Édes, pikáns, fűszeres télirevalók
A szilva és édestestvére, a ringló, ha jól megért, lekvárnak való. A szilvalekvárt mégis érdemesebb készen venni, mint otthon vesződni vele, mert sohasem lesz olyan, mint az üstben főtt, igazi szatmári. Ám ha kissé éretlen a gyümölcs, attól még kitűnő befőtt és izgalmas savanyúság alapja lehet. Néhány üveg ecetes szilva jól jön majd télen a sültekhez, a szilvareszter pedig a császármorzsához, gombóchoz.
A paradicsompaprika színét és formáját a paradicsomtól, leheletnyit édes, ropogós húsát a paprikától, nevét pedig mindkét „szülőjétől” örökölte. Különleges ízének köszönhetően remek savanyúságok, ételízesítők készíthetők belőle.
Aki már állt a kezében nagy gonddal eltett, de megromlott befőttel vagy lekvárral, az egyetért azzal, hogy a biztos eltarthatóság érdekében nem mindig kerülhetjük el a tartósítószer használatát. Az esetek egy részében azonban nincs rá szükség. Aki mégis nagyon biztos akar lenni a dolgában, két celofánréteg vagy egy celofánborítás és a csavaros tető közé szórhat egy csipetnyi tartósítószert.