Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nyáron is lehet síelni a Normafánál

Sport, egészség és kultúra minden mennyiségben – ezt kínálja a négy hónapig tartó „Találkozzunk újra a Normafán!” elnevezésű ingyenes programsorozat, amelyet a Normafa Park Látogatóközpontban megtartott rendezvényen indított útjára Pokorni Zoltán polgármester és Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. Mint elhangzott, hó nélkül is lehet majd havas sportokat űzni a város tetején.

Őrvidéki sütemények

A receptek olyanok, mint a kincsek azok számára, akik szeretnek sütni – ez a gondolat vezeti be az Őrvidéki sütemények című könyvet. Szerzője, az alsóőri Seper Mária arról híres, hogy hosszú évtizedek óta készít süteményeket és gyönyörű esküvői tortákat az egész környék számára. Nemrég jelent meg kincset érő saját receptjeinek kétnyelvű gyűjteménye Burgenlandban, most ezekből válogattunk. Mindegyik mellé kép is járul, ami segítség és élmény az olvasónak.

Burgenlandi kóstoló böjtmás idején

Folytatjuk a tavaly megkezdett gasztrosétánkat, amelynek során a minket körülvevő, magyarlakta vidékek konyháival ismertetjük meg olvasóinkat. Ezúttal Burgenlandon a sor. Noha egykor hazánkhoz tartozott, még sincs hivatalosan elfogadott magyar elnevezése ennek a területnek, elterjedt az Őrvidék, a Felsőőrvidék vagy újabban a magyarosított Várvidék név is. A burgenlandi konyha, mint a határ menti tájaké általában, magán viseli a szomszéd népek konyháinak hatását, így lépten-nyomon tapasztalhatjuk a hagyományos magyar fogások jelenlétét.

Egy elfeledett 1848–49-es emlékhely a Sas-hegy lábánál

Érdekes felfedezésről írtak a lapok az 1920-as évek második felében: 1848. május 4. és 21. között a Sas-hegy oldalában, a mai Csörsz utca és Böszörményi út sarkán volt Nagysándor József honvéd tábornok, aradi vértanú egykori hadiszállása. Néhány év múlva kocsma nyílt ott, majd kezdeményezés indult egy emléktábla elhelyezésére, de sajnos ebből végül semmi sem lett. Jelenleg hotel áll a történelmileg jelentős területen.

„Zöld recept” az egészségért

Az országban ebben a formában elsőként a Hegyvidéken kezdődik meg a „Zöld recept” tesztelése, a Zöld Környezet és Egészség projekt keretében. A receptet a háziorvosok állítják ki, s a beteg fizikai állapotának és szükségleteinek megfelelő szabadtéri mozgásformákat tartalmazza.

Ismét takarított a „zöld kommandó”

Az utóbbi másfél-két évben észrevehetően több lett a közterületi hulladék elsősorban a zöld területeken és a szelektív gyűjtőszigetek környezetében. Erre „válaszolt” az önkormányzat a Hegyvidéki Zöld Iroda részeként megalakuló munkacsoport létrehozásával. Az azóta sok száz köbméter szemetet összeszedő „zöld kommandó” legutóbb a Kútvölgyi úti parkoló környezetét tisztította meg, a munkából Pokorni Zoltán polgármester is kivette a részét.

Egyszülős központ nyílt Budán

A Déli pályaudvarral szemben, a Magyar jakobinusok terén nyílt meg az első Budai Egyszülős Családi Segítő Központ. A nemzetközileg is úttörő kezdeményezésnek számító hely sokféle gyakorlati segítséget, programot, képzést és támogató közösségi teret nyújt az egyszülős családoknak.

Helyben is segíti a menekülteket a Hegyvidéki Önkormányzat

Továbbra is százezrek kénytelenek elmenekülni Ukrajnából a háború miatt, közülük sokan jönnek Magyarországra. Nekik, de az otthon maradóknak is igyekszik támogatást nyújtani a Hegyvidéki Menekültsegítő Csoport, amely két teherautónyi adományt már eljuttatott a határhoz. A gyűjtés tovább folytatódik, a Hegyvidéki Önkormányzat e célra nyitott számlája is él: a befolyt összeg a XII. kerületben menedékre találó emberek ellátását segíti.

Meg kell őriznünk mindazt, amit örökségül kaptunk

„Magyarország újra a saját kezébe vehette a sorsát, nagy erővel fogott hozzá, hogy új államot és – amint Petőfi fogalmazott – új hazát teremtsen. Ám rövidesen rá kellett döbbennie, nem elég szabad országot megkísérelnie felépíteni, ha rákényszerítik, a szabadságért harcolni is kell” – mondta ünnepi beszédében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hegyvidéki Önkormányzat által szervezett március 15-i, koszorúzással és díjátadással egybekötött megemlékezésen.