel új időszaki kiállítás nyílik a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben június 1-jén 18 órakor. Ezúttal egy kis ízelítőt kínálunk abból, ami látható lesz, és természetesen mindenkit arra biztatunk, látogasson el a Lóvasút impozáns épületének kiállítótermébe.

Ahol a szürke gém is megpihen

A Mártonhegyi úti iskola nyüzsgő zsivajától alig kőhajításnyira békét sugárzó magánkert bújik meg a kertváros zöld szövetében. Nehéz lenne kategóriába szorítani, mert szinte minden nézőpontból más arcát mutatja: átgondolt haszonkert, napsütötte sziklák közti száraz kőkert és hűs, árnyékos tavacska is van benne. A legkülönbözőbb elemek sokszínűsége élettel teli, mégis pihenésre csábító harmóniává áll össze.

Júniusi jó falatok a javából

Június nagyszerű hónap, mögöttünk a hűvös tavasz, előttünk a nyár, a vakáció ígérete. Kedvünkre válogathatunk a primőrökben, gazdag a választék a friss zöldfélékben és a csábító, piros gyümölcsökben. Már-már nehéz eldönteni, mi kerüljön az asztalra a legközelebbi hétvégén. Ilyenkor lehetünk egy kicsit bátrabbak, és elkalandozhatunk a kevésbé ismert fogások mezejére. Közben azért ne feledkezzünk el leszedni a bodzavirágot, a június illatos ajándékát, amit ellenszolgáltatás nélkül kínál mindnyájunknak!

„Még közelebb kerültem az álmomhoz”

Egyszer már abbahagyta a karatét, aztán tavaly visszatért, és azonnal magyar bajnoki címet szerzett Boussebaa Aicha. A Gastroyal SE versenyzője az idén sporttörténelmet írt: magyar női karatésként először jutott Európa-bajnokságon a fináléba. A május végén Törökországban megrendezett kontinenstornán ezüstérmet szerző sportolóval, szerkesztőségünk munkatársával beszélgettünk.

Száztíz év a gyerekekért a Városmajorban

Országosan is ritka, hogy egy óvoda gyakorlatilag megállás nélkül működjön több mint száz éven át. A Városmajori Óvoda egyszerre felel meg a modern kor kihívásainak, nevel a környezet védelmére, és tartja fontosnak a hagyományok ápolását. A 110. születésnap alkalmából Bálint Beáta óvodavezetővel beszélgettünk.

„A tartozom valahová érzésnek óriási ereje van”

„A cél az, hogy a probléma felismerése után mindennap tegyenek magukért a betegek, tartsanak szüneteket, fókuszáljanak azokra a dolgokra, amik lelkileg jót tesznek nekik. A gyógyulás ugyanis nem csak az orvosokon múlik” – szögezte le Bezzeg Dobrotka Katinka. Az Országos Gerincgyógyászati Központ pszichológusát a gerincbetegek pszichés megpróbáltatásairól és a hamarosan induló pszichoterápiás csoportról kérdeztük, valamint sok más mellett arra is kíváncsiak voltunk, igaz-e a mondás, ami szerint a lélek nemcsak megbetegítheti, hanem gyógyíthatja is a testet.

A családdá válás kezdete – facsemete a meddőségi centrum kertjében

Amikor a nő anya, a férfi apa lesz: a gyermekáldás sokak számára az élet egyik legszebb ajándéka. Vannak azonban, akik bármennyire is szeretnének, csak segítséggel válhatnak szülőkké. Ezért is kiemelten fontos a szerepe a Budai Meddőségi Centrumnak (BMC), ahol a szakemberek 1991 óta több száz gyermek megszületését tették lehetővé. A világszínvonalú hegyvidéki intézmény most az országos családfaprogramhoz is csatlakozott, aminek a részeként minden lombikbébi-kezeléssel fogant gyerek tiszteletére facsemetét ültetnek. Az ünnepi eseményen a BMC orvosaival is beszélgettünk, akik az elmúlt harmincegy év legfontosabb pillanatairól, sikereiről és megdöbbentő tendenciákról meséltek, sőt, azt is megtudtuk tőlük, hogy mi az, amire egyelőre még a tudomány sem talál megoldást.

