Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Dezső és más különleges hegyvidéki fák

A Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodája arra kérte a kerületieket, mutassák be a lakókörnyezetükben élő, koros, szép vagy más szempontból érdekes fákat, hogy a növénytani ritkaságok közös kincsünkké válhassanak. Három rendkívüli példánnyal ismerkedünk meg most.

Egyre sokszínűbb a városi kaszálórét

A fenntarthatóság érdekében évek óta speciális, természetvédelmi szemléletű kezelést kap az Istenhegyi úton található kis zöld terület. Az idén is elkészült a vadvirágos rét állapotfelmérése, ami kismértékű javulást állapított meg.

Sikerélményt ígér a magaságyások művelése

A kopár udvarok, lekövezett felületek vagy árnyékos sarkok zöldítése érdekében magaságyások építését ösztönző pályázatot hirdet a Hegyvidéki Önkormányzat. Az idén beadott kérelmek alapján a helyi igények szerint méretezett ágyások már jövő tavasszal kizöldülhetnek, segíthetik a fenntarthatóságot, egyúttal bizonyíthatják, hogy a kertészkedésnek jótékony hatása van az emberekre és a közösségekre is.

Komposztálással a fenntarthatóságért

A hosszú távú gondolkodás része a fenntartható kertészkedés is, aminek egyik legfontosabb eleme manapság a komposztálás. A hulladékhasznosítás minél szélesebb körben történő terjedéséről gondoskodik a Hegyvidéki Önkormányzat a komposztálókeret-osztással, amelyet az idén már tizenötödik alkalommal szervezett meg. Az akcióban mind a kétszáz impregnált fakeret gazdára talált.

Bő termést hozott az első év a Böszikertben

A végéhez közeledik a szabadtéri kertészkedés szezonja, a Böszikert közösségének tagjai is elkezdték téliesíteni ágyásaikat. A gazdák még utoljára betakarítják terméseiket, és – ahogy egy fenntartható módon működő kerthez illik – komposztálóba teszik, valamint komposztálás céljából az ágyásaik tetejére helyezik a kiszedett egynyári növényeiket.

Több mint ezer új fával lesz zöldebb a Hegyvidék

Az Árnyas Hegyvidék program országosan egyedülálló kezdeményezés, amellyel az önkormányzat a környezeti fenntarthatóságot is segíteni akarja. A városok jövőbeni élhetőségével kapcsolatban ugyanis kulcskérdés, hogy ne csak a közterületeken, hanem a társasházi és magánkertekben is egyre több fa legyen. A program keretében a jelentkezők önkormányzati képviselőktől vehették át a korábban igényelt őshonos facsemetéket.

„A művészet számomra örök”

Teve a Hollósy Simon utcai játszótéren, fekvő nő a Vérmezőn, Egressy Béni mellszobra az önkormányzatnál, Szent Korona a Vatikánban – csak néhány ismert alkotás Nagy István Jánostól, akit tíz év után sikerült ismét „rávenni” arra, hogy önálló kiállításon mutassa meg alkotásait. A Barabás Villában kisplasztikák, érmék, monumentális körplasztikák és domborművek mesélnek hitről, nemzeti értékekről, női varázsról és egy olyan „bujkáló képzőművészeti zseni” életművéről, aki mindig azt tette, amit kellett.

Madách Imre, a legvilágiasabb alkotó

Az idén ünnepeljük Petőfi Sándor és Madách Imre születésének bicentenáriumát. Sohasem találkoztak; Petőfi életműve lezárult, mire Madách írói hírnevet szerzett. Az ember tragédiája szerzőjének életéről és fő művéről tartott előadást Tamáska Jánosné magyartanár a Hegyvidéki Kulturális Szalonban zajló Irodalmi Szalonban.

Ki mit tud a Hegyvidékről?

A „Ki mit tud?” a Magyar Televízió egyik legsikeresebb kulturális tehetségkutató műsora volt. Ötlete a MOM Kultúrházból eredt, amiről 2021. november 2-i lapszámunkban részletesen olvashatnak. Az örökséget folytatva, a „Budapest 150” emlékév részeként, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény június 15-én kvízestet szervez a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, ahol mindenki megmutathatja, mennyire ismeri szűkebb környezete történetét. Ezúttal ehhez adunk egy kis kedvcsinálót, nem mellékesen megemlítve, hogy egyes történetek akár a vetélkedő kérdései között is felbukkanhatnak majd.

Zöld falakkal a hőség ellen

Egyre gyakrabban lehet hallani az épületek falára futtatott növények jótékony hatásairól. Az ültetésük, nevelésük hasznos eszköz lehet lakókörnyezetünk élhetőségének fenntartása érdekében.

Kerti élet a tuján túl

Az éghajlatváltozás nem kíméli kertjeink, parkjaink növényeit sem. Aki nem hiszi, sétáljon egy kiadósat a Hegyvidéken, és számolja meg az útjába eső kiszáradt fenyőket, tujákat! Hogyan lehet klímaállóvá tenni a kertet és a növényeinket? Az alkalmazkodásnak vannak nagyon egyszerű módjai és az egész kert átépítésével járó megoldásai is. Bármelyik eredményesebb, mint magára hagyni a növényeket ebben a kilátástalannak tetsző helyzetben.

