Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„A vívásban érzem magam otthon”

Nagy Tímea, Szilágyi Áron, Szász-Kovács Emese – csak néhány név a közelmúlt nagy vívóbajnokaié közül. Az ő nyomdokaikba lépne a Kós Károly Ének-zene Emeltszintű Általános Iskola hetedik osztályába járó Sági Fanni, akivel sikerekről, célokról és reményekről beszélgettünk.

„A legfontosabb az autózás és az autóvezetés élménye”

Csak egy hajszál választotta el Herczig Patrikot attól, hogy a tavalyi országos rallybajnokságon felállhasson a dobogóra. A Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium diákjával beszélgettünk, aki egy Ford Fiesta ST R2 versenyautót vezet.

„Amíg eszünk, vagy iszunk, nem fog rajtunk a szomorúság”

Sosem volt időszerűbb a címbeli Cervantes-mondás, mint manapság, amikor mindnyájan rászorulunk egy kis örömre ebben a vírusokkal, bezártsággal terhelt barátságtalan időben. Szerencsénkre van a bú ellen egy egyszerű, mindenki számára azonnal és könnyen elérhető megoldás: a jóízű evés-ivás! Az evés orvosság testi és lelki bajokra, örömforrás, egyszersmind hasznos időtöltés. Süssünk-főzzünk hát jó kedvvel, változatosan, lehetőleg sok téli gyümölccsel, zöldfélével, hogy ne csak a hangulatunkat, hanem az egészségünket is védjük!

Hümér visszatér a hegyvidéki iskolákba

Az egyre pallérozottabb kis troll, Hümér ismét felbukkan, hogy tavasszal 300 kisiskolással ossza meg tudását a környezetvédelem leghétköznapibb feladatairól. A program felépítését annak kidolgozója, Csernus Dóra klímapolitikai tanácsadó segítségével foglaltuk össze.

Budapest első síversenye a Normafánál

Az enyhe időjárás miatt az elmúlt években jószerivel a Normafa maradt az egyetlen igazán alkalmas terep a fővárosban a téli sportolásra. Budapesten mindig is ez a környék volt a sízők, szánkózók kedvenc célpontja, korábban még különböző viadalokat is rendeztek itt. Ezúttal a 112 évvel ezelőtti első budapesti síversenyt elevenítjük fel.

„A kép embere vagyok”

„Betyárfilmek, Kopaszkutya, Roncsfilm, Gengszterfilm. A populáris kultúra embere vagyok, ezért különösen fontos számomra a frappáns, sűrített vizuális megfogalmazása egy-egy filmnek, amit a plakátok jelentenek, illetve itt azok a grafikák, amikkel művészbarátok reagáltak a filmjeimre” – írja Szomjas György A Nap utcai fiúk visszajönnek című online kiállítása ajánlójában, amelyet a Galéria 12 honlapján nézhetünk végig. A Kossuth-díjas filmrendezővel beszélgettünk.

„A zene szabadsága” – megkezdődött a Cziffra György Fesztivál

Hazai művészek online koncertjével megkezdődött a hatodik Cziffra György Fesztivál, egyúttal a Cziffra-emlékév is. A járványhelyzet miatt most csak otthonról, képernyőn keresztül követhetjük az eseményeket, de a programok hasonlóan színesek és színvonalasak, mint a korábbi években.

Elemek és akkumulátorok szelektív gyűjtése

Ahogy gyarapszik a környezetünkben az elektromos eszközök száma, úgy növekszik a kimerülő elemek és akkumulátorok mennyisége. Bár a gyűjtőpontok száma óriási, mégis sokat lehet és kell még fejlődni a szelektív gyűjtés terén. Ehhez adunk egy kis ösztönzőt!

Az élelmiszer-pazarlás megelőzhető!

Számítások szerint minden magyar évente 65-150 kilogramm élelmiszert dob ki. Nagyböjt küszöbén időszerű elgondolkodnunk ennek a megdöbbentő mennyiségű ételnek a sorsáról.

Hogyan hat egészségünkre a városi zöld környezet?

A városi zöld területek és a lakosság egészségi állapota közötti összefüggéseket nemzetközi összefogásban vizsgálja a Hegyvidéki Önkormányzat. A kétéves projekt célja olyan megoldások kidolgozása, amik később a gyakorlatba átültetve is érzékelhetően hatnak a kerületiek hangulatára, egészségére, társadalmi kapcsolatrendszerére.

Gyereknek gyerek a barátja

Ahhoz, hogy a hároméves gyermek óvodába mehessen, el kell érnie egy bizonyos fejlettségi szintet. Az óvodaérettséget többféle kritérium alapján határozzák meg a szakemberek. Arról, hogy melyek ezek, Balogh-Simai Editet, a Fővárosi Pedagógiai Szolgálat XII. Kerületi Tagintézménye igazgatóját kérdeztük.

Interneten és telefonon is aktívak a csalók

A járványhelyzet miatt egy ideje bűnmegelőzési fórumokat, előadásokat sem lehet tartani, amelyeken a XII. kerületi rendőrkapitányság munkatársai személyesen mondhatnák el, hogyan próbálnak átverni minket a trükkös csalók és tolvajok. A szélhámosok viszont nem pihennek, sőt, az online térben egyre aktívabbak. Sztanyó István rendőr alezredessel, a XII. kerületi kapitányság vezetőjével a leggyakrabban előforduló eseteket és azok kivédésének lehetőségeit vettük sorra.