Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Elmondani az elmondhatatlant

Egy fájdalmasan szép festmény, a Bordó krizantém a jelképe és címadója annak a programsorozatnak, amit a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjához kapcsolódóan szervezett a Soroptimist International Budapest Corvinus Club. Egyebek mellett festmény- és fotókiállítás, irodalmi est, valamint terapeutákkal folytatott beszélgetés várja az érdeklődőket november 29-ig a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

A „Hegyvidék főutcája”, a Böszörményi út (II.)

A Böszörményi út történetének bemutatását az utca létrejöttével, majd a csendőrlaktanya felépülésével és jelentőségének ismertetésével kezdtük előző lapszámunkban. Most az 1920-as, 30-es években készült háztömbökkel, bérházakkal folytatjuk, amelyek fontos szerepet játszottak az utcakép kialakulásában.

Komposztálási hibák és tévhitek

Ezen az őszön is komposztálókereteket adtak át a Hegyvidéki Zöld Iroda munkatársai az előzetesen bejelentkező XII. kerületi lakosoknak. Habár biztonsági okból elmaradtak a tervezett szakmai előadások – amelyeket online tartanak meg utólag –, így is érdekes beszélgetések alakultak ki az érdeklődők között. A komposztálással kapcsolatban felmerülő kérdéseket és tévhiteket igyekszünk most tisztázni Eleőd-Faludy Gabriella komposztmester, a Komposztfórum Magyarország elnöke segítségével.

Gömbölyű, finom és szelíd: megjelent a gesztenye

A gyerekkézbe simuló gesztenye felbukkanása csalhatatlanul a késő őszt jelzi. A vadgesztenyét öröm gyűjtögetni, zsebben melengetni, szelíd változatát pedig a konyhába csempészni. Szinte kötelező ilyenkor sült gesztenyét, vagy tejszínhabos gesztenyepürét enni, de érdemes újítani, és a bőréből kibújtatott, ízes gesztenyeszemeket levesbe főzni, húsba göngyölni, raguba keverni.

„Lehet, hogy én leszek a második Dombi Rudolf?!”

Országos bajnokságokon már dobogóra állhatott Titz Tamás, az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola tanulója, aki mégsem az eredmények, sokkal inkább a sport szeretete miatt kajakozik. Beszélgetésünkben azért nem zárta ki, hogy egyszer akár nagyobb célokért is harcba száll a vízen.

Közösen kell harcolnunk a járvány ellen!

„Fontos az emberek együttműködése, mert csak egyéni felelősségvállalással lehet hozzájárulni a járvány legyőzéséhez, az egészségügy terheltségének csökkentéséhez" – mondta prof. dr. Winkler Gábor. A Szent János Kórház orvos-igazgatója a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók mellett arról is beszélt lapunknak, hogy miért van szükség a harmadik védőoltásra is.

Lelki támasz a nehéz napokban

A Szent János Kórház extrém kis súlyú, nagyon korán világra jött babákat ellátó Perinatális Intenzív Centruma a hasonló hazai intézmények jó részével együtt élen jár az Európa-szerte tendenciává váló családközpontú ellátásban. Itt pszichológus mellett már perinatális tanácsadó is segíti az édesanyákat a koraszüléssel járó sokk feldolgozásában. A tetőtérben készülő családi szobák hamarosan már az édesapákat is várják, ahol jelenlétükkel ők is hozzájárulhatnak koraszülött babájuk fejlődéséhez.

Fontos, hogy énekeljünk, meséljünk a csecsemőnek

Tory Vera gyermekgyógyász, neonatológus szakorvos, a Szent János Kórház Koraszülött Osztályának részlegvezetője integrált szülő-csecsemő konzultációkat is tart, ami új perspektívákat nyitott előtte a gyógyításban. Mint beszélgetésünkben elmondta, leggyakrabban evés- vagy alvászavarral, valamint elhúzódó sírásban megnyilvánuló, úgynevezett regulációs zavarokkal találkozik, amik száz csecsemőből, kisdedből átlagosan tíz-húsz gyereket érintenek. A konzultáció során a szülőkkel közösen próbálják meg kideríteni ezek eredetét.

Ha kell, a kovászt is megkóstolja a látássérült pék

Megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat a Böszörményi úton, a polgármesteri hivatallal szemben működő pékség. Köztük Kisfaludy Mátét, aki látássérültként készíti a finomabbnál finomabb kovászos péktermékeket – mert ez a Bake My Day specialitása. Cipó, vekni, vagy éppen gyökérkenyér kerül ki a kezei közül, mindemellett pedig – a pékséget működtető céget vezető Szabó Péter és Takács Zoltán támogatásával – a pékmesterség egyre több oldalával ismerkedik meg.

Bevásárlás otthonról: gyors, biztonságos, egyszerű

Sajnos kerületünkben is eltűnőben vannak a kisebb boltok, ami sokunk életét megnehezíti. A technikai fejlődésnek köszönhetően azonban kényelmesebbé válhatnak a mindennapok. A bevásárlást például már otthonról, a fotelben ülve is elintézhetjük, néhány perc alatt telefonon vagy interneten is leadhatjuk a rendelésünket, így megússzuk a sorban állást és a cipekedést. Egy csokorba gyűjtöttük azokat az üzleteket, amelyek a Hegyvidékre is kiszállítják termékeiket, legyen szó friss zöldségről, gyümölcsről, húsról, alapvető élelmiszerről, háztartási cikkről, vagy akár vény nélkül kapható gyógyszerről.

Újabb élmények teszik vonzóbbá a „Hegyvidék főutcáját”

További lépéseket tesz az önkormányzat annak érdekében, hogy a Böszörményi út és közvetlen környezete jobban betöltse városközponti funkcióját. Előző lapszámunkban Pokorni Zoltán polgármester és Hapszné Tarcsafalvi Eszter főépítész beszélt a „Hegyvidék főutcája” néven futó városfejlesztési stratégia célkitűzéseiről és eddigi eredményeiről, ezúttal pedig Hölzel Gábor projektvezetőt kérdeztük arról, milyen tervek valósulnak meg 2022-ben.

Gyertyagyújtással emlékeztünk ’56 hőseire

A szabadságharc hőseire emlékezünk minden évben november 4-én. Azokra a férfiakra, nőkre és gyerekekre, akik életük kockáztatásával is szembeszálltak a szovjetekkel. A világ akkori legnagyobb hadseregével vették fel a küzdelmet a rosszul felszerelt magyar katonák és a fegyvertelen polgárok. Öngyilkos küldetés volt, mégis megtették, amit megkövetelt a haza.