Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A sikerhez először saját magunkkal kell megküzdeni

Ha mára némileg háttérbe is szorult a jól ismert, a győzelemről és részvételről szóló coubertini eszme, azért a sport lényege mégiscsak ez maradt. No, meg persze az, hogy a sikerhez mindenekelőtt magunkat kell legyőzni. Pontosan úgy, ahogy az ötödikes kerületi diákok teszik minden évben a Hegyvidéki Olimpián, amelyet immár tizennegyedik alkalommal rendezett meg az önkormányzat.

Spárga nemcsak szólóban…

…szólalhat meg a gasztronómia nagyzenekarában, hanem nemes hozzávalók társaságában is. Most van itt a szezonja, amit ki kell használni, mert rövid ideig tart, és a következőig egy évet kell várni. Akár halványsárga, akár haragoszöld, egyaránt gyönyörűség a gyomornak. Ráadásul rendkívül kalóriaszegény: 10 dkg spárgában mindössze 18 kalória van. A tisztítása egyszerű, de a fehér spárgáé időigényesebb, mert a héját a fejétől a talpáig le kell hánta­ni, míg a zöld spárgaszálak­nak csak az alsó egyharmadát kell megtisztítani. A talpából azonban mindkét fajtának ajánlatos eltávolítani egy vasta­gabb szeletet. A spárga párolva szinte önmagában is élvezhető, nem kíván rafinált ízesítést, de könnyen társítható különböző alapanyagokkal, hússal, hallal, tojással, fűszerekkel.

A május másik egyszeri és megismételhetetlen újdonsága, a természet ajándéka a bodzavirág. Ennek tisztítása még egyszerűbb: a virágokat elég vízzel leöblíteni, majd lecsöpögtetni. Így lehet felhasználni szörpkészítéshez, palacsintatésztában sütéshez. A télre szánt teához viszont meg kell szárítani, ami grillrácsra fektetett papírtörölközőn, szellős helyen a legegyszerűbb.

„Szép élet a szinészi élet”

Színlapkihordó, mindenes, hősszerelmes, forradalmár, de mindenekelőtt kora kétségtelenül egyik legmeghatározóbb alakja, akinek szinte mindig igaza volt. Hiszen Pákh Albertnek is megmondta, az ő „borzas feje” előtt mindnyájan kalapot fogunk emelni! A Bajor Gizi Színészmúzeum új időszaki kiállításán nemcsak a magyar nyelvű színjátszás fontos epizódjait, hanem Petőfi Sándort mint színészt is megismerhetjük.

A Lívia-villa története

Újra megnyílt a klasszicista stílusú Lívia-villa a Svábhegyen. A Budapest 100 építészeti-kulturális fesztivál keretében meg is lehetett tekinteni az épületet, ez alkalomból különleges helytörténeti séta és előadás várta a látogatókat. A villa történetét Szádvári Lídia és Schneider-Bánfalvi Tamás anyaggyűjtésére, a Budapest Főváros Levéltára adataira és különböző kutatásokra támaszkodva elevenítjük fel.

Fiókadömping a hegyvidéki madárodúkban

A madárodúk tavaszi ellenőrzése remek családi program. A legszebb arcát mutató tavaszi erdőben kisebbek és nagyobbak is őszinte kíváncsisággal várták az odúk fedeleinek felnyitását – és nem is maradt el a meglepetés.

Kutya jó nap volt a Hegyvidéken!

Nincsenek kutyások és nem kutyások; a komondor nem vakul meg, ha levágják a szemébe lógó szőrszálakat, ez csak városi legenda; a pórázt pedig 2700-ban barbár eszköznek gondolják majd a hiperükunokáink. Persze addig még sok a teendőnk a felelős állattartás területén is. Még az eső sem tudta beárnyékolni a Kutya jó napot a Gesztenyés kertben, ahol számtalan kulisszatitok derült ki négylábú barátainkról.

Játszva tanulják a KRESZ-t az óvodások

„Biztonságosan az iskolába” címmel a XII. kerületből indult el a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet országos közlekedésbiztonsági programja. Ennek keretében a nagycsoportos óvodások a közlekedési ismereteiket fejlesztő játékokban vehetnek részt, valamint hasznos ajándékokat kapnak. Az összesen ezer hegyvidéki ajándékcsomagban a gyerekek biztonságos közlekedéséhez és az iskolakezdéshez szükséges eszközök találhatók.

Kézilabdás kiválósággal sportoltak a diákok

A sport az egészséges életmód elengedhetetlen része, egyúttal az egyik legjobb közösségépítő elfoglaltság – akkor is, ha űzik, akkor is, ha csak nézik. A Fekete István iskola diákjainak életében azonban ennél is többet jelent: a fejlesztésük fontos eszköze. A legutóbbi sportprogramjuk vendége egy élsportoló, Széles Ákos kézilabdázó volt.

A tehetség utat tör magának

„Minden emberben van tehetség, nincs olyan gyerek, akiben ne szunnyadna ennek valamilyen fajtája. A tehetség megvalósulásának választóvize, hogy az alany és a vele foglalkozók összmunkája felszínre hozza ezt, vagy sem” – Czeizel Endre gondolata tökéletesen leírja mindazt, amit a 47. Gyógypedagógiai Intézmények Kulturális Fesztiváljának fellépői nyújtottak. Zene, tánc, ének, vers, próza és színjátszás műfajában mutatkoztak be a gyógypedagógiai intézmények diákjai a Gennaro Verolino iskolában.

Az első értő fül és érző szív

Hogyan tudnak szakemberek bevonásával segítséget nyújtani bajba jutott társaiknak? – erről tanultak azok a hegyvidéki középiskolások, akik az elmúlt tanévben elvégezték a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ kortárssegítői képzését. Okleveleiket családias hangulatú ünnepségen vették át a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

Klímastratégia – a változtatáshoz mindenkire szükség van!

Villámárvíz, orkánerejű szél, hőségrekordok. Évek óta halljuk, olvassuk a klímával foglalkozó szakemberek figyelmeztetéseit. Napjainkban is a májusi esők okoznak komoly problémákat több helyen a világban, mégis hajlamosak vagyunk bagatellizálni a klímaváltozás tényét. Tavaly perzselő hőség és vízhiány terhelte a nyarunkat, erre a jövőben is egyre gyakrabban számíthatunk. A megelőzéssel és a kedvezőtlen hatások mérséklésének lehetőségével mindannyiunknak és a településeknek egyenként is foglalkozniuk kell. A változás reményéhez szükség van a szakemberek által kidolgozott és a Hegyvidéki Önkormányzat által nemrég elfogadott klímastratégiára, valamint a széles körű együttműködésre is. Mindenkinek tennie kell azért, hogy szűkebb környezetünk továbbra is az a kedvelt, zöld menedék maradhasson, amilyennek megszerettük!

Zöldül a Böszikert

Eltűntek a munkagépek, a hónapok óta tartó előkészítés után a Böszikert ágyástulajdonosai végre szerszámokat ragadhattak és munkához láthattak. Ennek eredményeként a napokban a helyükre kerültek az első virágpalánták.