Áttörés jöhet a cukorbetegség gyógyításában

Budapesten elsőként a Észak-budai Szent János Centrumkórház II. Belgyógyászat-Diabetológiai Osztályán tesztelték azt az újonnan kifejlesztett készítményt, amely lehetőséget adhat az 1-es típusú diabétesz gyógyítására. A nemzetközi kutatás részleteiről, valamint az eddigi eredményekről dr. Kis János Tibort, a II. Belgyógyászat-Diabetológiai Osztály részlegvezető főorvosát, az Inzulinpumpa Centrum vezetőjét kérdeztük. A történelmi pillanatokban azzal a fiatal férfival is sikerült beszélnünk, aki önként vesz rész a nemzetközi programban.

Álompár: a korai karalábé és a petrezselyem

Az idei, zsenge karalábé nyersen ropogtatva önmagában is remek nassolnivaló – nemcsak azoknak, akik az egészséges életmód hívei, hanem a fogyókúrázóknak is, mert 10 dekája mindössze 27 kalóriát tartalmaz. Fejlődése idején a kis karalábé fáradhatatlanul gyűjti magába az ásványi anyagokat és nyomelemeket, olyanná válik, mint valami kombinált gyógykészítmény. Nagyon gazdag B-vitaminokban, különösen sok B6-vitamint tartalmaz. Egy 12 dekás gumó fedezi egy felnőtt egész napi C-vitamin-szükségletét. Kiváló immunerősítő, de jó tudni, hogy nitráttartalma miatt a főtt karalábét nem szabad felmelegíteni.

Karalábéból szinte minden étkezéshez megfelelő fogást készíthetünk: nyersen reszelve, a levét kipréselve dzsúszként kínálhatjuk, párolva, főzelék formájában, töltve, rakva, rántva is tálalható. Csak zsengén jó, mert ha nem kapott elég vizet a növekedése során, akkor fás lehet, ami élvezhetetlenné teszi. Főleg a nagy fej gyanús, ezért vásárláskor érdemes kisebbeket választani. A karalábénak sok barátja van a konyhában, például az újkrumpli, az újhagyma vagy a zsenge sárgarépa. A petrezselyemmel pedig igazi álompárt alkotnak!

A kétkezes kézilabdás kalandozásai

Játszott a Fradiban és Németországban, most éppen a Budai Farkasokat erősíti Széles Ákos. A Testnevelési Egyetemre járó kézilabdázó egyike azon keveseknek, akik mindkét kezükkel jó barátságban vannak a labdával, ezt a tudását pedig előszeretettel kamatoztatja is a pályán, a védők nem kis bánatára.

Sváb pünkösdi búcsú nem csak sváboknak

Legalább egy évszázada tartják meg saját pünkösdi búcsújukat a svábhegyi svábok, hogy így is őrizzék nyelvüket és szokásaikat. A szép hagyományt folytatva a Budapest Hegyvidék XII. Kerület Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület az idén is közösen rendezte meg a sokszínű programot a Diana parkban.

Szobrot kapott a „magyar irodalom székely realista táltosa”

Halála évfordulóján, a nemzeti összetartozás napja előtt avatták fel Tamási Áron első egész alakos fővárosi szobrát a Kiss János altábornagy utcai tanítóképző épülete előtt. Az élete utolsó húsz évét a Hegyvidéken töltő székely magyar író új emlékművénél Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Tamási-emlékév fővédnöke, Pokorni Zoltán polgármester és Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke mondott avatóbeszédet.

Ajándék öntözőrendszer a Böszikertben

Egy kertészeti vállalkozó nagylelkűségének köszönhetően automata öntözőrendszer látja el éltető vízzel a kerület első közösségi kertje, a Böszikert virágait és cserjéit. Az esőérzékelő lehetővé teszi, hogy csapadékos napokon ne működjön feleslegesen az öntöző.

Sikerült megőrizni a gazdálkodás egyensúlyát

A 2022-es költségvetés végrehajtásáról, a társasházi pályázaton maximálisan elnyerhető támogatási összeg megduplázásáról, az Ukrajnából menekült családoknak nyújtandó segítségről és egy békepárti nyilatkozatról is döntött a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete a legutóbbi ülésén.

„Hegyvidék, én így szeretlek!”

Az alpolgármestert elrabolták, de voltak, akik saját magukat tüntették el. Tündérek és Árgyélusok tartottak lakodalmasmenetet, amire titokban a sárkány is ellátogatott – láttuk. Közben kedves plüssmackók születtek, hihetetlen varázslatok váltak valóra, görkoriban táncoló családok repültek vissza az időben, a pánikszobában pedig nyugalom uralkodott. Az már csak hab a sörön, hogy volt, aki egy kétméteres lufikígyót is lenyelt – kellett hozzá IQ! Mesébe illő pillanatokkal érkezett el a Hegyvidéki Nyár, amely a MOMkult kertjében és a Sirály sétányon ragyogta be a tartalmas kikapcsolódásra vágyók hétvégéjét.