Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Aba-Novák Vilmos, a hegyvidéki „barbár zseni”

Még mindig méltatlanul kevés szó esik itthon a példátlan nemzetközi sikereket elérő Aba-Novák Vilmosról, akit Picasso barbár zseninek nevezett. Az újonnan átadott Szent István-terem mellett a Budavári Palota másik szenzációja talán végre ráirányítja a figyelmet a nyolcvan éve elhunyt festőművészre: egy 1936-ban készült festményét most először láthatja a nagyközönség.

Magyar és befogadó kárpátaljai konyha

Az itthoni mellett az anyaországbéli, magyar lakta vidékek konyháival is szeretnénk megismertetni olvasóinkat a következő hónapokban. A jellegzetes leveseket, főételeket, desszerteket mindig igyekszünk „megfűszerezni”, kiegészíteni helyi apró gasztronómiai titkokkal, népszokásokkal, érdekességekkel. Első utunk Kárpátaljára vezet.

A szentáldozás ostyája mint fénylő centrum

Az Ars Sacra Fesztiválhoz és a Budapesten zajló 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz csatlakozva közös kiállítása nyílt a Galéria 12 Egyesület művészeinek. Ami igaz, ami jó, az szép is, és ami szép, örömet ad – ezt hirdeti az Életforrás című tárlat.

Folytatódik a kertészeti szaktanácsadás

Fél évvel ezelőtt indította útjára kertészeti szaktanácsadási szolgáltatását a Hegyvidéki Zöld Iroda. Az eddig beérkező kérdéseket három kategóriába lehet sorolni: egyrészt a fák növényvédelmével, másrészt a tujákkal, harmadrészt pedig a szobanövények ápolásával kapcsolatban érdeklődtek a kerületi kertbarátok. Röviden összefoglaljuk a válaszokat, hogy ezzel mások kerti munkáját is segítsük.

Falra futtatható növények

Városaink zöldítésének egyik régi-új módja a kerítések, házfalak befuttatása, amivel látványos zöld felületeket és környezeti szempontból értékes lombtömeget nyerhetünk. Ráadásul a futónövényekkel borított részek védelmet is nyújtanak.

Komposztálás a kertben

Ősszel a kertbarátok fejében mindig élénken jelen lévő – és rendszerint végtelen – feladatlistán a dobogós helyekre szokott felkúszni a komposztálás kérdése. Közel a lombhullás, kell a hely a friss zöldhulladéknak, és ilyenkor már van remény a kitermelésre is. Ha pedig még nem érett meg a komposzt a láda alján, akkor sem árt átforgatni a lassan korhadó szerves anyagot.

Fair play díjat kapott a SOTE–MOM Sport vízilabdacsapata

HaBaWaBa, azaz „Happy Baby Water Ball" – ez a világ egyik legnagyobb utánpótlás-vízilabdatornájának a neve. Az olaszországi versenyen a SOTE–MOM Sport csapata több mint 120 induló között fair play díjat nyert. Az elismerésre a dr. Kamuti Jenő elnökletével működő Nemzetközi Fair Play Bizottság is felfigyelt, és példaként mutatta be mások számára a szeptember 7-i nemzetközi fair play nap alkalmából.

Sikeres volt az első Hegyvidéki Kipakoló

Egyszerre bolhapiac és garázsvásár, sőt annál is több a Hegyvidéki Kipakoló: egy új és üde színfoltja a XII. kerület közösségi életének. Az ötlet három itt élő fiataltól származik, Fernezelyi Nóra, Simon és Sára kezdeményezése a Hegyvidéki Önkormányzat segítségével valósult meg. Azt, hogy ez jó döntés volt, bizonyítja, hogy már az első alkalommal megtelt eladókkal és vásárlókkal a Városháza tér.

Új helyre került a buszforduló

A Normafa rehabilitációja keretében a Hegyvidéki Önkormányzat fokozatosan szabadítja meg a legszebb fekvésű központi területet az aszfalttól és a gépjárművektől. A program részeként kezdődött el májusban a Normafa Síház melletti parkoló elbontása, rövidesen pedig a mellette lévő buszvégállomás is megszűnhet. Elkészült ugyanis az új Eötvös út mellett, valamint a KFKI előtt az új buszforduló és végállomás, a csillebérci gyerektábor előtt pedig új műszaki pihenőhely várja a buszsofőröket.