Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Elemér bácsi és a százéves hölgyek

Valószínűleg nemcsak a kislányokat, hanem a nagyobbakat is elbűvöli majd, sőt akár férfiak is örömmel nézik végig a Barabás Villa galériájában látható „Titkokat suttogó babák” című tárlatot. Helmeci Éva gyémántkoszorús baba- és mackókészítő mester életmű-kiállítása ugyanis nem csupán egy kézműves alkotásait mutatja be, hanem egyben időutazás is a múltba.

Szezonzáró lecsós fogások

Legkedvesebb magyar ételeink közé tartozik a lecsó és a töltött paprika, de télen többnyire nélkülöznünk kell ezeket, mert az ilyenkor kapható import paprika méregdrága, és az íze sem közelíti meg a nyári nap érlelte magyarét. Ám eltéve a téli hónapokban nagyszerű szolgálatot tesznek a konyhában, és akkor még nem is beszéltünk az egyre fontosabb takarékossági szempontokról! Noha a hagyományos lecsót mindenki egy régen meghonosodott magyar ételnek tartja, valójában csak a 20. században terjedt el igazán. Elődje feltehetően az 1870-es évektől Magyarországon megtelepedő bolgár kertészek jellegzetes étele volt, amely szabad tűzön sült paprikából, paradicsomból, esetleg más aktuálisan beérett zöldségből készült. Szeptember a lecsószezon vége, még jutányosan kapható paprika és paradicsom, de már nem sokáig, érdemes kihasználni!

Ifjúsági Európa-bajnok lett a hegyvidéki tájfutó

Harminckét ország sportolói vettek részt a tájékozódási futók Salgótarjánban rendezett ifjúsági Európa-bajnokságán. A lányoknál, a serdülők között Mikes Janka, a MOM Hegyvidék versenyzője a sprintszámban győzött, egyéniben a 3. helyen végzett, míg váltóban a 2. helyre hozta be a magyar csapatot. Vele beszélgettünk sok egyéb mellett arról is, hogy számára mi a legvonzóbb a tájfutásban.

Sírollerezők versenyeztek a Normafánál

Közel százan indultak a VIII. Normafa Síroller Kupán, amelyet a szokásoknak megfelelően a Vasas SC Sí Szakosztálya, a Magyar Sí Szövetség és a Normafa Park közösen rendezett meg a Jánoshegyi út felső szakaszán. Valójában nem is egy, hanem két versenyt, ugyanis a 2007 után született igazolt sportolók az ötödik alkalommal meghirdetett Síroller Magyar Kupára is benevezhettek.

„…világot teremtett, és ebben a világban minden az övé”

Százhuszonöt éve született Tamási Áron, az egyik legnagyobb székely magyar író. Mozgalmas élete utolsó húsz évét (1946-tól 1966-ig) a Hegyvidéken töltötte, Alkotás utcai házában sokszor gyűltek össze a kor nagy írói. Az évfordulóra emlékezve tanulmányok, cikkek és a Magyar Művészeti Akadémia új, 2021-es Tamási Áron-kötete segítségével idézzük fel a legfontosabb hozzá kötődő hegyvidéki történeteket.

Megkezdődött az új nevelési év

Nemcsak az iskolákban, hanem a bölcsődékben és az óvodákban is megkezdődött az új nevelési év. A tavaszi felvételi után újra lehetőség van jelentkezni az intézményekbe, amelyek a helyek függvényében tudják fogadni a gyerekeket. Ráadásul az eddiginél is jobb körülmények között, mivel több helyen jelentős fejlesztések történtek a nyáron.

„Láncfűrészes kezek” károsították a környezetet

Lehangoló látvány fogadja az arra járókat a Béla király út és a Bükkös út találkozásánál: a kihalt Vuk-Gerbeaud-villa kertjében csupán néhány rendetlen farakás emlékeztet a néhány hete még ott zöldellő növényzetre. A lendületes tarvágás nem kímélte a szomszédos, önkormányzati tulajdonú telek fáit sem, így jelenleg is több vonalon folyik a vizsgálat a súlyos környezetkárosítás feltárása érdekében.

Fűtsünk tudatosabban, gazdaságosabban!

A fűtési szezon kezdete előtt a küszöbön álló változásokról, a takarékoskodás legegyszerűbb módszereiről és a lakossági fűtés alternatív lehetőségeiről kérdeztük dr. Horváth Miklóst, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék energetikai szakemberét.

Szigorú takarékoskodással vészelhető át az energiakrízis

A bölcsődei, az óvodai és az egészségügyi ellátásokat, amik a legnagyobb hatással vannak a hegyvidéki családok életére, az energia-válsághelyzet idején sem akarja szűkíteni a Hegyvidéki Önkormányzat. Emiatt viszont más területeken, elsősorban a sport- és kulturális intézmények, valamint a polgármesteri hivatal működésében kell rendkívül szigorú takarékossági intézkedéseket hozni – mondta el lapunknak Pokorni Zoltán polgármester, aki arról is beszélt: a téli rezsitámogatás bevezetésével szélesítik az eddigi fűtési támogatásra jogosultak körét.