Fesztiválhangulat a Gennaro Verolino iskolában

Majdnem fél évszázados múlttal rendelkezik a Gyógypedagógiai Intézmények Fővárosi Kulturális Fesztiválja. Az immár huszonnegyedik alkalommal a hegyvidéki Gennaro Verolino iskolában megrendezett eseményen több mint ötszáz fellépő mutatkozott be öt művészeti ágban.

Bíborosi áldás a Szent László Közösségi Házon

Három évvel ezelőtt tették le az Istenhegyi Szent László-plébánia közösségi házának alapkövét, és a koronavírus-járvány miatti lezárások ellenére mostanra el is készült a kétszintes, összesen 600 négyzetméteres létesítmény a Diana utcai parkban. Az épületet Erdő Péter bíboros áldotta meg. Az ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János korábbi köztársasági elnök, Kásler Miklós, aki 2018–2022 között az emberi erőforrások minisztere volt, valamint Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

„Hiányzott az átívelő politikai tartalom és üzenet”

Az ellenzéknek technikai értelemben ez volt az egyik legjobb kampánya, de hiányzott az átívelő politikai tartalom – mondja Hajnal Miklós azok után, hogy az ellenzéki pártok minden várakozást alulmúltak választási eredményükkel. A Hegyvidék újonnan megválasztott országgyűlési képviselőjével, a Momentum politikusával az egyesült ellenzék bukásának okairól, az együttműködés jövőbeni lehetőségeiről, valamint a kerületi feladatairól beszélgettünk.

Folytatódhat a bontás a Böszörményi úton

Az építésügyi hatóság engedélyezte a Böszörményi út 20–22. szám alatti irodaház két héttel ezelőtt leállított bontásának újraindítását. Az eddig elvégzett veszélyelhárításról, valamint a további bontási munkákról és a várható forgalmi korlátozásokról Orbán Imre, a BBSZ Ingatlan 2022 Kft. ügyvezetője beszélt lapunknak.

Rendészeti ellenőrzések a közterületeken

Minden évben várjuk, de közben tartunk is a lomtalanítástól, mert ilyenkor néhány napra megváltozik a közterületek rendje, előfordul némi káosz, és történnek furcsaságok is, amikhez nem vagyunk hozzászokva. Ezúttal sem volt ez másként, ám a többi között a Hegyvidéki Rendészet munkatársai járőrözésének köszönhetően nem adódott nagyobb probléma. És ha már a „nyakukba vették” a kerületet, a gyakori szabálytalanságoknak is utánanéztek – mi pedig végigkísértük őket útjukon.

Javaslatok az irodaházak bontásáról

Mindenekelőtt a közlekedők biztonsága és a porterhelés csökkentése érdekében a Böszörményi úti irodaházak bontása kapcsán komplex javaslatcsomagot szavazott meg a képviselő-testület a legutóbbi ülésén. Az önkormányzati óvodákat érintően arról döntöttek a képviselők, hogy mindegyik intézmény arányosan elosztva tudjon fogadni sajátos nevelési igényű gyerekeket, a Hegyvidéki Mesevár Óvodában és a Normafa Óvodában pedig az alacsonyabb kihasználtsághoz igazodjon a maximálisan felvehető gyereklétszám.

Családi piknik a Gesztenyés kertben

Különleges alkalomhoz különleges beszámoló dukál. Az önkormányzat az idén először rendezte meg a Hegyvidéki Nyári Pikniket, amely a Hegyvidéki Napok „utódja”, egy közvetlenebb, csendesebb, családiasabb hangulatú közösségi programsorozat. Kollégánk az unokahúgával járta körbe a Gesztenyés kert színpadjait, persze mindenekelőtt a játékra csábító helyszíneket, és le is írta mindazt, amit tapasztalt – habár a szót legtöbbször, egy 9 éveshez illő módon, Lia vitte.