Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Zöldségek a kertben

Tavasszal minden kertbarátban buzog a tettvágy és az optimizmus. Ilyenkor jön el a sokéves tervek megvalósításának ideje. Ezek között előkelő helyet szokott elfoglalni egy kis konyhakert kialakítása, amely megtermi a család asztalára szánt zöldségeket. Hogy a lelkesedés ne végződjék kudarccal, megpróbálunk néhány gyakorlati jó tanácsot adni.

Szurkolókat várnak a Hegyvidéki Olimpiára

Ismét fellobban az olimpiai láng a dr. Koltai Jenő Sportközpontban, ahol május 11-én negyedik alkalommal rendezik meg a Hegyvidéki Olimpiát. Az ókori játékok szellemiségét és külsőségeit egyaránt megidéző versenyen a kerületi általános iskolák ötödik osztályos diákjai vesznek részt. A tunikába öltözött gyerekek ezúttal is hat versenyszámban mérhetik össze ügyességüket a görög városállamok zászlai alatt. A látványosnak ígérkező vetélkedőre a szervezők várják a szurkolókat.

Nyuszik a vízben

Családi úszóversenyt szervezett a MOM Sport Uszoda és Sportközpont úszóiskolája. A hagyományos Nyuszi Kupán közel száz kisebb-nagyobb gyermek vett részt.

Már tüsszögnek a fapollen-allergiások

Sokáig váratott magára a szép tavaszi idő, így számos növény egyszerre kezdte el ontani magából pollenjeit – mostanában a fapollen-allergiásokra várnak nehéz napok, hetek. A legerősebb hazai allergén, a parlagfű virágzása csak a nyár második felében kezdődik, de aki erre a gyomnövényre érzékeny, és szeretne végérvényesen megszabadulni kellemetlen tüneteitől, annak már most érdemes elkezdenie az immunterápiát egy szakorvos közreműködésével.

Műtéttel a Parkinson-kór ellen

A parkinsonos betegek nemzetközi világnapja alkalmából konferenciát szervezett a Szent János Kórház. A laikusok és szakemberek számára egyaránt tanulságos előadásokon egyebek közt a betegség kialakulásáról, illetve a gyógyítás lehetséges módjairól is szó esett. Mint kiderült, a Parkinson-kór tünetei műtéttel ma már nagy eséllyel megszüntethetők.

Kerületi kutyabajok

Az utóbbi időben számos alkalommal érkezett panasz a Hegyvidéki Közterület-felügyelethez a póráz nélkül vezetett kutyák miatt. A gazdák annak ellenére szabadon engedik kedvenceiket belterületi közterületeken, hogy ezt rendelet tiltja.

Engedélyköteles konténerek

Továbbra is kizárólag az önkormányzat előzetes engedélyével lehet építési konténert kihelyezni a közterületekre. A hozzájárulás megadásának egyik feltétele a közterület-használati díj megfizetése. Nem érdemes „trükközni”, az engedély nélkül lerakott konténerek után az önkormányzat akár tízszeres pótdíjat is felszámolhat, amit a megrendelőnek kell megfizetnie.

Tavaszi hangulat a szobában

Talán most már tényleg elhihetjük, hogy itt a tavasz. Ez a tény nem csak a kertes házakban lakók számára öröm – ahogy saját magunkon érezzük a megújulást, növényeink is látványosan jelzik, hogy vége a hosszú hónapokig tartó téli vegetálásnak. Segítsünk nekik a kiteljesedésben!

A "műfaragászati" szakosztálytól a művészeti egyetemig

Lassan hatvan esztendeje, hogy a Hegyvidéken működik a ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetemként ismert felsőoktatási intézmény, amelynek a múltja sokkal régebbre, egészen a XIX. század második feléig nyúlik vissza. Az első hároméves tanfolyamot öt növendék végezte el – azóta "kicsivel" többen kapnak diplomát egy-egy tanév végén a zugligeti iskolában.

Költészet napi szavalóverseny

A költészet napját versmondással lehet a leginkább megünnepelni – hangzott el a Lívia-villában rendezett szavalóversenyen, és negyvenhét harmadikos, valamint tizenöt negyedikes hegyvidéki diák így is tett: legkedvesebb tavaszköszöntő költeményét adta elő a Virányosi Közösségi Ház és a Jókai Klub által szervezett vetélkedőn. Nem is volt egyszerű dolga a szakértő zsűrinek, amikor a legjobbakat kellett kiválasztania.


Magyar népdal: a jövő biztosított

Hét iskola százhatvanöt diákja bizonyította be, hogy a Hegyvidéken komolyan veszik a népzene oktatását. Ennyi gyerek jelentkezett a Hunniareg Budai Módszertani Központ által szervezett idei alsós népdaléneklési versenyre.

