Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Pályázat a „XII. Kerület Sportjáért 2021” díj elnyerésére

Az idén is meghirdette a „XII. Kerület Sportjáért 2021” pályázatot a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. Az elismerő címet diákok, sportvezetők, edzők, 18 év feletti és fogyatékos sportolók vehetik át a március 15-i hegyvidéki ünnepi megemlékezésen.

Amerikai teniszösztöndíjért dolgozik a tamásis diák

Nemzetközi tenisztornákon is felállhatott már a dobogóra Berényi Eszter. Bár a Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium tanulója a profik között is kipróbálná magát, most azért dolgozik, hogy bejusson egy amerikai egyetemre.

Már a negyedik oltás is felvehető

Zöld utat kapott a negyedik oltás, a karantén ideje pedig hét napra rövidült. Folytatódnak az oltási akciónapok: januárban minden csütörtökön, pénteken és szombaton előzetes időpontfoglalás nélkül kérhető koronavírus elleni vakcina a kórházi oltópontokon.

Vajdasági konyha balkáni ízekkel

Folytatjuk tavaly megkezdett gasztrosétánkat, melynek során a minket körülvevő, magyarlakta vidékek konyháival szeretnénk megismertetni olvasóinkat. Utunk ezúttal a Vajdaságba vezet, amely Szerbia északi, Magyarországgal határos, közigazgatásilag autonóm tartománya, az egykori Délvidék szűkebb területe, nagyrészt a magyar Alföld déli folytatása. Jelenleg Bácska, Szerémség és a Bánság egy-egy része alkotja. Konyhájában mindhárom táj ízei jelen vannak halászlé, pörköltek, paprikások, kemencében készült ételek formájában. A vajdasági magyarok konyhája alapvetően magyar, ám meghonosodtak benne a legnépszerűbb balkáni ételek, ezekből is érdemes megismerni néhányat, ha a helyi ízekkel szeretnénk barátkozni.

A „Hegyvidék főutcája”, a Böszörményi út (IV.)

Számos különleges üzlet működött a Böszörményi úton az elmúlt közel száz évben. Dr. Saáry Istvánné fényképészé azon kevesek egyike volt, amely túlélte a második világháborús ostromot, és megúszta az államosítást is. A következőkben korabeli újságcikkek és Saáry Éva könyve segítségével idézzük fel a hely történetét, kisebb kronológiai módosításokkal és kiegészítésekkel.

A templomot és a sávszélességet is bővíteni kell!

Aki gyakran jár a Böszörményi úton, az elmúlt két évben végigkísérhette, hogyan bővül és születik újjá a Budahegyvidéki Református Egyházközség temploma. A gyülekezet tagjain kívül ugyanakkor azt már kevesen tudják, mi minden történt a falakon belül. A külső és belső átalakulásról, valamint ennek kapcsán a járvány hatásairól és a digitalizáció kihívásairól Bogárdi Szabó Istvánnal, az egyházközség lelkészi vezetőjével beszélgettünk.

Online tartott közmeghallgatást az önkormányzat

A csillebérci üdülőtelep helyzete, a környékbeli lakókat zavaró dohányboltok, valamint a különféle közlekedési problémák kapcsán számos kérdés érkezett a Hegyvidéki Önkormányzat múlt év végi, online formában megtartott közmeghallgatására. Az összes kérdés és válasz elolvasható www.hegyvidek.hu honlapon és lapunk mellékletében.

„Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!”

Második alkalommal nyerte el a „Zöld Óvoda” kitüntető címet a Városmajori Óvodák, ahol a gyerekeket tudatosan nevelik a természet szeretetére, a fenntarthatóságra, valamint arra, hogy harmóniában éljenek a környezetükkel.

Hogy vannak ma a gyerekek?

„Még mindig, már megint” címmel tartott interaktív online előadást Stáhly Kata pszichológus a Hegyvidéki ONvédelem program Szülői Akadémiája keretében. A Hintalovon Alapítvány munkatársát ennek kapcsán arról kérdeztük, mire érdemes figyelnie a gyerekes családoknak a jelenlegi vírushelyzetben.

A hegyvidéki nemzetiségi önkormányzatok közmeghallgatásai (I.)

A koronavírus-járvány miatt egyévnyi kihagyással tartottak ismét közmeghallgatásokat a Hegyvidéken működő nemzetiségi önkormányzatok 2021 végén. Az érdeklődők arról kaptak képet, hogy a helyi közösségek mivel foglalkoztak az utóbbi időben, és milyen terveik vannak a következő időszakra.

Kedvezménnyel parkolhatnak a hegyvidékiek a Normafánál

A XII. kerületben állandó bejelentett lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező polgárok részére az új parkoló megnyitása óta 50% kedvezményt biztosít a Hegyvidéki Önkormányzat a parkolási díjból a Normafánál. Előzetes regisztrációt követően óránként 220 forintot kell fizetni.

Családi házakba nem csenget be a kéményseprő

Az idén is ingyenesen végzi el a társasházakban a kémények sorvizsgálatát a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve, legyen szó egyéni vagy gyűjtőkéményekről. A családi házban élőknek sem kell fizetniük az ellenőrzésért, de csak akkor, ha az ingatlan természetes személy tulajdona, és cég nincs bejelentve a címre. Nekik azonban már meg kell rendelniük a szolgáltatást a katasztrófavédelemtől, igaz, nem kötelező.

Közmeghallgatás - az önkormányzat válaszai a beérkező kérdésekre

A járványhelyzetre való tekintettel online tartotta meg éves közmeghallgatását a Hegyvidéki Önkormányzat 2021 végén. Az érdeklődők a kérdéseiket, javaslataikat előzetesen, írásos formában küldhették el, személyes meghallgatásra mind a kerületi polgárok, mind az önkormányzat munkatársai egészségének védelme érdekében nem volt mód. Nagyon sok kérdés érkezett, az önkormányzat ezúton is köszöni az itt élők aktív érdeklődését! Mellékletünkben a kérdéseket szöveghűen tettük közzé, tehát nem stilizáltuk, nem javítottuk, pontosan úgy adjuk közre, ahogy a levélíróktól az önkormányzathoz beérkeztek. Az önkormányzattól kapott válaszokat a kérdések alatt olvashatják.