Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Születésnapi időutazás a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteménnyel

Mátyás király tényleg álruhában járta az utcákat? Az árpa leve nem „Árpád ivadékának” való? Miért kevert Barabás Miklós fél kupa tejet a festékbe? És hová tűnt a másik fele? Hasonló kérdésekre kaptunk választ a X. Hegytörténeti Konferencián, amin neves kutatók és szakértők vezetésével indulhattunk izgalmas időutazásra. A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény fennállásának 50. évfordulóját ünneplő, telt házas előadásokon nemcsak kerületünk fél évezredes történelmével ismerkedhettünk, hanem azt is megtudtuk, milyen fontos feladat vár a következő generációkra.

Műfajok és művészetek találkozása a Cziffra György Fesztiválon (1.)

Hazánk egyik legsikeresebb és legkülönlegesebb, immár nemzetközivé nőtt programsorozata a Cziffra György Fesztivál, amelyről nem kis büszkeséggel állíthatjuk, hogy a Hegyvidékről, a MOM Kulturális Központból indult. A kezdetekről és a közelgő programokról Hambuch Gerdát, a MOMkult ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Környezetvédő programok a fenntarthatóságért

Az előző év is bővelkedett a Hegyvidék környezeti fenntarthatóságát célzó önkormányzati programokban, rendezvényekben. A sokszínű kezdeményezések jó része az idén is folytatódik, ezért a teljesség igénye nélkül igyekszünk áttekintést adni, milyen akciókban vehettek, vehetnek részt a XII. kerületi polgárok.

Átalakul a hulladékgazdálkodási rendszer

Ebben az évben a lakosság számára is elérhető módon bővül a szelektív hulladékgyűjtés hálózata. Ennek eredményeként fenntarthatóbbá válik a hazai hulladékgazdálkodás, és jelentősen növekszik az újrahasznosítás aránya – ígérik a szakemberek.

Konyhánk szerény szereplője: a hagyma

Hagymánk mindig van bőven, de valljuk be őszintén, nem nagyon becsüljük. Magától értetődő mozdu­lattal süllyesztjük kosarunkba a piacon, és ugyanilyen természe­tességgel tesszük nyersen, sütve vagy párolva majd’ minden ételünkbe. Nincs még egy olyan növény, amihez annyi legenda, mitikus történet, vallási hiedelem fűződne, mint a vöröshagy­mához. Az egyiptomi sírkamrák hieroglifái között a növekedés, a termékenység szimbólumaként jele­nik meg. A rómaiak megvetéssel beszéltek róla, ők a drága keleti fűszereknek hódoltak. A mohamedánok egyenesen a sátánnak tulajdonították, úgy tartva, hogy amikor azt kiűzték a paradicsomból, eszeveszetten menekült, és ahová a jobb patájával lépett, ott vöröshagyma, ahová a ballal, ott fokhagyma termett. Kellemetlen illatukat pedig az ő kénköves leheletétől kapták. A vöröshagyma gyógyító, antibakteriális hatása különösen ilyenkor, télvíz idején fontos. Segít megelőzni a fertőzéseket, aprításakor ugyanis a légzéssel bejutó anyagok dezinficiálják az orr, a szájüreg és a torok nyálkahártyáját. Vékonyan felkarikázva, egyszerű ecetes, sós, olajos öntettel, ideális gyors salátának. Miután önálló fogásként nem nagyon honosodott meg a magyar konyhában, ezért most néhány ilyen receptet gyűjtöttünk össze.

„Éhes vagyok a sikerre, még tovább akarok jutni!”

Hiába a legnépszerűbb küzdősport, sokáig kellett várni a karate olimpiai bemutatkozására, de végül csak bekerült a legutóbbi, tokiói ötkarikás játékok programjába. A sportág legrangosabb versenyeit a World Karate Federation (WKF), azaz a Karate Világszövetség szervezi, és nem sokkal az olimpia után az ebben a szabályrendszerben rendezett korosztályos Európa-bajnokságon komoly magyar sikerek is születtek. Az ezüstérmet szerző Dévényi Bencével, a Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium diákjával beszélgettünk, akire hamarosan újabb megméretés vár világversenyen.

Úszás és tollaslabda az Aktív Hegyvidék kínálatában

A kéthetes téli szünet után folytatódik a XII. kerületiek részére ingyenes sportolási és edzéslehetőségeket biztosító Aktív Hegyvidék programsorozat. Újból lehet ingyen úszni, és sokak örömére bekerül a kínálatba a tollaslabda, míg a pingpong kedvelői az eddiginél fél órával többet játszhatnak.

Minden szerhasználat a kipróbálással kezdődik (1.)

A korábbi lapszámainkban megjelenő cikkeinkből kiderül, hogy drog szempontjából biztonságos terület a Hegyvidék, még a leginkább veszélyeztetett fiatal korosztály tagjainak körében sem jellemző a kábítószer-használat. Annak érdekében, hogy ez így is maradjon, érdemes tovább foglalkozni a témával, jobban megismerni, milyen drogok léteznek, kik, hogyan és miért szokhatnak rá a szerekre. Erről beszélgettünk dr. Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológussal, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara adjunktusával, az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet munkatársával.

A hegyvidéki nemzetiségi önkormányzatok közmeghallgatásai (1.)

A XII. kerület gazdag kulturális és társadalmi életét színesítik a nemzetiségi önkormányzatok, amelyek munkáját a Hegyvidéki Önkormányzat is támogatja. Így valósulhatnak meg azok a programok, amik hozzájárulnak a különböző közösségek megmaradásához, hagyományaik ápolásához, és még inkább összekovácsolják a tagjaikat. A nemzetiségi önkormányzatok minden év végén megtartják közmeghallgatásaikat, így történt ez 2023-ban is.

Ünnepi ebéd a hegyvidéki időseknek

Gondoskodásra nem csak az ünnepek idején van szükség, ilyenkor azonban kiemelt jelentősége van az érintettek számára. Ebben az időszakban tudatosul ugyanis igazán, mennyire fontos az, hogy szükség esetén számíthatnak a családtagok, rokonok, barátok, vagy akár az önkormányzat és a kerületi intézmények segítségére.