Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kutak, források, tavak, patakok egykor és most

Ha a víz és a Hegyvidék kapcsolatán gondolkodunk, akkor manapság leginkább a villámárvizek és a szárazság juthatnak az eszünkbe. A XII. kerület helytörténete azonban kutak, források, tavak és patakok sokaságáról mesél – ezekből adott színes ízelítőt Földváry Gergely történész, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény vezetője a Hegyvidéki Zöld Iroda által szervezett előadásában.

„Gyógyítani, képezni kell” – Frim Jakab „hülyenevelő” intézete

Április 1-jét világszerte a bolondok napjaként ismeri a közvélemény. A modern kori szokások szerint ilyenkor ugratják, megtréfálják egymást az emberek. Bár már több elmélet is napvilágot látott, hogy honnan eredhet ez a hagyomány, még senki sem tudott döntő bizonyítékkal szolgálni. Cikkünkben áttekintjük, hogy a történelem folyamán a különböző civilizációkban miként kezelték a szellemileg sérült embereket, majd bemutatjuk az első hazai értelmi fogyatékosok részére kialakított intézményeket, amelyek a mai XII. kerület területén működtek a 19. második felében. Az egyik a Frim Jakab-féle, Munka elnevezésű intézet volt, a másik Schwartzer Ferenc tébolydája. Mindehhez Magyar Adél Fejezetek az értelmifogyatékosság-kép történetéből című könyvét, valamint Éltes Mátyás Adatok a gyengeelméjű gyermekek oktatásának történetéhez című tanulmányát használtuk, kiegészítve a korabeli sajtó írásaival.

Nem félti a válogatottat a hegyvidéki jéghokis

Nem elég jól korcsolyázni és biztos kézzel terelni a pakkot, ennél sokkal többre van szükség ahhoz, hogy valaki profi jégkorongozó legyen – mondja Varga Milán, aki négyéves kora óta foglalkozik a sportággal. A BGSZ Budai Gimnázium és Szakgimnázium diákját kérdeztük, aki szerint rá kell hangolódni a játékra, amiben a magyarok mindig jók voltak. Ezért is érzi úgy, hogy a közelgő A-csoportos világbajnokságon akár meglepetést is okozhat a válogatott.

„Kis közösség tud nagyobb közösséget építeni”

Tamáska Jánosné népművelő, magyar nyelv és irodalom szakos pedagógus, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban működő Irodalmi Szalon alapítója. Vele beszélgettünk abból az alkalomból, hogy a XII. kerületben végzett kiemelkedő közösségszervező tevékenységéért Hegyvidéki Közösségépítő Díjat kapott március 15-én.

Mi kerüljön a húsvéti asztalra?

Jó dolgunk van: egyre többet süt a nap, megszólaltak a madarak, nyílnak a tavaszi virágok, készülhetünk a húsvétra! A legtöbb család ilyenkor a hagyományos fogásokhoz ragaszkodik, a megszokott sonka, tojás, krumplisaláta összeállításhoz. Vannak, akik a báránysülttel próbálkoznak. A szokás nagy úr, és ez így van jól. Mindennek ellenére érdemes néhány kevésbé ismert étellel bővíteni a húsvéti repertoárt. A bejglit pedig akár fel is válthatja a mutatós kuglófok valamelyike.

Újranyitás: bakancslistás programok a MOMkult-ban

Hangulatos koncertek, érdekes előadások, látványos produkciók, visszatérő favoritok és izgalmas újdonságok – áprilisban ismét megnyitja kapuit a MOM Kulturális Központ. Hambuch Gerda ügyvezető igazgatót az átmeneti bezárással járó kihívásokról, a látogatók és a partnerek visszajelzéseiről, valamint a kihagyhatatlannak ígérkező programokról kérdeztük.

A Hegyvidék Galériába is visszatér az élet

Nem valóság, de nem is álom. Lázadó múzsák, műkincsrablás és csendéletbe komponált hangszerek. Na, de miért üresek Vincent van Gogh székei?! Az energiatakarékossági szünet után különleges kulturális csemegékkel várja vissza a látogatókat a Hegyvidék Galéria. Kallós Judit művészeti vezetővel beszélgettünk, aki nemcsak a kultúra melegéről és kerületünk művészeti örökségéről mesélt, hanem arról is, melyek azok a programok, amiket nem szabad kihagyni.

Super Mario, Pac-Man és a többiek

Éppen harminc éve robbant be a mozikba – Bob Hoskins főszereplésével – a Super Mario Brothers, amely világszerte ismertté tette a Nintendo hasonló nevű videójátékát. Marióval, a mesebeli szörnyekkel küzdő, bajszos vízvezeték-szerelővel is találkozhattak az idén 165 éves Svábhegyi Jókai Mór Általános Iskola és Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai az ünnepi programsorozat részeként rendezett ingyenes családi napon.

Megkezdődhet a kápolnaépítés

A hívek támogatásának köszönhetően hamarosan megkezdődhet a tervpályázaton kiválasztott, két irányban is kinyitható kis kápolna létrehozása az Anna-réten. A Hegyvidéki Önkormányzat által szervezett adománygyűjtés keretében már közel ötvenmillió forint gyűlt össze az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye beruházásában megvalósuló építkezésre.

Március 15-e a mi magyar mitológiánk

A Hegyvidék közbiztonságáért és a közösségek építéséért tett erőfeszítésekért, a kimagasló sport- és edzői teljesítményekért, valamint a helytörténeti gyűjtemény pályázatára beküldött kiváló munkákért adott át díjakat az önkormányzat március 15-én, nemzeti ünnepünk alkalmából. A Hegyvidéki Kulturális Szalonban tartott megemlékezésen Pokorni Zoltán polgármester mondott ünnepi beszédet.