Példaértékű a hegyvidéki óvoda–iskola átmenet

A rendkívül népszerű önkormányzati fenntartású hegyvidéki óvodák sikeres működtetéséhez elengedhetetlen, hogy az intézményvezetők mindig időben értesüljenek a munkájukat érintő legfontosabb törvényi változásokról, illetve az újabb fejlesztési lehetőségekről. Az elmúlt hónapokban neves szakmai előadók segítségével ismerhették meg az óvodavezetők a legfrissebb tudnivalókat.

Bölcsődei fejlesztés uniós támogatással

Június elsején kezdődik a Krisztinavárosi Bölcsőde bővítése. A négy hónapig tartó munkálatok során két új csoportszobát alakítanak ki, ami huszonnégy kisgyermek elhelyezését teszi lehetővé, valamint részben felújítják a régi épületszárnyat. A beruházás több mint 160 millió forintba kerül, ennek kilencven százalékát vissza nem térítendő európai uniós pályázati forrásból finanszírozza a Hegyvidéki Önkormányzat.

Megérkeztek az első Erzsébet-utalványok

Mindazok a hatvanadik életévüket betöltött belföldi nyugdíjasok, akik öregségi nyugdíjban részesülnek, nyugdíjuk nem haladja meg a 147 ezer forintot – azaz a 2013. január 1-jén érvényes minimálbér másfélszeresét –, és nincs adóköteles jövedelmük, március közepéig pályázhattak az üdülést támogató Erzsébet-utalványra. A hegyvidéki nyertes pályázók első visszaigazolásait április közepén adta át a kedvezményezetteknek Pokorni Zoltán országgyűlési képviselő.

Szén-monoxid-érzékelők hegyvidéki intézményeknek

A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében az Országos Tűzmegelőzési Bizottság közel kétezer szén-monoxid-érzékelőt vásárolt, ezeket a gázkészüléket használó közintézményeknek juttatják el szerte az országban. A kerületi intézmények tíz műszert kapnak a Hegyvidéki Önkormányzat közreműködésével.

Felújítják a gyenge támfalakat

A rendkívüli téli időjárás a kerületi támfalakat is megviselte. A legtöbb gondot a nagy mennyiségű csapadék miatt kialakuló természetes erózió, valamint az eltömődött vízelvezetők okozzák. Több utcában annyira meggyengültek a rézsűbe épített falazatok, hogy elkerülhetetlen a felújításuk, illetve az átépítésük.

Közönségszavazás dönt a Kaszás Attila-díj nyerteséről

Borovics Tamás, Nyári Oszkár vagy Vass György kaphatja meg idén a Pokorni Zoltán polgármester, valamint a Mozaik Művészegyesület által alapított Kaszás Attila-díjat. A végső döntést a közönség hozza meg, a színházrajongók a www.kaszasattiladij.hu oldalon már voksolhatnak, kié legyen a rangos elismerés. Az alábbiakban a három jelölt vall pályájáról, illetve a díj névadójához fűződő emlékeiről.

Visszamenőleg jár a gépjárműadó-mentesség

A súlyosan mozgáskorlátozott személyek gépjárműadó-mentességének megállapításához január elsejétől az önkormányzat kizárólag az új típusú egészségügyi igazolást fogadhatja el. Mivel ezek kiadásában előfordulhatnak fennakadások, Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére az önhibájukon kívül késedelembe esett jogosultak kérelemre visszakapják az önkormányzattól a gépjárműadóra már befizetett összeget.

Termelői piac a Hegyvidéken!

A ceglédi kistérség termelői személyesen hozzák el friss, szezonális, minőségi, ellenőrzött zöldségeiket, gyümölcseiket a Hegyvidéken élőknek. A Hegyvidéki Termelői Piac hétfőtől péntekig, naponta más helyszínen várja a vásárlókat kedvező árú, megbízható forrásból származó hazai termékekkel munkanapokon 7.00-17.00-ig.

„Hangold újra!” – egyedülálló kezdeményezés a Hegyvidéken

Minden gyermek részese lehessen a zene varázslatos világának – ez a „Hangold újra!” kezdeményezés missziója. A MOM Kulturális Központba látogatók május 11-én átélhetik azt a csodát, amiről a program két életre hívójával, Gergely Éva énekművésszel, szövegíróval, valamint Bársony Bálint Artisjus- és Fonogram-díjas szaxofonossal, zeneszerzővel beszélgettünk.

Muskátli osztás a Hegyvidéken

Öltöztesse virágba kertjét vagy balkonját! A Hegyvidéki Önkormányzat 10 darabos muskátli palántával ajándékozza meg Önt április 27-én, szombaton, 9 órakor. A hat helyszínen a virágokért cserébe könyvadományokat várnak, amelyekkel a határon túli magyar nyelvű könyvtárak gyűjteményeit gyarapítják.