Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Közmeghallgatást tartott az önkormányzat

Leginkább az utakkal, járdákkal kapcsolatos témák kerültek terítékre, de a hétvégén sem szünetelő építkezésekről és a lelassult telekommunikációs fejlesztésekről is kérdezték a lakók a Hegyvidéki Önkormányzat vezetőit az idei közmeghallgatáson.

Advent a Hegyvidéken

A Hegyvidéki Önkormányzat előtti Városháza téren vár minden korosztályt az Advent a Hegyvidéken elnevezésű programsorozat december 24-ig, koncertekkel, játszóházzal, ajándékkészítő foglalkozással, finom falatokkal, nemes nedűkkel és gyönyörű, egyedi kézműves termékekkel.

Az asztal körül gyűlik össze a család az ünnepek alatt

Közeleg az év legmeghittebb ünnepe. A családi összejövetelek ilyenkor leginkább a terített asztal köré rendeződnek, hiszen itt lehet a legkellemesebben megbeszélni az elmúlt év történéseit, miközben jobbnál jobb fogások kerülnek a tányérokra, és tűnnek el onnan rövid időn belül. Nincs meddőbb küzdelem, mint a házimunka, még sincs kifizetődőbb. A jól sikerült ételekre, amikkel annyit vesződünk, és amik percek alatt a családtagok bendőjében végzik, még sokáig szívesen emlékszik vissza mindenki.

„A golf a világ egyik legjobb játéka”

Tanulmányok szerint a golfozók átlagosan öt évvel hosszabb ideig élnek, egészségesebbek, és a mentális képességeik is jobbak, mint egy átlagemberé. Az Arany János iskola 11. évfolyamára járó Greff Bálint azonban nem ezek miatt, hanem a játék, a sport szeretetéért választotta a golfot, amiben fiatal kora ellenére már számos kiváló eredményt ért el. Ezekről is beszélgettünk vele.

Karácsonyi asztalok Európa országaiban

Öreg kontinensünk népeinek életét ezekben a napokban a karácsonyi rítusok szövik át. A családi szokásoknak, a karácsonyfa-állításnak, az otthonok feldíszítésének, az ajándékozásnak, az együttlétnek, a jókedvnek és az elcsendesedésnek éppúgy megvan a rendje mindenütt, mint a karácsonyi ételeknek, hagyományos fogásoknak. Igaz, nincs egységes karácsonyi európai konyha, vannak számunkra ismeretlen ízek, de sok a hasonlóság is. Ám az öröm, hogy körülülhetjük az ünnepi asztalt, ugyanaz. Európában mindegyik mellé letelepedhetnénk, hozzátartozónak érezhetnénk magunkat.

„A hazáért 1914–1918” 3. Emlékmű a Városmajorban

A „Nagy háború” utolsó centenáriumi évének végéhez érve a Hegyvidéken található három első világháborús emlékmű történetét elevenítettük fel. Az utolsó a sorban a Tábori vadászok emlékműve, amely a Városmajorban kapott helyet.

Mozgásszervi szűrések gyermekkorban

Számos súlyos, egész életen át maradandó mozgásszervi rendellenesség megelőzhető a gyermekkori szűrésekkel, ezért fontos a vizsgálatokon való részvétel – hívta fel a figyelmet az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem novemberi előadásában dr. Lajos Éva ortopéd szakorvos, aki a megelőzési lehetőségekről is beszélt.

„Nem szabad elvéteni az irányt”

A gyermekvállalás senki számára se jelentse a szegénység vállalását – Gulyás Gergely szerint elsősorban ez az alapelv vezérli a kormányt a családpolitikai döntései során. A Hegyvidék országgyűlési képviselője, a Miniszterelnökség vezetője erről beszélt évértékelő interjúnkban, amiben a most zajló nemzeti konzultációról, valamint további fontos XII. kerületi témákról is szó esett.

Közmeghallgatást tartottak a nemzetiségi önkormányzatok (1.)

Fontos részei a Hegyvidék köz- és kulturális életének a helyi nemzetiségi önkormányzatok által szervezett programok. Az idei eseményekről és a jövő évi tervekről a szokásoknak megfelelően év végi közmeghallgatásokon számoltak be a képviselők.

TÉR_KÖZ, a mesebeli kőleves

A Hegyvidéki Kulturális Szalonban állították ki azokat a terveket, amiket a közösségi terek fejlesztésére kiírt fővárosi TÉR_KÖZ pályázatra nyújtottak be az idén a kerületi önkormányzatok. A XII. kerületből a Tállya utcai játszótér és park fejlesztésének koncepciója szerepel a tárlaton.

Rászorulókon segítettek a diákok

„Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni” – int mindnyájunkat Márai Sándor. Az idén ismét megannyi nehezen élő családnak, rászorulónak, gyereknek és idősnek hozták el ezt a csodát a hegyvidéki iskolák diákjai, akik karácsonyra készülődve különböző segítő, adománygyűjtő programokban vettek részt.