Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kertekből, rétekről a bögrébe

A felső légúti megbetegedések időszakát éljük. Ilyenkor érdemes elővenni a nyáron gyűjtött gyógynövényeket, és főzni egy jó nagy adag forró italt. Az íze miatt kevesen szoknak rá, de a hatása sokszor vetekszik a pirulákéval!

Téli viharkárok után

Bár a böjti szeleknek még nincs itt az ideje, a frontok elég sűrűn járnak mostanában, és a viharos szél is gyakori. Ez adta az apropót, hogy megnézzük, mi a helyzet a kert növényeivel ilyen időben.

Kora tavaszi feladatok a kertben

A téli nyugalmi időszak után ébredezik a természet, és a kertbarátok is egyre gyakrabban veszik sorra gondolatban a nemsokára elvégzendő feladatokat. A kora tavaszi kerti munkákhoz adott néhány ötletet Sipos József gazda.

„Még ma is csoda számomra, hogy az emberek meghallgatnak”

Az idei Cziffra György Fesztivál egyik Ifjú Tehetségének választották a 26 éves Vida Mónika Ruth zongoraművészt, aki mindössze 14 éves volt, amikor megnyerte élete első nemzetközi versenyét. Legutóbb az V. Coimbra Zongora Világtalálkozón állhatott dobogóra, az olasz parlament pedig kitüntette őt kiváló zenei munkásságáért. 2020-ban Junior Prima díjat kapott, 2021-ben egyedüli magyarként vett részt a XVIII. Nemzetközi Chopin Verseny élő fordulójában. Gyermekkora óta álma, hogy mindenkihez eljusson a zene öröme és gyógyító ereje.

„Meggyőződés és szenvedély van abban, amit Cziffra játszik”

A jazzdoktori diplomával is rendelkező Káel Norbert zongoraművész lép fel a Cziffra György Fesztivál keretében a MOMkult-ban. Művészetének különlegessége, hogy az improvizálás mellett előszeretettel dolgozza át, gondolja, értelmezi és alkotja újra, ötvözi, fuzionálja a darabokat és a stílusokat. A február 20-i koncertjén azonban – példaképe tiszteletére – eredetiben is előad néhány művet.

Februárban együnk minél több narancsot!

Valójában most azt kellene ajánlanunk, hogy farsangoljunk, de az ilyenkor megszokott fogások nagy részét már mindenki jól ismeri. Mivel a narancs a színe, illata, egzotikus eredete alapján igazán ünnepre való, így egy farsangi menübe is jól beilleszthető, ezért mai főszereplőnk ez a kiváló déligyümölcs. Azt pedig biztosan nem nagyon kell bizonygatnunk, hogy a februári, fázós napokon ráadásul milyen jót tesz a szervezetünknek. Egyetlen narancs fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét, kiemelkedő a kalcium- és magnéziumtartalma, és szelénben is gazdag, ami az immunrendszerünk működését serkenti.

Olimpikon lenne a hegyvidéki dzsúdós

Érettségire készül Sági Nikolett, de közben a sportkarrierjét is építi, méghozzá nem is akárhogyan. Többszörös magyar bajnok, és Európa Kupa-érme is van már. A Testnevelési Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjával beszélgettünk, aki egy korántsem „lányos” sportágban, a cselgáncsban jeleskedik.

Akik a gyerekeink kezét fogják

Vannak intézmények, amelyeken messziről látszik, hogy elhivatottak a munkatársaik. Valami különös összhang tartja össze őket, olyan, amilyen egy nagy hajó legénységét. Mindenki tudja a feladatát, és mindenki tudja, a közös cél elérése érdekében nélkülözhetetlen, hogy azt jól is lássa el. Ilyen a légkör az Ali utcában álló nagy villaépületben, amelyben az (ÉKC) Új Szent János Kórház és Szakrendelő Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Rehabilitációs Osztály huszonöt fős „legénysége" naponta talajt vesztett gyerekeket fog kézen, és próbál visszavezetni a társadalomba. Az osztályt vezető dr. Máttyus Anna személyisége érezhetően rányomja a bélyegét erre a munkára. Hétgyermekes anyaként nyilván van rutinja a közösségszervezésben. Vele és két kolléganőjével, Uhlár Orsolya pszichológussal és Karakas Regina főnővérrel ültünk le beszélgetni az osztály működéséről és a gyermekpszichiátria kihívásairól.

A „Hegyvidék főutcája”, a Böszörményi út (VI.)

A Böszörményi út elmúlt több mint száz évét felelevenítő írásaink zárásaként három itteni irodaépületről, valamint a villamosközlekedésről lesz szó. Cikksorozatunk ezzel véget ért, azonban a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény továbbra is várja olvasóink emlékeit, élményeit, fotóit, amelyek révén közösen írhatjuk tovább a „Hegyvidék főutcája” történetét.

Jobb helyre költöznek az óvodások

Még jobb körülmények közé kerülnek hamarosan a Fekete István iskolába járó óvodások. A Hegyvidéki Önkormányzat és a Közép-Budai Tankerületi Központ megállapodása szerint a gyerekek a Hegyvidéki Mesevár Óvoda kifejezetten számukra használatba helyezett épületrészébe költöznek. Ezzel arra is mód nyílhat, hogy az eddigi egy helyett két csoportot indítson az oktatási intézmény.

Óvodai fejlesztés autista gyerekeknek

A nyugalom szigete – így is nevezhetnénk a Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium új óvodáját, ahol elsősorban autizmus spektrumzavarral és középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő gyerekek ellátására nyílik lehetőség. Az érintettek számának folyamatos növekedése miatt már évek óta téma volt az óvodai csoport elindítása.

Ezüstérem a természettudományi olimpián

Több mint hatvan ország 16 évesnél fiatalabb diákjai mérték össze tudásukat biológia, fizika és kémia szakterületeken a 18. Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpián. Molnár Kristóffal, a Városmajori Gimnázium tizedikes diákjával beszélgettünk, aki a háromfős magyar csapat tagjaként indult a pandémia miatt online megtartott versenyen, és ezüstérmet szerzett.

Folyik az utakra tapadó beton eltávolítása

Sokan építkeznek a XII. kerületben, ezért jelentős a betonkeverő teherautók forgalma, aminek az egyik következménye az útra kerülő mixerbeton. Az útellenőrök és a rendészek folyamatosan ellenőrzik az útvonalakat, és amennyiben egyértelműen bizonyítható, ki okozta a szennyezést, megteszik a szükséges intézkedéseket. Nem lehetnek azonban mindenhol jelen, emiatt előfordulhat, hogy nincs gazdája az aszfaltra tapadó betonnak. Ebben az esetben az önkormányzat végezteti el az eltávolítást, amihez speciális marási technikára van szükség. Jelenleg négy helyszínen, az Adorján utcában, a Rácz Aladár úton, a Zugligeti úton és a Mártonhegyi úton folyik ilyen jellegű munka.

Közös emlékezés az ostrom áldozataira

Hetvenhét évvel ezelőtt ért véget Budapest második világháborús ostroma, amiben több mint százezer ember, köztük közel negyvenezer civil vesztette életét. Az évfordulón ismét közösen emlékezett az áldozatokra az I., a II. és a XII. kerületi önkormányzat.

Kulcsátadás az egykori Istenszeme fogadónál

Az állam élt az elővásárlási jogával, és megszerezte a főváros által privatizálni kívánt Haggenmacher-villát, ahol egykor az Istenszeme fogadó működött. A kormány közbelépésének köszönhetően köztulajdonban maradó értékes műemlék kulcsait Pokorni Zoltán polgármester és Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára vette át.