Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Téves felfogás ám az, hogy a síelés nem gyereknek való”

A síelés remek téli sport, amelyet már egészen fiatal korban el lehet kezdeni. Amellett, hogy segít megtanulni a gyerekeknek, miként alkalmazkodjanak a hideg időjáráshoz, fejleszti a mozgáskoordinációt és az állóképességet, javítja a mentális egészséget. Egykor a Normafán működött az ország legnagyobb gyermeksíiskolája. A következőkben korabeli újságcikkek segítségével idézzük fel, hogyan ismerkedtek a legifjabb lányok és fiúk a legnépszerűbb téli sportág rejtelmeivel a Hegyvidéken.

Januárban „belsőséges” hangulatban

Ritkán kerül az asztalunkra belsőség, pedig a magyar konyhában van hagyománya a resztelt májnak, a pacalpörköltnek, a rántott velőnek, nem is beszélve a ma már legfeljebb a vendéglői kínálatban fellelhető szalontüdőről, azaz savanyú tüdőről, népies nevén a pájsliról. Ennek a különös ételnek az elkészítésére régen is csak kevés háziasszony vállalkozott, mert a férjek állították, hogy jó savanyú tüdőt kizárólag a kocsmákban lehet enni. A hamburgerfaló ifjúság talán még a nevével sem találkozott, mint ahogyan valószínűleg a Marchal májéval sem, aminek a felelevenítésére viszont mindenkit biztatunk. Ajánljuk olvasóink figyelmébe a csörögét, azaz a forgácsfánkot is, különösen most, farsang idején, amikor fánkot enni kötelező, habár elkészíteni annál nehezebb. Kivételt képez a forgácsfánk, amit a receptünk bizonyít.

Ha boldog a kutya, boldog a gazdi is

Hogyan kell nevelni a kutyánkat, milyen szabályokat és szempontokat érdemes figyelembe venni annak érdekében, hogy az ebtartás valóban öröm legyen? Minderről Fehér György okleveles kutyakiképző beszélt a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

Bizalomra épült az Év Háza

Egy svábhegyi családi ház, az A15-projekt tavaly elnyerte az Év Háza-díjat, a nemzetközi Bigsee Architecture Award győztese lett, valamint a Budapest Építészeti Nívódíj keretében dicséretet kapott. Az épületet egy kis hegyvidéki stúdió, a Kettőpera tervezte, amelynek vezetőivel, Fazekas Katalinnal és Vilics Árpáddal a munkájukról és helyi kötődéseikről beszélgettünk.

Tág keretek között a Budai Rajziskola „úttörő” festői

A harminc évvel ezelőtt alapított Budai Rajziskola fogalom a hazai művészeti oktatási intézmények körében. Növendékei időről időre bemutatkoznak a szélesebb közönségnek – ezúttal a 2021-ben induló festő szak hallgatóinak kiállítása látható a hegyvidéki polgármesteri hivatalban.

Új sportág született a Hegyvidéken

Látványos, izgalmas és ízig-vérig magyar sportág született a Hegyvidéken, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen. Itt dolgozik ugyanis a kitalálója, Falatovics Ádám, aki abban bízik, hogy a csatárjáték helyet kaphat az olimpiai játékokon. Az egyetemi oktatóval beszélgettünk.

Az év fajai – hegyvidéki szemmel

A XII. kerületi központú Magyar Madártani Egyesület 1979-ben választotta meg először az év madarát. Azóta már több más állatot is fókuszba állít, és sok egyéb szervezet is csatlakozott a kezdeményezéshez, így se szeri, se száma a 2023-as esztendő fajainak. Némelyikük a Hegyvidéken is előfordul.

Többet ésszel, mint penésszel!

Nehéz kérdés a penész, mert szinte mindenütt jelen van, mégsem egyformán vesszük észre: van, aki retteg tőle, másnak fel sem tűnik. Ráadásul a szakértői megnyilatkozások is erősen ellentmondanak egymásnak. Körüljárjuk a kérdést, így a szezon közepén.

Örökzöld kiadványok

A tél vége felé a meleg szobából egyre többet kacsingatunk a még álomban szendergő kertre. Ezt a kényelmetlen tétlenséget ismeretszerzéssel és tervezéssel oldhatjuk, amihez remek segítséget adnak az önkormányzat Hegyvidéki Zöld Irodájának kiadványai.

Hegyvidéki nemzetiségi közmeghallgatások (3.)

Kulturális rendezvényekkel, képzőművészeti kiállításokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, könyvbemutatókkal és sok egyéb programmal színesítik a Hegyvidék közéletét a XII. kerületi nemzetiségek tagjai. Az őket képviselő önkormányzatok minden év végén megtartják közmeghallgatásaikat, így történt ez 2022-ben is.

Sok útszakasz pályázati pénzből újult meg 2022-ben

Évekkel ezelőtt úgy döntött a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete, hogy a kommunális adóból befolyó bevételt a közösség javára, út-, járda- és lépcsőépítésekre, valamint ezek karbantartására költi. Arra, hogy pontosan milyen felújítások, javítások történjenek, a munkájukat önkéntes alapon végző Hegyvidéki Útfejlesztési Testület tagjai tesznek javaslatot. Legutóbbi ülésükön a 2022-ben megvalósuló fejlesztések mellett az idei tervekről is szó esett.

Közös gondolkodás a Hegyvidék első közösségi kertjéről

A Böszörményi úti lebontott irodaházak helyén, a telek egy részén hamarosan közösségi kert nyílhat. Ezt a környéken élők gondozzák majd, jelentkezőkből pedig, úgy tűnik, nem lesz hiány – erre utal, hogy már az első, „kertindító” fórumot is nagy érdeklődés kísérte.