Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jó volt újra együtt lenni

Egy év kihagyás után minden ott folytatódott, ahol abbahagytuk: ismét megállás nélkül pörgött a kosaras körhinta, nagyokat nevettünk Albert, a bábjáték-automata gépies hangon mondott viccein, és jó volt újra együtt körbetáncolni a Városháza teret, miközben azon is szívesen elgondolkodtunk, milyennek szeretnénk látni kerületünket 2040-ben. Az újbóli találkozás öröme és a közösen megélt élmények jelentették az ezúttal három helyszínen – a MOMkult kertjében, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, valamint a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban – megtartott Hegyvidéki Ősz legnagyobb varázsát. (Képgalériánk a cikk alján tekinthető meg a fotókra kattintással.)

„Örömmel kell énekelni!”

Százöt éve született Magyarország leghíresebb tenoristája, Simándy József, a Kossuth-díjas operaénekes, főiskolai tanár, a 20. század „igazi Bánk bánja”, a Hegyvidék díszpolgára. Közismert volt a XII. kerülethez való kötődése, több mint harminc évig élt a Mártonhegyen. Tisztelői, rajongói száma azóta sem csökkent, emléke, hangja összeköt bennünket.

„A véletlenek megett mindig az Isten nevet”

A Hegyvidéki Ősz programjaival egy időben a Diana parkban is zajlott az élet: a terményünnepre várta az érdeklődőket a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület és a Budapest Hegyvidék XII. Kerület Német Nemzetiségi Önkormányzat. A népszerű rendezvény a Hegyvidéki Őszhöz hasonlóan a közösségépítést szolgálja, miközben a résztvevők a német népszokásokkal ismerkedhetnek.

Természetközeli játszóterek és szabadtéri mozgáslehetőségek

A természetközeli játszóterekről, a szabadtéri testmozgásról és a városi zöld területek fejlesztéséről tartott sikeres nemzetközi szakmai konferenciát a Hegyvidéki Önkormányzat. Az ötödik Zöld Környezet és Egészség Akadémia előadásai magyar nyelven is elérhetők.

Miért marad a levegőben a gyalogkakukk?

Amikor a prérifarkas elől menekülő gyalogkakukknak kipörögnek a lábai, egy rövid ideig felemelkedik a levegőbe. A Hegyvidéki Kulturális Szalonban rendezett Kutatók Éjszakáján sok egyéb mellett arról is szó esett, hogy ez miért is van így. A Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársai előadásaikban bepillantást engedtek a különböző tudományterületek titkaiba, közérthető formában, ezzel is népszerűsítve a tanulást és a kutatói életpályát.

Mosólegény és menő menyét a Budakeszi Vadasparkban

Megszokhattuk, hogy ebben az időszakban – ha a járványügyi előírások nem kényszerítik tétlenségre – zsong a Budakeszi Vadaspark. Most sincs ez másképp, egymást érik a látogatók részére szervezett programok, folynak a fejlesztések, és a háttérben láthatatlanul zajlik a szakmai munka is.

Négyesek nagy zenélései a GetCloser jazzfesztiválon

A járvány ellenére „évkihagyás” nélkül folytatódik a rendkívül népszerű, hagyományos hegyvidéki zeneünnep, a GetCloser Jazz Fest. Tavaly tavasszal az utolsó pillanatban, még a karanténidőszak előtt sikerült lebonyolítani, az idén ősszel pedig – minden eddigit meghaladó méretben – három hónapon át tíz zenekar negyven művésze részvételével zajlik a koncertsorozat a MOMkult-ban és a Budapest Kongresszusi Központban. Szeptember utolsó hetében két este a hazai és a nemzetközi szcéna két-két kiemelkedő formációja lépett fel.

