Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Elöregedtek a hegyvidéki lakások, sürgető a megoldás

Időről időre visszatérő vitatéma a Hegyvidéken az építkezések száma. Vannak, akik soknak érzik – érthető módon leginkább azok, akik az érintett beruházások közvetlen közelében élnek. Mások viszont – legfőképpen a fiatal családosok, akik szinte egyáltalán nem találnak maguknak lakhatást a XII. kerületben – keveslik az új, megfizethető árú lakások számát. A számok az utóbbiak igazát erősítik. Míg a Hegyvidéken alig 800 új lakás épült az elmúlt tíz évben, addig a többi budai kerületben összesen több mint 15 ezer. A különbség szembetűnő, a következményeket mindannyian érezzük: egekbe szökő lakásárak, csökkenő lakosságszám, miközben az agglomerációból ingázók száma drasztikusan megnőtt. Ezt pedig ma már nemcsak a főutakon dugóban ülők érzik meg, hanem a kis lakóutcákban élők is, hiszen ezeket ajánlják menekülő útvonalként az útvonaltervező applikációk. A hegyvidéki lakáshelyzetről, továbbá ezzel összefüggésben a zöld területek értékéről és ezek megóvásának szükségességéről Balás Gábor közgazdásszal, a HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ ügyvezetőjével, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökségi tagjával beszélgettünk.

Biztonságos és szép lett a Gaál József úti játszótér

Négy ütemben újíttatta fel az önkormányzat a Gaál József út és a Határőr út találkozásánál lévő játszóteret. A teljes egészében megszépült teret Fonti Krisztina alpolgármester és dr. Harmos Andrea, a körzet önkormányzati képviselője adta át a környékbeli családoknak.

Nagy felületű útépítések kezdődtek

Folyamatosan gondoskodik a Hegyvidéki Önkormányzat a XII. kerületi utak, járdák, lépcsők karbantartásáról és fejlesztéséről. A tavaszi időszak különösen alkalmas a felújításokra, így a jó időt kihasználva az idén is jelentős munkálatok kezdődtek. Érdemes tudni, hogy az önkormányzathoz a gyalogos útvonalak mellett azok az utak tartoznak, amelyeken nem jár tömegközlekedési eszköz, a többi útszakasz a főváros kezelésében áll.

MEGÚJULÓ VÉDETT ÉRTÉKEINK - A Normafa Síház felújítása és bővítése

A Normafa közvetlen és tágabb környezetének rendezésekor a Hegyvidéki Önkormányzat számára kiemelt szempont volt a pusztuló építészeti értékek megmentése, valamint ezek új, életképes funkciókkal való megtöltése. Az értékmegőrző felújítások eredményeit az Octogon című építészeti szakfolyóirat is méltatta: most és a következő lapszámainkban az ebben megjelenő írásokat tesszük közzé – elsőként a Normafa Síházról.

Ne milliárdosok rezervátuma legyen a kerület!

Budapest lakossága jelentősen csökkent, míg a szomszédos településeké rohamosan nőtt az elmúlt évtizedben, és ezt leginkább az agglomerációval határos kerületek érzik meg, köztük a Hegyvidék is. Mi az oka a tömeges kiköltözéseknek, milyen összefüggésben van ez a kerület lakásállományának minőségével, mennyiségével, van-e lakhatási válság, és mindez milyen hatással van a mindennapjainkra, például a közlekedésre? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat Pokorni Zoltán polgármesterrel és Kocsis János városszociológussal, a Magyar Urbanisztikai Társaság alelnökével.

Hegyvidéki díjat kapott a magyar sífutás doyenje

Négyszer járt olimpián, 1974-ben biatlonban az év sportolójának választották, kétszeres életműdíjas, ötször egymás után kiváló utánpótlás-nevelésért kapott elismerést. A március 15-i hegyvidéki megemlékezés alkalmából a XII. kerület sportjáért végzett kiemelkedő munkájáért tüntette ki az önkormányzat Holló Miklóst, a Vasas örökös bajnokát, akinek a neve összeforrott a magyar sífutással. A 80. születésnapját tavaly ünneplő és a mai napig ideje nagyobb részét a Normafánál töltő sportvezetővel beszélgettünk.

„A kutyatartás öröm és felelősség”

„Nem csupán kedvencünk jóllétéről kell gondoskodnunk, de a körülöttünk élők biztonságára, nyugalmára és környezetünk tisztaságára is ügyelnünk kell” – mondta Fonti Krisztina, akivel kutyasétáltatás közben beszélgettünk. Az alpolgármestert a kutyapiszokmentes Hegyvidék érdekében indított kezdeményezésekről, az ingyenesen elérhető veszettség elleni oltásról és a felelős kutyatartásról kérdeztük. Közben pedig a lapkasajt és az ufóleszállóhely rejtélye is szóba került.

Tavasszal főzzünk könnyen!

Április közepére megjelennek a primőrök, amelyeket – az egész évi nagy zöldségválaszték ellenére – már igencsak vártunk. A piros retek, a harsányzöld újhagyma, az illatos medvehagyma és társai nemcsak jókedvre derítenek, hanem azonnali kipróbálásra csábítanak mindenkit. A többnapi ünnepi vendégeskedés, a nagy sütés-főzés, evés után jól is esik néhány egyszerű fogás a gyomroknak és némi pihenés a háziasszonyoknak.

A meglepett majom és a kerületi araukária

Egy ritka dél-amerikai faj csodaszép példánya áll egy Sárospatak úti kertben, amire a Hegyvidéki Zöld Iroda különleges fákkal kapcsolatos felhívására beérkező egyik lakossági levél irányította rá a figyelmet. A különleges növény látványa mindenképpen megér egy kellemes tavaszi sétát – kedvcsinálónak pedig összegyűjtöttük a nálunk elvétve megtalálható fenyőféléhez kapcsolódó érdekességeket.

Kubai sakkvilágbajnok a Siesta Szanatóriumban

Néhány évvel a szabadságharc után, 1852-ben kezdte meg működését Schwartzer Ferenc ideggyógyintézete a mai Ráth György utca környékén, idilli környezetben. Az utódintézmény később a református egyházé lett, majd 1921-ben hivatalosan is létrejött az akkor már inkább luxus- és magánegészségügyi intézménynek számító Siesta Szanatórium – amely 1928-ban nemzetközi sakkversenynek adott helyet.

Nyugalom és vidámság, mozgalmasság és befelé fordulás

Wirth Zoltán korábban is szeretett rajzolni, de igazán komolyan azóta foglalkozik ezzel, amióta a balesete utáni rehabilitációját a művészeti munka is segítette. Grafikáiból, szén- és pasztellképeiből most a Hegyvidéki Kulturális Szalon Tamási Áron-termében nyílt kiállítás.