Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mitől sötétednek Munkácsy Mihály festményei?

Nincs még egy olyan széles körben ismert festéstechnikai kérdés a magyar művészettörténetben, mint a Munkácsy-képek sötétedésének problémája. A neves magyar festőművész születésének 175. évfordulója alkalmából tartott, vetítéssel egybekötött előadásában sok érdekességet mesélt erről Végvári Zsófia, a Festményvizsgálati Labor vezetője a Hegyvidék Galériában.

Az alkotásnak sosincs vége

Rongyból készült ékszerek, tunikatervek, „telefonelfekvő” és folyamatosan alakuló, szőtt kempingszék – különösen színes lett a Jókai iskola idei kiállítása. Az Oldás és kötés című válogatásnak a Jókai Klub adott otthont.

„Megpróbáltam mérlegelni, valóban elég mélyre eveztem-e”

Dvorszky Hedvig Ferenczy Noémi-díjas művészettörténész a sok műfajú kortárs magyar iparművészet jó ismerője. Evezz a mélyre című, válogatott írásait, interjúit és tanulmányát, valamint munkásságának bibliográfiáját tartalmazó kötete a Kairosz Kiadó gondozásában jelent meg 2018 év végén. Erről kérdeztük őt.

Farsang, Valentin-nap – jó apropók a konyhai sürgölődésre!

Nincs jobb bizonyíték arra, hogy közeleg a tavasz, mint hogy pirkadatkor már vígan dalolnak a madarak. Míg hangjuk messze zeng a hajnali égbolton kirajzolódó fák kontúrja fölött, az ember komótosan felteszi a tejet, levág egy szelet kenyeret, netán kuglófot, és békésen elmereng azon az egyszerre nyomasztó és felszabadító közhelyen, amit ilyenkor érez át igazán: minden elmúlik egyszer.

Fitt leszel, ha itt leszel, nem csak gyerekeknek

Tömött lelátók, mosolygós gyermekarcok – ezúttal is hamisítatlan hegyvidéki sporthangulat jellemezte a tizenegyedik alkalommal megrendezett Fitt leszel, ha itt leszel családi sportnapot a MOM Sportban.

A hegyvidéki jövevények védelmében

A télnek ebben az időszakában a hobbikertészek a szobából figyelik az alvó kertet, fél szemüket a medvén tartva. Gondolatban már tervezgetnek, farsangra dísznövénynek öltöznek, de igazából ez a hónap még nem a kerti munkák ideje.

Az engedély nélkül létesített kutak engedélyeztetése

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés módosította a 2018. január 1-jét megelőzően illegálisan kialakított – fúrt vagy ásott – kutak fennmaradására vonatkozó kérelmek benyújtásának határidejét. A korábbi, 2018. december 31-i határidő 2020. december 31-re módosult.

„A díj az egész Hegyvidéknek szól”

A Hegyvidék egészségügyi alapellátása biztosan nem lenne az egyik legjobb az országban, ha Gallai Dolores más kerületben dolgozna. Az egészségügyi referens az egészségügyi és szociális, valamint családvédelmi ellátás fejlesztéséhez hozzájáruló kimagasló szervező- és újító munkája elismeréseképpen nemrégiben vehette át a Batthyány-Strattman László-díjat. Vele beszélgettünk a pályájáról, munkájáról.

Vegyük komolyan a demenciát!

A demencia az egész család számára rendkívüli próbatételt jelent – hívta fel a figyelmet az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásában Büki Vera. A Fodor utcai rendelő háziorvosa a demencia leggyakoribb tüneteiről és a kezelés lehetőségeiről is beszélt hallgatóságának a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

Újjászületik a Böszörményi úti templom

Hosszú idő után végre beteljesülhet a Budahegyvidéki Református Egyházközség vágya, és megújíthatja Böszörményi úti templomát. Az előzményekről és az átépítés részleteiről Bogárdi Szabó István püspök, az egyházközség lelkészi vezetője, a Hegyvidék díszpolgára beszélt lapunknak.

A gazdája felel a közterületen kószáló kutyáért

Visszatérően előfordul, hogy a közterületre szándékosan kiengedett, vagy a lakásból elkóborolt kutyák megtámadják pórázon vezetett társaikat. Az sem ritka, hogy zavarják az autóforgalmat, sőt riadalmat keltenek a gyerekekben, idősekben. Legutóbb a környéken élők jelezték az önkormányzatnak, hogy egy nagytestű kutya rendszeresen a gazdája nélkül csatangol reggelente a Rácz Aladár út környékén. A hasonló esetek megelőzése, elkerülése mindenki számára fontos, ezért utánanéztünk, hogyan lehet fellépni a felelőtlen kutyatulajdonosokkal szemben.

Vidám vadnyugat a hegyvidéki pedagógusbálon

Kockás inget, cowboykalapot és -csizmát vettek fel a hegyvidéki óvónők és tanárok a tizenkilencedik pedagógusbálra. Finom falatokból, jóízű beszélgetésekből és táncból ezúttal sem volt hiány a hagyományos rendezvényen.

Önvédelmi oktatás nőknek és pánikgomb

A későbbiekben akár az egész országra is kiterjeszthető két program indult el az aktívan sportolók védelmében a Hegyvidéken. A nőket tanító önvédelmi oktatást és a Pánikgomb mobiltelefonos applikációt a MOM Sportban rendezett sajtótájékoztatón ismerhette meg a nagyközönség.

Ismerkedés a hegyvidéki óvodákkal

Az elmúlt tíz évben 22 csoporttal és 538 férőhellyel bővült a hegyvidéki óvodák kapacitása. Így az itt élő családok gyermekeit mind sikerült elhelyezni – hangzott el az idei Óvodakóstolgatón a Jókai Klubban. A szülők találkoztak az óvodavezetőkkel, tájékozódtak a jelentkezés módjáról, valamint meghallgathatták dr. Vári Zsuzsa előadását arról, mi szükséges az óvodai beilleszkedéshez.