Közös sétával és zenével a demencia ellen

Az Alzheimer-kór nemzetközi szimbóluma a nefelejcs virág lila színe. Nem véletlen tehát, hogy a betegség világnapján megtartott közösségi program résztvevői lila lufikkal a kezükben sétáltak el a MOM Kulturális Központtól a Hegyvidéki Kulturális Szalonig. Így hívták fel a figyelmet az egyre többeket érintő demenciára is, amelynek oka leggyakrabban az Alzheimer-kór.

Új COVID-osztály a János kórházban

Minden szempontból kifogástalan körülmények fogadják a betegeket az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő szeptember végén átadott COVID-osztályán. A 27-es épületben az ambuláns ellátás mellett a középsúlyos, súlyos, valamint a lélegeztetésre szoruló emberek ellátása is megoldott. A részletekről dr. Schandl László osztályvezető főorvost kérdeztük.

„Edzések vannak, még akkor is, ha 8 fokos a Balaton”

Ha valaki igazán szeret egy sportágat, nem lehet akadály számára a távolság. A Tamási Áron iskolába járó testvérpár, Kertész Lóránd és Kertész Ágoston hónapokat tölt el edzésekkel a Balatonon, hogy egyre jobb eredményeket érjen el vitorlázásban.

„A legfontosabb, hogy felismerjem, ki miben a legjobb”

Lázár Zsuzsa porcelántervező, a Budai Rajziskola alapító igazgatója, a Hegyvidék új díszpolgára kiváló szervező és tapasztalt oktatási szakember, aki javarészt édesanyjának köszönheti azokat a készségeket, amik alkalmassá tették a munkájára. Beszélgetésünkben arról is szót ejtett, hogy pedagógusként az egyénre fordított különös figyelem erejében hisz, amit szerinte mindenütt vissza kellene csempészni az iskolákba.

Ismét pályázhatnak a társasházak

Vissza nem térítendő anyagi támogatással segíti a társasházakat az önkormányzat. A lakóközösségek a tervezett beruházások mellett vis maior helyzetek rendezésére is pályázhatnak, az ötven albetétnél nagyobb házak ötéves támogatási szerződést köthetnek.

Közös gondolkodás a Városmajor fejlesztéséről

A Városmajor megóvásáért évtizedek óta küzdő Városmajori Parkbarátok Egyesülete találkozóra hívta mindazokat, akik szívükön viselik a zöld terület sorsát, és szívesen elmondják véleményüket a tervezett korszerűsítésekről. A régóta remélt parkfejlesztés a kormány támogatásával elérhető közelségbe került: a várható lépésekről Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár beszélt az egyesület fórumán.

Vágányzár a fogaskerekűn

A városmajori végállomásnál történő kitérőcsere és a vonal alsó szakaszán végzendő pályakarbantartás miatt november 16-ig nem közlekedik a fogaskerekű. A Svábhegyre a 21-es, a 21A vagy a 212-es autóbuszokkal lehet feljutni, míg a Svábhegy és a Széchenyi-hegy között 60-as jelzéssel pótlóbusz jár.

Eötvös Loránd-szobor a Gesztenyés kertben

Felavatták báró Eötvös Loránd fizikus, politikus, akadémikus, egyetemi tanár és hegymászó szobrát a Gesztenyés kertben. Eötvös alakja egy sziklatömbön ül, ezen pedig világhírűvé vált találmánya, az általa kifejlesztett torziós inga rajza látható, ami – a tudós által tervezett több más műszerrel együtt – egykor a Csörsz utcában, a Magyar Optikai Művek elődjében, Süss Nándor finommechanikai műhelyében készült.

Könnyebbé válhat a helyben lakók parkolása

A helyben lakók parkolását megkönnyítő speciális szabályok kidolgozásáról, új településképi rendelet megalkotásáról, a Lejtő úti sporttelepre vonatkozó változtatási tilalom elrendeléséről, valamint a második világháború XII. kerületi áldozatainak készülő városmajori emlékmű feliratáról is döntött a képviselő-testület a legutóbbi ülésén.